Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte herinnert zich niets van fatale ruzie in De Veste

Verdachte herinnert zich niets van fatale ruzie in De Veste

AMSTERDAM (ANP) - De 57-jarige Bernard V. zegt zich niets meer te herinneren van de fatale ruzie in opvanglocatie De Veste van de maatschappelijke organisatie HVO-Querido in Amsterdam. In mei kwam daarbij Jan van de Bos (61) om het leven, een medebewoner van de woonvoorziening voor beschermd wonen aan de Poeldijkstraat in Nieuw-West. De officier van justitie eist een gevangenisstraf van 5 jaar en tbs met voorwaarden.

"We hebben een biertje gedronken met mijn drinkmaatjes, zoals altijd. Er was niets aan de hand, het was gewoon gezellig. Ik weet niet meer hoe we ruzie hebben gekregen en hoe het geëxplodeerd is", vertelde V. donderdag in de rechtbank in Amsterdam, waar hij terechtstaat voor doodslag. "Normaal gesproken vecht ik nooit. Ik zou nooit een vechtpartij uitlokken."

V. was tijdens de ruzie onder invloed van alcohol. De alcoholist dronk in de opvanglocatie dagelijks bier met een hoog alcoholpercentage. "Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Ik heb mezelf echt verloren in de drank", zei V. Hij betuigt veel spijt van de fatale mishandeling. "Kon ik het maar terugdraaien. Wat ik gedaan heb is verschrikkelijk", zei hij tegen de nabestaanden.

Zware mishandeling

Het slachtoffer overleed op vrijdag 1 mei in het ziekenhuis aan de gevolgen van zware mishandeling in de nacht. Hij had ernstig hersenletsel, gebroken ribben en een gebroken kaak. Van de Bos woonde al acht jaar in De Veste. Hij was een graag geziene figuur in de omgeving. Zo prikte hij afval op het nabijgelegen Delflandplein en maakte hij graag een praatje. "De buurt was op hem gesteld", vertelden nabestaanden tijdens de zitting. "Jan deed geen vlieg kwaad, vermeed de confrontaties liever."

De officier van justitie noemde het een uit de hand gelopen ruzie met desastreuze gevolgen. Volgens het OM is de man verminderd toerekeningsvatbaar. "Het is noodzakelijk dat hij langdurig en intensief behandeld wordt. Doodslag is een van de zwaarste delicten. Daar kan alleen een langdurige gevangenisstraf tegenover staan", zei de officier.

De strafeis van 5 jaar celstraf is wettelijk het maximale dat het OM kan eisen in combinatie met tbs met voorwaarden. Bij V. zijn de voorwaarden onder meer dat hij zich na de detentie moeten laten behandelen in een kliniek en dat hij zich moet onthouden van het gebruik van alcohol.

Meer uit Binnenland

Dertien mensen uit Oekraïne toegang tot opvang Jaarbeurs geweigerd

UTRECHT (ANP) - Dertien mensen die voor de oorlog in Oekraïne zijn gevlucht, konden afgelopen nacht niet worden opgevangen in de Jaarbeurs in Utrecht. De hal is te vol, alleen voor kwetsbare mensen gaat de deur open. Dat gebeurde afgelopen etmaal voor 33 mensen. In totaal hebben 109 mensen er overnacht van maandag op dinsdag, aldus de Veiligheidsregio Utrecht.

28 minuten geleden
Den Haag stuurt per ongeluk gegevens duizenden kinderen rond

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag heeft maandag per ongeluk een bestand met gegevens van 2600 kinderen verstuurd. Dat kwam terecht bij ongeveer 177 mensen. De ontvangers zijn de ouders van een deel van die kinderen.

1 uur geleden
OM eist in hoger beroep 3,5 jaar cel om verdrinkingsdood Orlando

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in hoger beroep voor het gerechtshof in Den Haag 3,5 jaar cel geëist tegen de 33-jarige Roy B. uit het Noord-Brabantse Wernhout. Volgens het OM is B. verantwoordelijk voor de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn uit Rotterdam, door niets te doen terwijl de jongen in ijskoud water terecht was gekomen. Boldewijn verdronk. Pas acht dagen later vonden duikers zijn lichaam.

3 uur geleden
Rover: plaats NS en ProRail onder streng toezicht

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail moeten onder streng toezicht worden geplaatst, totdat de prestaties op het spoor verbeteren. Ook moet de NS structureel 120 miljoen euro per jaar krijgen om te voorkomen dat de trein onbetaalbaar en nog onbetrouwbaarder wordt voor reizigers. Dat stelt reizigersvereniging Rover, voorafgaand aan een hoorzitting dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

7 uur geleden
Kamer stemt over uitbreiden dan wel pauzeren van wietexperiment

DEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag een spannende dag voor gemeenten en coffeeshops waar als experiment legaal geteelde cannabis wordt verkocht. Sinds december gebeurt dit al in Breda en Tilburg, die voorlopers zijn van acht andere gemeenten die binnenkort gaan meedoen. De Tweede Kamer sprak vorige week over een mogelijke uitbreiding naar een elfde deelnemer, Amsterdam-Oost, maar daar lijkt geen meerderheid voor. Pikanter is de motie die de PVV op tafel legde die oproept het hele wietexperiment "on hold" te zetten.

12 uur geleden
SCP: we moeten investeren in vitale senioren

DEN HAAG (ANP) - Nederland vergrijst snel, maar met driekwart van de gepensioneerden gaat het eigenlijk prima: ze zijn vitaal en ondernemend. Houden zo en verder stimuleren, vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het wil dat in deze fitte ouderen speciaal wordt geïnvesteerd. Daar heeft iedereen baat bij.

12 uur geleden
Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

15 uur geleden