Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verbazing en hoongelach om 'gratis-bier-motie' van BBB en Omtzigt

Verbazing en hoongelach om 'gratis-bier-motie' van BBB en Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer reageert met grote verbazing op een motie van de BBB en Pieter Omtzigt, waarin wordt opgeroepen om het minimumloon "een beetje" te verhogen en dat te betalen vanuit de uitgaven van de Rijksbegroting. Dat de indieners niet helder maken hoe zij dit denken te betalen, vinden verschillende partijen oneerlijk naar de kiezer en bovendien 'gratis bier voor iedereen'. Onderbouwingen door Van der Plas waren weinig effectief: ze leidden tot nog meer opgetrokken wenkbrauwen of zelfs hoongelach.

BBB-leider Caroline Van der Plas, die de motie indiende, probeerde later in een interruptiedebat te verhelderen dat het minimumloon met 1 á 2 procent omhoog moet, en dat onder meer bezuinigd moet worden op de hoeveelheid ambtenaren of consultants. "Mijn mond valt hier van open", zegt CU-leider Mirjam Bikker verbaasd.

Henri Bontenbal van het CDA wijst haar er al snel op dat het sommetje van de BBB en Omtzigt niet klopt. Het verhogen van het minimumloon met 1 of 2 procent zou meer dan een miljard euro kosten, terwijl snijden in het ambtenarenapparaat nog geen 200 miljoen euro oplevert. Bontenbal vindt het voorstel dan ook een "gratis-bier-motie".

Controleur

Van der Plas wijst erop dat de Rijksoverheid jaarlijks 2,7 miljard euro uitgeeft aan consultants en dat daarin gesneden kan worden. Maar volgens Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) zal het wegvallen van consultants in ieder geval deels gecompenseerd moeten worden door meer ambtenaren in te huren. Van der Plas denkt dat het later juist iets kan opleveren. Daar wordt volgens haar te weinig naar gekeken. "Dingen leveren uiteindelijk ook iets op en wat zijn dan de werkelijke kosten? Misschien wel helemaal niets."

Volgens Van der Plas is de Kamer vooral controleur van het kabinet. "We ontslaan het kabinet wel een beetje van de plicht om zelf met voorstellen te komen", zei Van der Plas tot hilariteit van de Kamer. De miljoenennota ís een voorstel van het kabinet, legt Bontenbal uit. "Als je niet uitlegt waar het geld vandaan komt, is het geen serieuze motie." Ook wijst Klaver erop dat de Kamer ook wetgever is. Volgens hem is Van der Plas niet eerlijk naar de kiezer door niet te vertellen hoe ze een verhoging wil betalen. "Dan hebben we een probleem. Het is uw verantwoordelijkheid als parlementariër om gedegen werk te leveren."

Meer uit Politiek

Keijzer ziet huurbevriezing als 'gegeven' ondanks juridische stap

DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".

16 uur geleden
Staatssecretaris: wetsvoorstel aanpak probleemwolf ligt klaar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.

17 uur geleden
Artsen zonder Grenzen: kritiek kabinet op Israël belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".

1 dag geleden
Veldkamp: wil niet als enige van kabinet EU-onderzoek naar Israël

WARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.

1 dag geleden
Milieuorganisaties ontstemd dat Schiphol na 2028 weer mag groeien

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Schoof noemt nieuwe plannen van Israël over Gaza "zorgelijk"

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".

2 dagen geleden
Premier Schoof feliciteert nieuwe Duitse bondskanselier Merz

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.

2 dagen geleden