Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte fataal bruiloftsdrama: ik wilde in zijn been steken

Verdachte fataal bruiloftsdrama: ik wilde in zijn been steken

SCHIPHOL (ANP) - Een 23-jarige man die in oktober 2022 bij een ruzie op een Somalische bruiloft in Beverwijk een 20-jarige man uit Purmerend zou hebben doodgestoken, zegt dat hij nooit de bedoeling had het slachtoffer dodelijk te verwonden. "Het was chaos, ik was bang, ik wilde hem alleen in zijn been steken om te ontkomen", zei Abduwahab A. dinsdag tegen de rechtbank op Schiphol. Daar staat hij samen met medeverdachte Abdirahman A. (22) terecht.

Beide verdachten - Hilversummers van Somalische afkomst - waren de bewuste avond te gast bij een trouwfeest in een partycentrum in Beverwijk. Daar kregen zij door nog altijd onduidelijke oorzaak ruzie met andere gasten. In het conflict zou Abdirahman A. naar buiten zijn gedwongen. Op straat zou hij zijn omsingeld door een steeds grotere groep en klappen hebben gekregen.

Getuigen zeggen dat de in het nauw gedreven Hilversummer daar een mes uit zijn broek haalde. Zelf zei hij dat hij ongewapend was en het in de chaos op straat vond. Met het wapen zou hij zich eerst hebben bevrijd toen hij van achteren werd vastgegrepen door een belager. Hij stak de man achterwaarts in diens been. Vervolgens zou hij het wapen zijn kwijtgeraakt. Getuigen zeggen echter dat zijn medeverdachte, die ook buiten was, het bij hem opeiste. Vlak erna zou Abduwahab A. tot tweemaal toe hebben geprobeerd een tegenstander die op de grond was gevallen gericht in de borst te steken.

Groot mes in buik

De verdachten vertrokken, maar zouden niet veel later zijn afgerend op het latere slachtoffer uit Purmerend. Die werd op dat moment vastgehouden om te voorkomen dat hij de twee zou achtervolgen. Getuigen zagen hoe Abduwahab A. voor het slachtoffer ging staan, hem met een groot mes met kracht in zijn buik stak en het naar rechts wegtrok. Na de fatale steek zou hij hebben gezegd: "Lekker voor jou. Wie wil meer?" Het zwaargewonde slachtoffer overleed in het ziekenhuis.

Abdirahman A. ontkende dat hij op dat moment nog bij zijn medeverdachte was. "Ik was gevlucht, stond al op een afstand. Ik had veel klappen gehad." Abduwahab A. zei dat hij in paniek was. "Ik zag dat ze mijn vriend aanvielen. Ik wilde helpen. Maar het was een grote groep en het werden er steeds meer. Ik heb niemand willen doodmaken."

Vervolg zaak

De strafeisen volgen woensdag.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden