Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verbod op brandstofauto komt op EU-top niet aan de orde

Verbod op brandstofauto komt op EU-top niet aan de orde

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders buigen zich donderdag op hun top in Brussel niet over de patstelling over het uitbannen van de brandstofauto. Plotselinge criticus Duitsland en de Europese Commissie zoeken nog naarstig naar een uitweg uit hun meningsverschil, zeggen EU-bronnen. Maar dat kan zomaar pas volgende week of nog later worden.

Duitsland ging aanvankelijk akkoord met het verbod op de verkoop van nieuwe auto's met een brandstofmotor in 2035. Maar het zwaargewicht verzet zich bij nader inzien zolang niet uitdrukkelijker is verzekerd dat er voor auto's op duurzame brandstoffen als waterstof wel ruimte blijft. Berlijn mobiliseerde genoeg medestanders om het verbod voorlopig tegen te houden. Tot ergernis van sommige andere lidstaten en de commissie.

De kwestie "staat niet op de agenda" van premier Mark Rutte en zijn collega's als ze donderdag beginnen aan de tweedaagse top, zegt een hoge EU-diplomaat. Daar is het volgens de ingewijde ook te vroeg voor omdat de Duitse regering en de commissie nog uitgebreid in overleg zijn. Dat voorzitter Ursula von der Leyen van het dagelijks bestuur van de EU Duitse is, kan nu weleens helpen, hoopt de bron.

Wettelijke zekerheid

Een andere hoge diplomaat verzekert dat "we ervan overtuigd zijn dat we spoedig tot een oplossing zullen komen". Het overleg met Duitsland zou "heel constructief" verlopen. De klimaatman van de commissie, vicepresident Frans Timmermans, probeert de Duitsers "de wettelijke zekerheid dat we ook gaan doen wat we hebben beloofd" te geven. Hij meent "dat we een aantal voorzetten hebben gegeven die als het aan mij ligt op een snelle reactie uit Berlijn zouden moeten kunnen rekenen".

Timmermans heeft wel zijn bedenkingen bij de Duitse manoeuvre. Als terugkrabbelen van een aanvankelijke vóórstem de regel wordt, "dan wordt het natuurlijk op andere dossiers ook lastiger. Dat is duidelijk". Een land dat dit doet moet volgens Timmermans beseffen dat het hek van de dam kan raken.

"Maar vooralsnog zie ik dit toch wel als een redelijk unieke casus", zegt de Nederlander. Al is hij wel blij dat de EU veel van zijn klimaatplannen vorig jaar al heeft aangenomen. Nu de Europese verkiezingen van volgend voorjaar opdoemen en politici zich willen profileren "krijgen wij het steeds moeilijker".

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

7 minuten geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

3 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

5 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

6 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden