Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Verdachte Arnhemse terreurzaak beïnvloed door infiltrant'

'Verdachte Arnhemse terreurzaak beïnvloed door infiltrant'

ROTTERDAM (ANP) - De advocaat van de terreurverdachte Wail el A., tegen wie in het Arnhemse terrorismeproces een celstraf van 20 jaar is geëist, meent dat er geen bewijs is dat de verdachte in 2018 bij de start van de infiltratie-actie van de politie bereid was een aanslag te plegen. "Die noodzakelijke bewijzen ontbreken", zei de advocaat in het eerste pleidooi van het terrorismeproces dat dinsdag is hervat in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam.

Volgens de raadsvrouw is El A. via hoofdverdachte Hardi N. (36) beïnvloed door de religieuze argumenten die N. via e-mails kreeg aangereikt van een undercoveragent van de AIVD. "De infiltranten hebben N. constant uitgedaagd ook anderen over te halen", verwees de advocate naar diverse e-mails die N. ontving. Daarin zou staan: 'Je moet het niet alleen doen, je moet taken verdelen'.

El A., met 22 jaar de jongste van de zes verdachten, had zelf geen direct contact met de AIVD'er. Hij heeft in de rechtbank verklaard dat hij geen weet had van het voorbereiden van een aanslag, waarvoor hij wordt aangeklaagd. Volgens zijn advocaat hebben AIVD-agenten druk uitgeoefend op N. en heeft deze hoofdverdachte met dezelfde argumenten voor het plegen van een aanslag in Nederland haar cliënt El A. overtuigd. Daarmee is volgens haar sprake van indirecte uitlokking.

Poging tot moord

Alle zes verdachten woonden aanvankelijk het vervolg van het strafproces bij, maar na een pauze in de loop van de ochtend keerden hoofdverdachte Hardi N. en Shevan A. niet terug in de rechtszaal voor het vervolg van het pleidooi. Ze bleven in hun cel.

Het OM eiste vrijdag gevangenisstraffen van 8 tot 20 jaar tegen de groep voor het voorbereiden van een aanslag op vermoedelijk een lhbt-festival. El A. kreeg de hoogste strafeis te horen. Dat komt omdat hij ook wordt verdacht van poging tot moord. Hij richtte een (onklaar gemaakt) wapen op de politie tijdens de arrestatie in september 2018 bij een vakantiepark in Weert. Tegen Hardi N. is 18 jaar celstraf geëist. Zijn advocaat houdt vrijdag 3 juli zijn pleidooi.

Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet bekend.

Meer uit Binnenland

Rode Kruis: aantal hittebehandelingen Vierdaagse valt nog mee

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis heeft tot nu toe weinig wandelaars van de Vierdaagse behandeld vanwege de hitte. Rond 11.30 uur viel het volgens een woordvoerster mee en zijn bij de eerste medische post op de route zo'n vijftig oververhitte mensen gekoeld met ijs. Zij krijgen een zakje ijs in de nek of op een plek op het been.

10 minuten geleden
Impact storing op haven Rotterdam valt mee, wel hinder terminal

ROTTERDAM (ANP) - Het afwikkelen van de scheepvaart in de Rotterdamse haven ondervindt geen hinder van de computerstoring die wereldwijd voor problemen zorgt. Dat zegt het Havenbedrijf Rotterdam na een inventarisatie van de impact voor de grootste haven van Europa.

15 minuten geleden
Talpa verwacht 'in de loop van de dag' weer volledig te werken

HILVERSUM (ANP) - De impact van de wereldwijde computerstoring bij Talpa valt tot nu toe mee. Een woordvoerster laat na een inventarisatie aan het ANP weten te verwachten "in de loop van de dag technisch alles weer" te kunnen.

28 minuten geleden
Systemen reisorganisatie Prijsvrij lagen ook plat

DEN BOSCH (ANP) - Reisorganisatie Prijsvrij kampte de gehele vrijdagochtend met een computerstoring. Aan het eind van de ochtend waren de problemen verholpen, laat een woordvoerder weten.

28 minuten geleden
VodafoneZiggo waarschuwt voor langere wachttijden klantenservice

UTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo waarschuwt voor langere wachttijden bij zijn klantenservice als gevolg van de wereldwijde computerstoring. Volgens het telecombedrijf is de basisdienstverlening niet geraakt. Maar twee van de externe callcenters, waarvan VodafoneZiggo gebruikmaakt, zijn niet beschikbaar als gevolg van de storing.

35 minuten geleden
KLM: kom niet naar Schiphol bij annulering of ernstige vertraging

SCHIPHOL (ANP) - KLM roept passagiers op niet naar Schiphol te komen als hun vlucht geannuleerd is of ernstige vertraging heeft door de wereldwijde computerstoring. Het vliegverkeer is op dit moment beperkt door de storing.

37 minuten geleden
Wandelaars Vierdaagse snappen inkorten route, balen wel

NIJMEGEN (ANP) - Begrijpelijk, maar jammer. Zo zien veel wandelaars aan de Vierdaagse de maatregel die de organisatie donderdag nam vanwege de hitte. De routes op de laatste wandeldag zijn ingekort, alle afstanden zijn vrijdag 10 kilometer korter. De temperatuur kan vrijdag in Nijmegen oplopen tot 30 graden.

38 minuten geleden