Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte kofferbakmoord: ik word neergezet als monster

Verdachte kofferbakmoord: ik word neergezet als monster

LEEUWARDEN (ANP) - In het hoger beroep in de zaak van de Drentse kofferbakmoord heeft verdachte Hans O. donderdag bij het hof nogmaals zijn onschuld bepleit. "Ik ben neergezet als een monster, maar ik heb het niet gedaan", zei de verdachte uit Emmen.

De 45-jarige verdachte werd vorig jaar vrijgesproken van moord of doodslag op de 31-jarige Ralf Meinema in 2017. Het Openbaar Ministerie had achttien jaar cel tegen O. geëist en tekende beroep aan.

Het lichaam van Meinema uit Klazienaveen werd gevonden in de kofferbak van zijn eigen auto. De wagen lag half in het water van het Stieltjeskanaal bij Coevorden. De doodsoorzaak was hersenletsel, aangebracht door een zwaar voorwerp dat tegen zijn hoofd werd geslagen.

DNA-sporen

Er werd DNA aangetroffen van Meinema op de rechter broekzak van O. Volgens het OM was O. daarnaast de laatste persoon die contact had met het slachtoffer. Dat contact zou te maken hebben met een mislukte drugsdeal. Meinema had drugs aangeboden en O. had interesse. Met een prepaid-telefoon nam O. contact op met Meinema om een afspraak te maken. Op de bewuste avond had Meinema, volgens O., de drugs niet bij zich. Hij zei tijdens de zitting hierover "gepikeerd" te zijn.

Hij benadrukte hoe erg hij leed onder zijn vervolging. Ook nu hij na anderhalf jaar in voorarrest te hebben gezeten, weer op vrije voeten is. "Ik word er dag en nacht op aangekeken", vertelde hij. "Ik ben aan de schandpaal genageld en ik kom er niet meer van af. Ik ben neergezet als een monster, maar ik heb het niet gedaan."

Strafeis

De rechtbank in Assen oordeelde in mei 2022 dat er onvoldoende bewijs was voor de betrokkenheid van O. bij de moord of doodslag. Volgens de rechtbank was er te veel onduidelijk in aanloop naar de dood van Meinema. Zo werd niet duidelijk waar hij om het leven is gebracht, wat het tijdstip van overlijden was en hoeveel personen betrokken waren.

Het OM komt aan het begin van de middag met een strafeis in de zaak.

Meer uit Binnenland

Meeste natuur in 2030 nog overbelast met stikstof volgens rapport

DEN HAAG (ANP) - Het overgrote deel van de Nederlandse natuur zal in 2030 nog steeds overbelast zijn met stikstof. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en Wageningen University & Research (WUR). In de wet staat dat minimaal de helft van alle stikstofgevoelige gebieden in 2030 geen last meer mag hebben van een te hoge stikstofneerslag. Met beleid dat tot nog toe concreet is uitgewerkt, komt dit percentage volgens een woensdag verschenen rapport uit op 31 procent.

5 minuten geleden
Erasmusbrug komende twee nachten dicht om onderhoud

ROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.

19 minuten geleden
Verdachte in zaak De Vries: ik heb jullie vader niet vermoord

AMSTERDAM (ANP) - "Als ik had geweten wat die dag zou gebeuren, was ik niet gegaan. Ik heb niemand vermoord en ik heb niemand vermoord zien worden." Dat zei Kamil E. woensdag voor de rechtbank in de extra beveiligde gerechtsbunker in Osdorp in zijn laatste woord tijdens de strafzaak over de moord op Peter R. de Vries. Tegen diens kinderen zei hij: "ik heb jullie vader niet vermoord, ik was slechts chauffeur."

48 minuten geleden
VluchtelingenWerk: pas op met speculaties over komst Oekraïners

AMSTERDAM (ANP) - Verhalen over Oekraïense vluchtelingen die alleen voor werk naar Nederland zouden komen, kunnen leiden tot een vertekende beeldvorming en verminderd draagvlak. Daarvoor waarschuwt VluchtelingenWerk. De organisatie zegt dat goed onderzoek naar de omvang van deze groep ontbreekt.

1 uur geleden
Van Zanen: niet goed dat ik niet wist van aanhouding om opruiing

DEN HAAG (ANP) - Burgemeester Jan van Zanen vindt het "niet goed" dat hij niet is geïnformeerd dat iemand was opgepakt voor opruiing in de aanloop naar een Eritrees feest. "Ik had dat willen weten. Ik had liever gehad dat ik had geweten dat de aanhouding plaatsvond. Punt. Dat gaan we bespreken", zei de burgemeester bij een vergadering van een commissie van de Haagse gemeenteraad.

1 uur geleden
Ook opvang voor Oekraïners in buurlanden verloopt stroef

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen in Nederland leidt de opvang van Oekraïners tot discussie. In onder meer Ierland, dat ook kampt met een woningtekort, is de opvang recent versoberd en in het Verenigd Koninkrijk is nauwelijks zicht op het aantal vluchtelingen dat op straat leeft.

1 uur geleden
Gemeenteraadsvergadering Amsterdam verstoord door demonstranten

AMSTERDAM (ANP) - De gemeenteraadsvergadering waarin wordt besproken of Femke Halsema door mag als burgemeester van Amsterdam is woensdagmiddag kort verstoord door drie demonstranten. Daarbij werd naar de burgemeester geschreeuwd. Dat laat een fotograaf van het ANP weten.

1 uur geleden