Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Venezolaanse president bezoekt Cuba, vijf jaar na dood Castro

Venezolaanse president bezoekt Cuba, vijf jaar na dood Castro

HAVANA (ANP/AFP) - De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft een verrassingsbezoek gebracht aan de Cubaanse hoofdstad Havana. Hij was daar ter ere van de dood van Fidel Castro, de voormalige leider van het eiland die donderdag precies vijf jaar geleden op 90-jarige leeftijd overleed.

Maduro was al sinds december 2019 niet meer naar Cuba afgereisd. Hij werd tijdens zijn bezoek, dat op staatstelevisie werd uitgezonden, vergezeld door de huidige president van Cuba, Miguel Díaz-Canel. Ook oud-president en tevens de broer van Fidel, Raul Castro, was aanwezig.

Fidel Castro geldt nog altijd als een nationale held voor de meeste Cubanen. De bebaarde, sigarenrokende Castro, bijgenaamd ‘el comandante’, was van 1959 tot 2006 de onbetwiste leider van het land. In die tijd overleefde hij zeshonderd moordplannen en trotseerde hij de tegenwerking van de Verenigde Staten, die het eiland zagen als een voorpost van de Sovjet-Unie.

Ter ere van Fidel Castro werd donderdag een nieuw centrum onthuld. Het Fidel Castro Ruz centrum in Havana is het eerste en enige gebouw op Cuba dat zijn naam draagt. Om een cultstatus van Castro tegen te gaan, besloten de Cubaanse autoriteiten een maand na zijn overlijden dat er geen standbeelden van hem mochten komen en ook straten en pleinen mochten niet naar 'el commandante' vernoemd worden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Braziliaans Hof onderzoekt uitspraken Bolsonaro over vaccins

BRASILIA (ANP/RTR) - Het Braziliaanse Hooggerechtshof stelt een onderzoek in naar president Jair Bolsonaro rond de uitspraken die hij in oktober deed over het coronavirus. Bolsonaro zei toen op verschillende sociale media dat coronavaccins de kans op het oplopen van AIDS vergroten.

2 uur geleden
Biden en Poetin gaan praten over spanning rond Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Biden gaat met de Russische president Poetin in gesprek over de oplopende spanningen rond Oekraïne, waar pro-Russische rebellen in het oosten hopen op meer Russische steun. Door de opbouw van Russische troepen bij de grens wordt zelfs gevreesd voor een invasie.

7 uur geleden
Italiaanse wet moet vrouwen beschermen tegen huiselijk geweld

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse regering heeft plannen ontvouwd om vrouwen beter te beschermen tegen geweld in huiselijke kring en zelfs moord. Ook de veiligheid van kinderen moet erop vooruitgaan door het voorstel waar de ministerraad mee akkoord ging, zei minister Elena Bonetti (Familie).

7 uur geleden
Ouders Amerikaanse schoolschutter aangeklaagd

OXFORD (ANP/RTR) - De ouders van de 15-jarige jongen die wordt vervolgd voor de fatale schietpartij in zijn middelbare school in het Amerikaanse Oxford worden ook aangeklaagd. Justitie in de staat Michigan verdenkt de ouders van de tiener van onopzettelijke doodslag mede omdat het gebruikte wapen bij hen thuis niet achter slot en grendel lag. Voor het paar is een opsporingsbevel uitgevaardigd en ze worden naar verwachting snel aangehouden. Op dood door schuld staat maximaal vijftien jaar cel.

9 uur geleden
Europese landen teleurgesteld over nucleair overleg met Iran

WENEN (ANP/RTR/AFP) - Europese diplomaten hebben hun teleurstelling en bezorgdheid uitgesproken over de voortgang van de gesprekken over het herstellen van het atoomakkoord uit 2015 met Iran. Het Witte Huis stelt dat Iran zich niet constructief en oplossingsgericht heeft opgesteld.

11 uur geleden
België staat klaar om 5- tot 12-jarigen te vaccineren

BRUSSEL (ANP) - België heeft met farmaceut Pfizer een deal gesloten over 336.000 kindervaccins die nog deze maand geleverd worden. In januari komen er 400.000 doses bij, maakte de Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bekend na afloop van het Overlegcomité waar strengere coronamaatregelen voor België werden aangekondigd. Wat hem betreft worden de 736.000 prikken zo snel mogelijk bij de 5- tot en met 11-jarigen gezet voor wie dat wil.

11 uur geleden
Vanaf 6 jaar mondkapje op in België, op school en erbuiten

BRUSSEL (ANP) - Kinderen vanaf zes jaar moeten vanaf maandag in België een mondkapje op, zowel in de schoolbanken als overal waar dat verplicht is, zoals in het openbaar vervoer. Volgens premier Alexander De Croo is dat nodig omdat het coronavirus op de scholen sterk rondwaart en kinderen ook de leerkrachten, hun ouders, grootouders en vrienden kunnen besmetten.

12 uur geleden