Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Venetië staat blank, waterkering werkt niet

Venetië staat blank, waterkering werkt niet

VENETIË (ANP/DPA/RTR) - Vloedgolven hebben grote delen van Venetië, waaronder het San Marco-plein, dinsdag onder water gezet. De hoogwaterkering die de Italiaanse stad moet beschermen werkte niet, stelde burgemeester Luigi Brugnaro vast. De stad zet zich te midden van harde windstoten en zware regenval schrap voor een waterniveau tot 145 centimeter hoogte.

De miljarden kostende hoogwaterkering (MOSE) slaagde er in oktober wel in de stad tegen een overstroming te beschermen. Onduidelijk is waarom de beweegbare barrières nu niet werken. De burgemeester had er zondag, toen het hard regende, nog vol lof over gesproken. Daarna had MOSE nog twee vloedgolven kunnen tegenhouden, aldus Brugnaro.

In de openingen van de lagune waaraan Venetië ligt zijn barrières gebouwd die sluiten als de stad wordt bedreigd door hoogwater boven de 110 centimeter. Om het systeem te activeren moet 48 uur van tevoren actie worden ondernomen. De burgemeester wil dat dat sneller gaat, om te kunnen reageren op plotseling veranderende weersomstandigheden.

Code rood

Het wassende water betekent mogelijk dat de stad code rood moet afkondigen. De regiopresident vreest mede op grond van weersvoorspellingen voor een half miljard euro schade.

Ook andere delen Italië hebben te kampen met noodweer, dat al meerdere slachtoffers heeft geëist. De kans op aardverschuivingen en lawines is reëel. In Rome en het noordoosten van Italië is het hoogste alarmniveau van kracht.

Meer uit Buitenland

Israël overlegt met Egypte over schietincident Rafah

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger is naar eigen zeggen in gesprek met Egypte over een schietpartij aan de grens van dat land en het Palestijnse Rafah tussen Egyptische en Israëlische militairen.

4 minuten geleden
Israël: burgers bij aanval Rafah mogelijk omgekomen door brand

RAFAH (ANP/RTR) - De burgers die zondagavond bij de Palestijnse stad Rafah om het leven zijn gekomen, zijn mogelijk gestorven door een brand, zegt Israël. Dat vuur zou veroorzaakt zijn door een luchtaanval.

1 uur geleden
Franse president verontwaardigd over Israëlische aanval bij Rafah

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron is "verontwaardigd" over de Israëlische aanval bij Rafah waar zondag 45 doden bij vielen. "Deze operaties moeten stoppen", schrijft hij op X.

1 uur geleden
FBI onderzoekt verkoop stukken British Museum via eBay

LONDEN (ANP) - De Amerikaanse FBI onderzoekt de verkoop van antieke voorwerpen die zijn gestolen uit het British Museum, schrijft de BBC. De museumstukken stonden te koop op het onlineplatform eBay.

2 uur geleden
Rusland meldt nieuwe veroveringen in oosten van Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland heeft nieuwe militaire successen geclaimd in het oosten van Oekraïne. De strijdkrachten veroverden daar de plaatsen Ivanivka in de regio Charkiv en Netajlove in Donetsk, zegt het Russische ministerie van Defensie.

2 uur geleden
Oekraïense drone raakt Russische radar op recordafstand

ORSK (ANP/RTR) - Een Oekraïense drone heeft volgens een inlichtingenbron in Kyiv een Russisch radarsysteem in Orsk geraakt. Dat is een stad die op meer dan 1500 kilometer van de grens met Oekraïne ligt en dat zou een recordafstand zijn voor de Oekraïense drone.

3 uur geleden
Polen presenteert plannen voor versterking oostelijke grens

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen heeft plannen gepresenteerd om de grens met Rusland en Belarus te versterken. Er moeten onder meer verdedigingswerken worden aangelegd. Minister van Defensie Wladyslaw Kosiniak-Kamysz sprak over de grootste operatie om de Poolse oostgrens, en daarmee de oostelijke NAVO-flank, weerbaarder te maken sinds 1945.

3 uur geleden