Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte gijzeling Ede hoort of hij langer vast blijft zitten

Verdachte gijzeling Ede hoort of hij langer vast blijft zitten

EDE (ANP) - De verdachte van de gijzeling in Ede wordt dinsdag voorgeleid bij de rechter-commissaris van de rechtbank Gelderland. De rechter bepaalt of de 28-jarige man uit Ede veertien dagen langer in voorarrest blijft.

De man wordt verdacht van het gijzelen van vier medewerkers van café Petticoat zaterdagochtend in het centrum van Ede. De politie werd rond 05.30 uur gealarmeerd dat er een gijzeling gaande was in het café aan de Nieuwe Stationsstraat. De verdachte toonde messen aan de gijzelaars en zei explosieven bij zich te hebben in een tas. Dat laatste bleek niet waar, er werden geen explosieven gevonden.

Door de gijzeling was het centrum van Ede urenlang afgezet en werden 125 woningen ontruimd. Voor de omwonenden is dinsdagavond een bijeenkomst in het Raadhuis van de gemeente. De bewonersbijeenkomst is bedoeld voor eventuele vragen die bewoners hebben en te praten over wat er is gebeurd, schreef burgemeester René Verhulst in de uitnodiging.

De gijzeling duurde uren. Drie van de vier gijzelaars kwamen rond 11.15 uur vrij. Net na 12.30 uur kwam de vierde gegijzelde naar buiten. Enkele minuten later volgde de verdachte, die meteen werd aangehouden.

Over het motief van de man heeft de politie niets bekendgemaakt. Wel heeft de politie gezegd geen rekening te houden met een terroristisch motief. De slachtoffers hebben in een verklaring laten weten dat ze hem niet kenden. Volgens bronnen van de Gelderlander heeft de verdachte psychische problemen en was hij daarvoor onder behandeling bij een kliniek voor geestelijke gezondheidszorg. Woordvoerders van de politie en het Openbaar Ministerie willen dat niet bevestigen.

Meer uit Binnenland

OM eist 6 maanden cel en tbs tegen vermeende stalker universiteit

DEN HAAG (ANP) - Tegen de 32-jarige student die vorig jaar dreigberichten en een rouwkaart naar de Haagse campus van de Universiteit Leiden heeft gestuurd, is zes maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man zich schuldig gemaakt aan stalking, doodsbedreiging en wapenbezit.

9 minuten geleden
ILT wil dat drankproducenten kijken naar verhoging statiegeld

DEN HAAG (ANP) - Producenten en importeurs van bijvoorbeeld frisdranken moeten het voor consumenten makkelijker en aantrekkelijker maken om plastic drankflessen in te leveren. Zij moeten onder meer onderzoeken of het daarvoor nodig is het statiegeld te verhogen. Te veel flessen worden nu niet teruggebracht, zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport, die met dwangsommen zwaait om de branche in beweging te krijgen.

33 minuten geleden
KNAW zet omstreden hoogleraar en partner aan de kant

AMSTERDAM (ANP) - Een hoogleraar en haar partner die van langdurig ongewenst en veelal grensoverschrijdend gedrag op de universiteit van Leiden worden beticht, zijn aan de kant gezet door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De hoogleraar was lid van het KNAW-genootschap en via de universiteit gedetacheerd bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), een instituut van de KNAW. Haar partner was daar in tijdelijke dienst.

1 uur geleden
Geen dwangsom voor Staat om overtreden verbod F-35-onderdelen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat hoeft geen dwangsom te betalen voor elke dag dat het verbod om F-35-onderdelen naar Israël te laten vervoeren, wordt overtreden. Dit heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten in een kort geding, aangespannen door meerdere mensenrechtenorganisaties.

2 uur geleden
Veldkamp: andere accenten en stijl in omgang met Israël

WASHINGTON (ANP) - Het nieuwe kabinet gaat Israël anders bejegenen dan het vorige. De nieuwe buitenlandminister Caspar Veldkamp hoopt met een "misschien minder uitgesproken" koers meer te bereiken.

8 uur geleden
Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

DELFT (ANP) - Het woningtekort in Nederland is in 2023 verder opgelopen, hoewel er 88.200 woningen zijn bijgebouwd. Er zijn op dit moment 400.500 woningen te weinig, 10.300 meer dan een jaar eerder. Dit staat in de jaarlijkse prognose die onderzoeksbureau ABF Research uitvoert in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en die vrijdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

8 uur geleden
Schoof denkt als ex-spionnenbaas leiders vertrouwen te geven

WASHINGTON (ANP) - Premier Dick Schoof heeft bij zijn debuut onder wereldleiders baat gehad bij zijn verleden als baas van inlichtingendienst AIVD, denkt hij. Op de NAVO-top, waar veiligheidskwesties centraal staan, "vindt men het eigenlijk wel geruststellend dat er een premier is vanuit Nederland die al heel lang met dat bijltje gehakt heeft."

13 uur geleden