Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verbannen Mazepin richt fonds op voor gedupeerde sporters

Verbannen Mazepin richt fonds op voor gedupeerde sporters

MOSKOU (ANP/DPA) - De verbannen Russische autocoureur Nikita Mazepin richt een hulpfonds op voor sporters die om politieke redenen zijn uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden. Mazepin zelf is vanwege de inval van Rusland in Oekraïne ontslagen bij het Formule 1-team van Haas. De coureur maakte zijn plannen bekend aan de media via een videoconferentie vanuit Moskou.

Het kunstmestbedrijf Uralkali van zijn vader Dmitri Mazepin zal de stichting met de naam 'We Compete As One' financieren. Het Russische bedrijf wil daarvoor de miljoenen euro's gebruiken die het als sponsor heeft gestoken in de Amerikaanse renstal. Haas zegde de samenwerking op na de gewelddadige inval van Rusland in Oekraïne. Het bedrijf heeft een juridische procedure aangekondigd tegen Haas om die sponsorgelden terug te vorderen.

De stichting zal haar middelen inzetten om met name Russische sporters te helpen die volgens Mazepin hun leven hebben gewijd aan het voorbereiden op grote sportevenementen, maar vervolgens niet mee konden doen omdat het hen was verboden. Hij zegt ook toe banen te zoeken voor de gedupeerden en wil indien gewenst juridische en psychische hulp bieden.

Opoffering

"We weten allemaal dat de carrière van een topsporter maar kort duurt en dat het jaren van intense opoffering vergt om op het hoogste niveau te presteren", zei Mazepin. "Als dat zomaar wordt weggenomen, is dat verwoestend. Ik zal hier aandacht aan besteden."

De 23-jarige Russische coureur liet al eerder weten dat hij het niet eens is met zijn ontslag. Hij was bereid de clausule te ondertekenen waarin hij afstand nam van de Russische agressie om zodoende als neutrale sporter te kunnen blijven racen. "Ik kreeg een brief van de advocaat dat het contract was beëindigd, dat was het. De beslissing van Haas is niet gebaseerd op een richtlijn of een sanctie tegen mij of mijn vaders bedrijf. Dus ik vind het niet eerlijk. Er is in de sport kennelijk geen plaats voor neutraliteit."

Meer uit Sport

Wielrenner Eekhoff wint proloog van ZLM Tour

HEINKENSZAND (ANP) - Wielrenner Nils Eekhoff heeft de proloog van ZLM Tour gewonnen. De Nederlandse renner van Team DSM was de snelste op een parcours over 6,6 kilometer in het Zeeuwse Heinkenszand.

2 uur geleden
Hockeyers verslaan India in Pro League

EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse hockeyers hebben India verslagen in de Pro League. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmee zegevierde met 4-1 in Eindhoven.

2 uur geleden
Tennisser Zverev naar halve finale op Roland Garros

PARIJS (ANP) - Tennisser Alexander Zverev heeft zich op het toernooi van Roland Garros geschaard bij de laatste vier. De 26-jarige Duitser versloeg in de kwartfinale de Argentijn Tomás Martín Etcheverry. Daarvoor had hij vier sets nodig, 6-4 3-6 6-3 6-4.

4 uur geleden
Hockeysters verslaan ook China in Pro League

EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse hockeysters hebben ook de vijfde wedstrijd in de Pro League gewonnen. De ploeg van bondscoach Paul van Ass was in Eindhoven te sterk voor China (4-0).

5 uur geleden
Bestuurder Van der Vorst blij met actie IOC tegen boksfederatie

LAUSANNE (ANP) - De Nederlandse boksofficial Boris van der Vorst juicht de maatregel van het Internationaal Olympisch Comité om de erkenning van de internationale boksfederatie IBA in te trekken toe. "Dit geeft duidelijkheid en is de eerste stap in het proces", aldus Van der Vorst, die inmiddels al een andere boksbond (World Boxing) heeft opgezet. "We hebben hard gewerkt aan een levensvatbaar alternatief. We zijn klaar om het gesprek met het IOC aan te gaan."

6 uur geleden
Haddad Maia verrast Jabeur en staat in halve finale Roland Garros

PARIJS (ANP) - Tennisster Beatriz Haddad Maia heeft voor een verrassing gezorgd door de Tunesische Ons Jabeur uit te schakelen op Roland Garros. De mondiale nummer 14 was al de eerste kwartfinaliste uit Brazilië op een grand slam sinds 1968 en maakt dat verhaal met haar halvefinaleplek nog mooier. Haddad Maia verloor de eerste set nog, maar oogde vervolgens fitter dan de nummer 7 van de wereld: 3-6 7-6 (5) 6-1.

10 uur geleden
Geen melatonine meer voor Tsitsipas vooraf aan het tennis

PARIJS (ANP) - Tennisser Stefanos Tsitsipas stopt met het gebruik van melatoninepillen en doet geen dutje meer voorafgaand aan wedstrijden, zei hij na de uitschakeling in de kwartfinales van Roland Garros tegen de als eerste geplaatste Spanjaard Carlos Alcaraz. De als vijfde geplaatste Griek was teleurgesteld na zijn kansloze nederlaag in Parijs in drie sets (6-2 6-1 7-6 (5)).

15 uur geleden