Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte Lockerbie-ramp verschijnt voor rechter VS

Verdachte Lockerbie-ramp verschijnt voor rechter VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Libische inlichtingenagent die wordt verdacht van het maken van de bom waarmee 34 jaar geleden een PanAm-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie werd opgeblazen, is maandag verschenen voor een federale rechtbank in Washington.

De Verenigde Staten klaagden deze Abu Agila Masud twee jaar geleden aan omdat hij beweerde een sleutelrol te hebben gespeeld bij de bomaanslag op 21 december 1988. Door de ramp kwamen 270 mensen om het leven, onder wie veel Amerikanen. Alle 259 inzittenden van de Boeing 747, die van Londen naar New York vloog, kwamen om. Nog eens elf mensen op de grond stierven nadat brokstukken van het toestel op een woonwijk terechtkwamen.

"Ik kan niet praten voordat ik mijn advocaat heb gezien", zei Masud via een tolk tegen de Amerikaanse rechter Robin Meriweather. De inlichtingenagent zou in 2012 zijn misdaden hebben bekend. Vorige maand werd duidelijk dat hij was ontvoerd door een Libische militie. De BBC meldde zondag dat hij zou zijn overgedragen aan de VS en daar in de cel zou zitten.

"Talloze families zijn nooit volledig hersteld van zijn daden", aldus aanklager Erik Kenerson tegen de rechtbank. Hij zei dat de regering niet de doodstraf zal eisen, dat betekent dat de maximale strafeis levenslang zal zijn.

Een speciale Schotse rechtbank, die zitting had in Nederland, veroordeelde in 2001 de Libische inlichtingenofficier Abdel Basset al-Megrahi tot levenslang voor de aanslag. Hij zou hebben samengewerkt met anderen, maar die zijn nooit geïdentificeerd. Al-Megrahi werd in 2009 vrijgelaten omdat hij aan kanker leed. Hij stierf in 2012 in Libië.

Meer uit Buitenland

Nobelprijswinnares krijgt extra jaar cel in Iran

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi die in 2023 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, is opnieuw veroordeeld voor 'propaganda tegen de staat'. Haar advocaat heeft bekendgemaakt dat ze een jaar celstraf extra heeft gekregen. De 52-jarige Mohammadi wordt al lange tijd vervolgd voor haar activisme ten behoeve van mensenrechten en vrouwenrechten en felle kritiek op de Iraanse machthebbers.

1 uur geleden
Opnieuw grote strafzaak tegen Reichsbürgerbeweging in Duitsland

MÜNCHEN (ANP/DPA) - In Duitsland is opnieuw een grote strafzaak begonnen tegen leden van de extremistische Reichsbürgerbeweging. Er staan dit keer acht personen terecht in München. Zij worden onder meer verdacht van het lidmaatschap van een terreurorganisatie en het voorbereiden van hoogverraad.

1 uur geleden
Doden en vermisten door overstromingen in China

MEIZHOU (ANP) - In China zijn meerdere doden gevallen als gevolg van overstromingen na hevige regen. Volgens de autoriteiten zijn er zeker negen mensen overleden en worden zeventien mensen vermist.

2 uur geleden
China maakt verwijten aan NAVO na toespraak Stoltenberg

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering verwijt de NAVO niets te doen om een diplomatieke uitweg uit de oorlog in Oekraïne te vinden. Bovendien beschuldigt de NAVO China er ten onrechte van de oorlog aan te wakkeren met de steun aan Rusland. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken moet "de NAVO ophouden steeds meer olie op het vuur te gooien en confrontaties uit te lokken" en moet het westerse bondgenootschap in plaats daarvan zoeken naar een politieke regeling van de crisis.

2 uur geleden
Bardella vraagt Franse kiezer om absolute meerderheid voor RN

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Partijleider Jordan Bardella heeft de Franse kiezers opgeroepen om massaal op zijn uiterst rechtse Rassemblement National (RN) te stemmen. Hij zegt dat hij een absolute meerderheid nodig heeft om de ideeën van de partij uit te kunnen voeren en echt te kunnen regeren.

3 uur geleden
Thais parlement keurt wet die homohuwelijk mogelijk maakt goed

BANGKOK (ANP/AFP/RTR) - Het Thaise parlement heeft voor wetgeving gestemd die het homohuwelijk mogelijk maakt. Beide Kamers van het parlement hebben ingestemd. Dinsdag deed de Senaat dat.

5 uur geleden
EK-fanzones Noordrijn-Westfalen gesloten om noodweer

DÜSSELDORF (ANP) - In de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn dinsdag fanzones voor het EK voetbal gesloten in verband met verwacht noodweer. Volgens de krant Rheinische Post waarschuwen de weerdiensten voor onweer en hagel en is er zelfs kans op tornado's is de regio die grenst aan Nederland.

5 uur geleden