Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Venezolanen boycotten massaal parlementsverkiezingen, Maduro wint

Venezolanen boycotten massaal parlementsverkiezingen, Maduro wint

CARACAS (ANP/DPA/AFP) - Weinig Venezolanen hebben zich zondag geroepen gevoeld om te stemmen in de parlementsverkiezingen. Volgens de vicevoorzitter van het parlement bedroeg de opkomst minder dan 20 procent. De nationale kiesraad meldt een opkomst van 31 procent. Zoals verwacht is de verkiezingszege gegaan naar de links-autoritaire president Nicolás Maduro, die daarmee de controle krijgt over het laatste politieke instituut van het land dat formeel in handen was van de oppositie. Het regime had eerder al het parlement, de Nationale Assemblee, aan de kant geschoven toen de oppositie er het voortouw nam.

Het regime van Maduro, die in de omstreden verkiezingen van 2018 werd herkozen als president, zette het gekozen parlement eerder op een zijspoor, omdat hij daar geen meerderheid had. Hij creëerde toen een 'volksvertegenwoordiging' van eigen aanhangers.

De coalitie van Maduro heeft volgens de voorzitter van de nationale kiesraad 67,7 procent van de stemmen gewonnen. De gematigde oppositiepartijen die meededen aan de verkiezingen bleven steken op 18 procent.

Boycot

Meer dan twintig miljoen Venezolanen mochten naar de stembus om de 277 parlementariërs te kiezen. Het totale aantal zetels werd daarmee verhoogd met 110. De verkiezingen werden geboycot door de voornaamste oppositiepartijen. Aan het hoofd van de oppositie staat Juan Guaidó, die in januari 2019 in een machtsstrijd met Maduro verwikkeld raakte. De op een zijspoor gezette parlementsvoorzitter wordt door tientallen landen, waaronder de VS en EU-lidstaten, erkend als de wettige interim-president van Venezuela.

Guaidó had zijn aanhangers op Twitter opgeroepen thuis te blijven. "De dictatuur wil geen verkiezingen houden, maar de hoop van dit land vernietigen", schreef de oppositieleider. "De verkiezingen zijn bedrog door de dictatuur geleid door Nicolás Maduro en zal de crisis in dit land alleen maar verergeren", schreef Julio Borges, de minister van Buitenlandse Zaken in Guaidó's schaduwkabinet.

Crisis

Het linkse regime heeft Venezuela de laatste jaren economisch de vernieling in geholpen. De crisis, gekenmerkt door hyperinflatie, tekorten aan van alles en een keldering van de olieproductie, heeft al meer dan vijf miljoen Venezolanen op de vlucht gedreven.

"Wat er vandaag in Venezuela gebeurt, is een schijnvertoning en een maskerade, geen verkiezingen" schreef minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Mike Pompeo, zondag op Twitter. "De resultaten die bekendgemaakt zijn door het onwettige regime van Nicolás Maduro, zullen de wil van het Venezolaanse volk niet weerspiegelen." Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten erkent de uitslag niet. De EU had eerder al geweigerd om verkiezingswaarnemers te sturen.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

3 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

4 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

5 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

5 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

6 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

6 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

8 uur geleden