Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte Middel X-zaak vervolgd voor hulp tiental zelfdodingen

Verdachte Middel X-zaak vervolgd voor hulp tiental zelfdodingen

DEN BOSCH (ANP) - Alex S. uit Eindhoven wordt verdacht van hulp bij zelfdoding bij een tiental personen. De 29-jarige S. zou vanaf juni 2018 tot en met mei 2021 pakketjes hebben verkocht met capsules met het dodelijke Middel X, met daarbij een anti-braakmiddel en een handleiding. Dat blijkt uit een gewijzigde tenlastelegging die het Openbaar Ministerie woensdag tijdens een inleidende zitting in de rechtbank in Den Bosch voordroeg.

Tijdens een vorige zitting maakte justitie bekend dat ze 33 gevallen onderzocht waarbij mensen zelfmoord zouden hebben gepleegd met een zelfdodingsmiddel. Vijftien van hen zouden het zogenaamde Middel X hebben gebruikt. Uiteindelijk vindt nu vervolging plaats voor de hulp bij een tiental zelfdodingen. Justitie heeft ervoor gekozen om alleen de zaken te vervolgen waarin het duidelijkst zou blijken dat Middel X direct verband zou houden met het overlijden.

S. wordt daarnaast verdacht van het witwassen van 90.000 euro, het drijven van een medicijnengroothandel zonder vergunning en het in bezit hebben van 3300 tabletten zonder vergunning. Met het geld dat de man verdiende door het verstrekken van de medicijnen zou hij in zijn levensonderhoud hebben voorzien. S. is lid van de Coöperatie Laatste Wil, een organisatie die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed. Hij is geen arts of apotheker.

Grote belangstelling

S. werd in juli 2021 opgepakt en is momenteel onder voorwaarden op vrije voeten. Het onderzoek begon in mei van dat jaar, toen een vrouw uit Best aan het middel overleed. Daar werden het middel en gegevensdragers gevonden die leidden naar Alex S.

Er was veel belangstelling voor de zitting. "Dit is best een hele bijzondere zaak", zei de voorzitter van de rechtbank bij aanvang. Voorafgaand liepen enkele tientallen mensen in een demonstratieve optocht van het station van Den Bosch naar de rechtbank. Deze leden van de Steungroep Dappere Burgers bezoeken zittingen van verdachten die terecht staan voor de verkoop van Middel X. Ze droegen witte hesjes en een spandoek met de tekst 'Baas over eigen sterven'.

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat nu gepland op 3 juli. Als er meer tijd nodig is dan heeft de rechtbank ook de dag erna vrijgehouden om de zaak af te ronden.

Meer uit Binnenland

PSV maandag gehuldigd, rondrit op platte kar en feest in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - PSV is voor de 25e keer landskampioen geworden en dat wordt maandag 6 mei gevierd met een huldiging in Eindhoven. De feestelijkheden beginnen om 15.45 uur in het Philips Stadion, waar de spelers een ereronde met de schaal lopen.

2 uur geleden
Organisatie Wageningse herdenking blij met ordelijk verloop

WAGENINGEN (ANP) - De organisatie achter de herdenking van de Duitse capitulatie en het Vrijheidsdefilé in Wageningen, Wageningen45, kijkt tevreden terug op de plechtigheden in de Gelderse stad. "We zijn blij dat er geen ongeregeldheden zijn geweest en dat alles eervol, ordelijk en waardig is verlopen", laat een woordvoerder weten.

2 uur geleden
WO II-veteranen voorop in Vrijheidsdefilé, ruim 1700 deelnemers

WAGENINGEN (ANP) - In Wageningen hebben ruim 1700 mensen meegedaan aan het Vrijheidsdefilé. Het traditionele defilé ter ere van de bevrijders en veteranen stond voorheen bekend als het Bevrijdingsdefilé. Voorop in het defilé gingen onder anderen twaalf Britse veteranen die in de Tweede Wereldoorlog voor de Nederlandse vrijheid hebben gevochten.

2 uur geleden
Feest barst los in Eindhoven na zege PSV op Sparta

EINDHOVEN (ANP) - In Eindhoven is het feest losgebarsten na de 4-2-overwinning van PSV op Sparta. Tienduizenden mensen volgden de wedstrijd in het centrum op schermen op straat en bij cafés. Een woordvoerder van de politie spreekt van "één groot feest". De gemeente roept mensen op niet naar het centrum te komen. "Het centrum is vol!" schrijft ze op X. "Zoek een andere gezellige plek in de stad."

3 uur geleden
Claude en FLEMMING benadrukken belang van bevrijdingsfestivals

GILZE EN RIJEN (ANP) - Als Ambassadeurs van de Vrijheid vliegen Claude en FLEMMING zondag door het hele land om op diverse bevrijdingsfestivals op te treden. De artiesten vinden het een voorrecht om dit te doen en zijn blij dat de festivals er ondanks financiële zorgen überhaupt zijn, zeggen ze in een gesprek met het ANP.

4 uur geleden
Duizenden kijken in Eindhoven op straat naar PSV - Sparta

EINDHOVEN (ANP) - Duizenden mensen hebben zich zondag aan het begin van de middag in het centrum van Eindhoven verzameld om op grote schermen de thuiswedstrijd van PSV tegen Sparta te kijken. De drukte is zo groot dat onder meer op de Markt en het 18 Septemberplein niemand meer wordt toegelaten. Ook de straat Stratumseind is afgesloten.

5 uur geleden
Nablussen brand Oss gaat door, omwonenden nog niet naar huis

OSS (ANP) - De brandweer in Oss is zondag nog altijd bezig met het nablussen van de brand die vrijdagochtend uitbrak in het distributiecentrum Vice Versa aan de Kanaalstraat in de Brabantse gemeente. Vijf mensen die in de directe omgeving wonen, hebben de nacht elders doorgebracht. Of zij zondag naar huis kunnen, is niet bekend. Door de brand ging het pand verloren, een loods van 300 bij 150 meter vol levensmiddelen.

5 uur geleden