Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte dubbele moord McDonald's zwijgt

Verdachte dubbele moord McDonald's zwijgt

ZWOLLE (ANP) - "Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

De rechters hebben dinsdag veel vragen over wat er voorafging aan de schietpartij op 30 maart 2022. In een vol restaurant schoot Veysel Ü. de broers Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar van dichtbij dood. Beide broers overleden in het restaurant. Over de reden van die afspraak lopen de lezingen uiteen. Verdachte Veysel heeft bij de politie verklaard dat hij door beide mannen vijftig minuten lang bedreigd werd. "U wordt twee keer een moord verweten. Vandaag is het moment dat u daar iets over kunt zeggen. Wat gaat Nederland dan zien vandaag?", vroeg een van de rechters. Maar Ü. bleef zwijgen.

Een van de redenen voor zijn zwijgen is zijn psychische gesteldheid, zei advocaat Esther Blok. De verdachte moest 50.000 euro betalen. Zou hij dat niet doen, dan "zou Ali u, uw kinderen en familie doodmaken" las de voorzitter voor uit de verklaring van de verdachte bij de politie. Op die afspraak in de McDonald's zou een financieel conflict besproken zijn. Ü. zou tonnen hebben uitgeleend aan Ozan, de zoon van slachtoffer Ali.

In de zittingszaal werden beelden getoond van het incident. Het schieten zelf is niet te zien, wel de reacties van de bezoekers. Twee tafels van de slachtoffers verwijderd is een vrouw met een jong meisje te zien. Op tafel staat een pop. Als er geschoten wordt, probeert de vrouw onder de tafel te verdwijnen, maar ze bedenkt zich en rent met haar kind op de arm weg. Ook andere bezoekers rennen de zaak uit. Kort ervoor is nog te zien dat Ü. kalm naar de balie loopt en thee of koffie bestelt. "Verschrikkelijk" reageerde Ü. op de beelden. Nabestaanden op de tribune keken huilend naar die beelden.

Meer uit Binnenland

Raad van State wacht op standpunt regering over bestuursrechtspraak

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State wil op dit moment nog niet reageren op de aanbeveling om de afdeling bestuursrechtspraak af te splitsen. Die aanbeveling deed de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie vindt dat de Raad van State als wetgevingsadviseur én hoogste bestuursrechter een "dubbele pet" op heeft. De Raad van State vindt dat het eerst aan de regering is om een standpunt in te nemen over de aanbevelingen van de commissie.

1 uur geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

1 uur geleden
Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

3 uur geleden
Gedupeerde toeslagenaffaire herkent conclusies enquêtecommissie

DEN HAAG (ANP) - Dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten, zoals de parlementaire-enquêtecommissie concludeert, is niet nieuw voor Roger Derikx. Als een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire herkent hij de bevindingen. "Ik hoop nu dat duidelijk is dat de Staat dit probleem niet kan oplossen."

3 uur geleden
Vrachtwagen Defensie met militaire uitrusting deels leeggeroofd

DEN HAAG (ANP) - Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

5 uur geleden
Weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel, derde nacht op rij

TER APEL (ANP) - Voor de derde nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zondag op maandag ging het om 1949 mensen, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit betekent dat het COA het maximumaantal van 2000 niet overschreed en dus geen dwangsom hoeft te betalen.

6 uur geleden
Boeren worden overladen met maatregelen, zegt LTO

DEN HAAG (ANP) - Boeren worden "overladen" met maatregelen rond natuur, stikstof, water en klimaat en nog zijn die maatregelen niet voldoende om aan de huidige plannen van het kabinet te voldoen. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland in een reactie op het rapport van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

6 uur geleden