Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verbetering van de veiligheid bij Defensie gaat te langzaam

Verbetering van de veiligheid bij Defensie gaat te langzaam

DEN HAAG (ANP) - De veiligheid bij Defensie verbetert niet snel genoeg, vindt een commissie die de voortgang in de gaten houdt voor de Tweede Kamer. Het is belangrijk dat er "nu versnelling volgt", concludeert de commissie in haar tweede jaarrapport.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde eerder dat de veiligheidscultuur bij Defensie tekortschiet. Daarop kwam het ministerie twee jaar geleden met een plan van aanpak om de veiligheid te verbeteren. De commissie onder leiding van Gerdi Verbeet toetst de voortgang.

Veiligheid krijgt sindsdien veel meer aandacht binnen de organisatie. Er worden ook miljoenen euro's in de verbetering gestopt en er is meer aandacht voor de gezondheid van de medewerkers. Ook worden er goede stappen gezet om een sociaal veilige werkomgeving te maken.

Maar de vooruitgang is beperkt, meent de commissie. De randvoorwaarden om de veiligheid binnen de organisatie goed te borgen zijn er nog niet. "Defensie is nog niet aan het einde van het begin van het verbeteren van de veiligheid binnen Defensie."

De commissie wijst er onder meer op dat er nog steeds geen goed registratiesysteem is om voorvallen te melden. Militairen beschikken niet altijd over de juiste middelen en de commissie vraagt zich af of er voldoende geld vrijkomt om "veiligheid duurzaam in de organisatie te verankeren".

Vorig jaar pleitte de commissie al voor een beter plan van aanpak. Inmiddels heeft Defensie besloten het oorspronkelijke plan te verfijnen. De commissie is nog niet overtuigd dat hiermee "een doeltreffende doorstart wordt gemaakt".

Minister Ank Bijleveld neemt de boodschap ter harte. "Ook wij vinden dat het verbeteren van veiligheid op een aantal plekken sneller kan en moet. Ik heb er vertrouwen in dat u volgend jaar niet meer spreekt van 'een begin’, maar van 'een nieuw ingeslagen weg’."

Meer uit Binnenland

Studententeam wil waterstof veilig opslaan met ijzerballetjes

EINDHOVEN (ANP) - Een studententeam van de TU Eindhoven heeft een manier ontwikkeld om waterstof veilig op te slaan en te transporteren. Het team SOLID gebruikt hiervoor kleine ijzerballetjes, die de energie van waterstof vast kunnen houden. Na transport kan het ijzer in contact met stoom weer omgezet worden in waterstof en ijzeroxide.

1 uur geleden
Autobrug Holwert nog niet vrijgegeven, nieuwe problemen opgedoken

HOLWERT (ANP) - De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan nog altijd niet op de normale manier worden gebruikt. Hoewel problemen waar Rijkswaterstaat op stuitte inmiddels zijn verholpen, doken er in de nacht van donderdag op vrijdag weer nieuwe problemen op, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Daardoor kan de brug nog steeds niet worden vrijgegeven. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom nog steeds staan.

2 uur geleden
Organisaties: schaf vrijwillige ouderbijdrage basisonderwijs af

DEN HAAG (ANP) - Laptops en tablets moeten kosteloos beschikbaar worden voor alle leerlingen en de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs moet helemaal worden afgeschaft. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze vragen om dit te regelen.

3 uur geleden
Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert. Ook prinses Beatrix is overdag bij de jubileumviering aanwezig.

6 uur geleden
Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

14 uur geleden
Nederland wil tientallen Leopard 1's van Zwitsers voor Oekraïne

BULBOACA/DEN HAAG (ANP) - Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.

16 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

17 uur geleden