Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte gijzeling Ede eerder veroordeeld voor bedreiging

Verdachte gijzeling Ede eerder veroordeeld voor bedreiging

EDE (ANP) - De verdachte die is opgepakt voor de gijzeling in een café in Ede is een bekende van justitie. Dat zei Marthyne Kunst, hoofdofficier van justitie in Oost-Nederland, in een ingelaste persconferentie. De vermoedelijke gijzelnemer is eerder veroordeeld voor bedreiging. Dat was vorig jaar, aldus Kunst, die verder geen mededelingen doet over de aard van die bedreiging.

Over het motief voor de gijzeling is nog niets bekend. De politie houdt momenteel geen rekening met een terroristisch motief, zei Anne Jan Oosterheert van de politie Oost-Nederland tijdens de persconferentie.

De politie kreeg zaterdagmorgen rond 05.15 uur de eerste melding binnen van een "mogelijke gijzeling" in café Petticoat in Ede. Volgens Oosterheert was de politie binnen twee minuten ter plaatse en toen bleek direct dat de situatie "zeer ernstig" was. Er werden vier mensen gegijzeld. De slachtoffers zijn werknemers van het café in het centrum van Ede. De politie heeft maximaal opgeschaald en ook speciale diensten ingeschakeld.

Motief nog onbekend

De vermoedelijke gijzelnemer wordt in ieder geval verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, zegt hoofdofficier Kunst. Of daar nog verdenkingen bij komen, moet uit het onderzoek blijken.

De verdachte liet zich rustig arresteren, aldus Kunst. Hij had een rugzak bij zich die wordt onderzocht op mogelijke explosieven. Over het motief voor de gijzeling is nog niets bekend. Evenmin is duidelijk of de gijzelnemer een of meer van de slachtoffers kende. De verdachte is bij de actie van de politie niet gewond geraakt.

Meer uit Binnenland

Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

23 minuten geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

16 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

18 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

19 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

20 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

21 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

21 uur geleden