Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Venezolanen kunnen parlement kiezen in omstreden stembusgang

Venezolanen kunnen parlement kiezen in omstreden stembusgang

CARACAS (ANP) - Venezolanen kunnen zondag een nieuw parlement van 277 zetels kiezen, maar de stembusgang wordt met achterdocht bekeken. Het autoritaire regime van president Nicolás Maduro heeft eerder al het parlement, de Nationale Assemblee, aan de kant geschoven toen de oppositie er het voortouw nam. Veel landen erkennen de door Maduro op een zijspoor gezette parlementsvoorzitter Juan Guaidó al twee jaar als wettig interimpresident van het land.

Vrijwel de hele oppositie boycot de verkiezingen, omdat ze er niet in gelooft dat ze eerlijk zijn. Een klein deel van de tegenstanders van Maduro probeert het onder de naam Tafel van Nationale Dialoog.

Venezolanen hebben een gebrek aan de meest elementaire zaken en het animo voor de verkiezingen is naar verluidt laag. De tweede man van de regeringspartij, de Verenigde Socialistische Partij (PSUV), Diosdado Cabello, heeft om kiezers te trekken gedreigd voedselhulp en andere steun te onthouden aan mensen die niet stemmen. "Wie niet stemt, eet niet", dreigde hij.

Het land van bijna 30 miljoen inwoners, de miljoenen die inmiddels zijn uitgeweken meegeteld, is rijk aan delfstoffen, maar is door jarenlang wanbeleid geruïneerd. Het ligt 27 kilometer van ons land vandaan (Aruba). Nederland erkent Juan Guaidó ook als de interimpresident.

Meer uit Buitenland

Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

2 uur geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

2 uur geleden
Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

3 uur geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

3 uur geleden
Belgen geschokt over Dutroux-uitspraak Israëlische ambassadeur

BRUSSEL (ANP) - Belgische politici zijn woedend over een vergelijking die de Israëlische ambassadeur in België heeft getrokken tussen het oorlogsleed in de Gazastrook en het leed dat de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux heeft veroorzaakt.

5 uur geleden
Nieuwe buitenlandminister: Argentinië niet bij BRICS

BUENOS AIRES (ANP/RTR) - Argentinië sluit zich volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Diana Mondino niet aan bij BRICS. Argentinië was uitgenodigd om lid te worden van de landengroep.

5 uur geleden
Ook België verliest klimaatzaak en moet uitstoot terugdringen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische staat is donderdag veroordeeld door de rechter omdat die te weinig zou hebben gedaan tegen klimaatverandering. Net als de Duitse regering eerder op de dag, heeft de Belgische regering te horen gekregen dat er meer actie nodig is om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

5 uur geleden