Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte moedermoord Almere volhardt in ontkenning

Verdachte moedermoord Almere volhardt in ontkenning

LELYSTAD (ANP) - De 55-jarige Richard van der L., verdacht van de moord op zijn 77-jarige moeder, heeft donderdag tijdens zijn proces bij de rechtbank in Lelystad volgehouden dat hij onschuldig is. "Ik vind het heel erg wat er gebeurd is, maar ik heb er echt niks mee te maken. Laten ze de echte dader zoeken."

Het slachtoffer, Gerrie Revers, werd zaterdagmiddag 28 mei 2022 dood aangetroffen op haar bed in haar woning aan het Zuidwoldepad in Almere. Volgens het Openbaar Ministerie is de vrouw door verstikking om het leven gekomen en heeft Van der L. haar gesmoord, vermoedelijk met een kussen. Uit de woning waren onder meer een handtas, een portemonnee en een mobiele telefoon verdwenen.

De politie arresteerde Van der L. in september 2022, nadat diepgaand rechercheonderzoek steeds meer aanwijzingen in zijn richting had opgeleverd. Sindsdien zit hij vast. De rechtbank confronteerde de man uitvoerig met een aantal van deze bevindingen.

Seksdate

Van der L. zegt dat hij op de avond van 27 mei 2022 vanuit zijn woonplaats Lelystad naar Almere is gereden, omdat hij daar een seksdate zou hebben. Hij heeft zijn bestelbus in de buurt van de woning van zijn moeder geparkeerd en is naar eigen zeggen naar de afgesproken ontmoetingsplek gelopen. "Heel vreemd", noemde Van der L. het dat hij op die looproute door geen enkele camera is geregistreerd. Justitie denkt dat hij het verhaal heeft verzonnen, om de aanwezigheid van zijn bus daar te verklaren.

De man met wie Van der L. de seksdate zou hebben gehad, is nooit getraceerd. Twee maanden na de dood van de vrouw vond de politie in de berm langs de A6 tussen Almere en Lelystad onder meer de handtas van het slachtoffer. Onderzoek naar de bestelbus van de verdachte heeft uitgewezen dat hij juist op dat stuk langzamer heeft gereden.

Verklaringen gezinsleden

Twee broers en een zus van Van der L. uitten in slachtofferverklaringen hun verdriet over het verlies van hun moeder en hun afschuw over het feit dat hun broer Richard daar mogelijk de hand in heeft gehad. "Je bent echt lucht voor mij en ik wil niets meer met je te maken hebben", aldus een van hen.

Een van de broers werd tijdens de zitting donderdag onwel en is met een ambulance naar een ziekenhuis afgevoerd. Daar werd een licht hartinfarct geconstateerd, aldus zijn advocaat later.

Cocaïnegebruik

Volgens een psycholoog is Van der L. zwakbegaafd. Hij gebruikt al jaren geregeld cocaïne.

Vrijdag komt het OM met de strafeis. De uitspraak van de rechtbank staat gepland op 28 juni.

Meer uit Binnenland

Koning Willem-Alexander vliegt mee in gevechtshelikopter

CARLISLE (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft woensdag de helikopteroefening TAC Blaze bezocht in het Verenigd Koninkrijk. De koning vloog zelf mee in een Apache gevechtshelikopter om een indruk te krijgen van een trainingsvlucht.

3 uur geleden
Breda zet boa's en lichtmasten in tegen overlast bij station

BREDA (ANP) - Breda neemt in juni, juli en augustus extra veiligheidsmaatregelen rond het station en het nabijgelegen park Valkenberg. Het afgelopen jaar nam de overlast in dat gebied toe.

5 uur geleden
Dochter overleden moordverdachte Yvon K. wil inhoud kluis terug

BREDA (ANP) - De dochter van de Tilburgse Yvon K., de van moord verdachte vrouw die vorig jaar september zelfmoord pleegde vlak voordat de rechtbank uitspraak zou doen in haar zaak, wil dat het Openbaar Ministerie het beslag op ruim 227.000 cash opheft en aan haar teruggeeft. Het geld werd gevonden in de kluis van K., na haar overlijden.

5 uur geleden
Koos Meinderts en Edward van de Vendel winnen Zilveren Griffels

AMSTERDAM (ANP) - Schrijvers Koos Meinderts en Edward van de Vendel behoren dit jaar tot de winnaars van de Zilveren Griffel. Dat heeft boekenkoepel CPNB woensdag bekendgemaakt. Zij maken in september kans op een Gouden Griffel, de belangrijkste Nederlandse boekenprijs voor jeugdliteratuur.

6 uur geleden
AVROTROS zendt documentaire over Jan Cremer opnieuw uit

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

6 uur geleden
Meisje (3) met spoed naar ziekenhuis na ongeval in Breda

BREDA (ANP) - Een 3-jarig meisje is woensdagmiddag met spoed naar een ziekenhuis gebracht, nadat ze in Breda onder een taxibusje terecht was gekomen. Hoe ernstig de verwondingen precies zijn, moet nog blijken, zegt een politiewoordvoerder. "Het ziet eruit dat ze ernstig gewond is, maar dat is nog niet zeker en moet nog worden vastgesteld."

6 uur geleden
Blokkades toegangswegen campus Universiteit Wageningen weg

WAGENINGEN (ANP) - De blokkade van de twee toegangswegen naar de campus van de Universiteit Wageningen die demonstranten woensdagochtend hadden opgeworpen, is voorbij. Een woordvoerder van de tientallen studenten die eisten dat de universiteit direct de banden met Israël verbreekt, laat weten dat de betogers hebben besloten de blokkade op te heffen, omdat de actie in hun ogen succesvol was. Een woordvoerder van de universiteit bevestigt dat de blokkades weg zijn.

7 uur geleden