Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte moedermoord Almere volhardt in ontkenning

Verdachte moedermoord Almere volhardt in ontkenning

LELYSTAD (ANP) - De 55-jarige Richard van der L., verdacht van de moord op zijn 77-jarige moeder, heeft donderdag tijdens zijn proces bij de rechtbank in Lelystad volgehouden dat hij onschuldig is. "Ik vind het heel erg wat er gebeurd is, maar ik heb er echt niks mee te maken. Laten ze de echte dader zoeken."

Het slachtoffer, Gerrie Revers, werd zaterdagmiddag 28 mei 2022 dood aangetroffen op haar bed in haar woning aan het Zuidwoldepad in Almere. Volgens het Openbaar Ministerie is de vrouw door verstikking om het leven gekomen en heeft Van der L. haar gesmoord, vermoedelijk met een kussen. Uit de woning waren onder meer een handtas, een portemonnee en een mobiele telefoon verdwenen.

De politie arresteerde Van der L. in september 2022, nadat diepgaand rechercheonderzoek steeds meer aanwijzingen in zijn richting had opgeleverd. Sindsdien zit hij vast. De rechtbank confronteerde de man uitvoerig met een aantal van deze bevindingen.

Seksdate

Van der L. zegt dat hij op de avond van 27 mei 2022 vanuit zijn woonplaats Lelystad naar Almere is gereden, omdat hij daar een seksdate zou hebben. Hij heeft zijn bestelbus in de buurt van de woning van zijn moeder geparkeerd en is naar eigen zeggen naar de afgesproken ontmoetingsplek gelopen. "Heel vreemd", noemde Van der L. het dat hij op die looproute door geen enkele camera is geregistreerd. Justitie denkt dat hij het verhaal heeft verzonnen, om de aanwezigheid van zijn bus daar te verklaren.

De man met wie Van der L. de seksdate zou hebben gehad, is nooit getraceerd. Twee maanden na de dood van de vrouw vond de politie in de berm langs de A6 tussen Almere en Lelystad onder meer de handtas van het slachtoffer. Onderzoek naar de bestelbus van de verdachte heeft uitgewezen dat hij juist op dat stuk langzamer heeft gereden.

Verklaringen gezinsleden

Twee broers en een zus van Van der L. uitten in slachtofferverklaringen hun verdriet over het verlies van hun moeder en hun afschuw over het feit dat hun broer Richard daar mogelijk de hand in heeft gehad. "Je bent echt lucht voor mij en ik wil niets meer met je te maken hebben", aldus een van hen.

Een van de broers werd tijdens de zitting donderdag onwel en is met een ambulance naar een ziekenhuis afgevoerd. Daar werd een licht hartinfarct geconstateerd, aldus zijn advocaat later.

Cocaïnegebruik

Volgens een psycholoog is Van der L. zwakbegaafd. Hij gebruikt al jaren geregeld cocaïne.

Vrijdag komt het OM met de strafeis. De uitspraak van de rechtbank staat gepland op 28 juni.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

5 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

5 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

6 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

8 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

12 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

12 uur geleden