Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Venetië staat blank, waterkering werkt niet

Venetië staat blank, waterkering werkt niet

VENETIË (ANP/DPA/RTR) - Vloedgolven hebben grote delen van Venetië, waaronder het San Marco-plein, dinsdag onder water gezet. De hoogwaterkering die de Italiaanse stad moet beschermen werkte niet, stelde burgemeester Luigi Brugnaro vast. De stad zet zich te midden van harde windstoten en zware regenval schrap voor een waterniveau tot 145 centimeter hoogte.

De miljarden kostende hoogwaterkering (MOSE) slaagde er in oktober wel in de stad tegen een overstroming te beschermen. Onduidelijk is waarom de beweegbare barrières nu niet werken. De burgemeester had er zondag, toen het hard regende, nog vol lof over gesproken. Daarna had MOSE nog twee vloedgolven kunnen tegenhouden, aldus Brugnaro.

In de openingen van de lagune waaraan Venetië ligt zijn barrières gebouwd die sluiten als de stad wordt bedreigd door hoogwater boven de 110 centimeter. Om het systeem te activeren moet 48 uur van tevoren actie worden ondernomen. De burgemeester wil dat dat sneller gaat, om te kunnen reageren op plotseling veranderende weersomstandigheden.

Code rood

Het wassende water betekent mogelijk dat de stad code rood moet afkondigen. De regiopresident vreest mede op grond van weersvoorspellingen voor een half miljard euro schade.

Ook andere delen Italië hebben te kampen met noodweer, dat al meerdere slachtoffers heeft geëist. De kans op aardverschuivingen en lawines is reëel. In Rome en het noordoosten van Italië is het hoogste alarmniveau van kracht.

Meer uit Buitenland

Media: ex-president Bolsonaro komt deze maand terug naar Brazilië

BRASILIA (ANP) - De omstreden Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro keert binnenkort terug naar zijn land, nadat hij eind vorig jaar naar de Verenigde Staten was uitgeweken. Volgens Braziliaanse media kocht hij een vliegticket voor 30 maart. Het kan nog zijn dat hij zich op het laatste moment bedenkt.

1 uur geleden
Zelensky zweert wraak na jongste aanvallen

BACHMOET (ANP/AFP) - Oekraïne zal reageren op alle Russische aanvallen, bezwoer de Oekraïense president Volodymyr Zelensky na onder meer een droneaanval ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Daarbij vielen minstens acht doden. Een beschieting van een flatgebouw in Zaporizja had zeker één dode tot gevolg.

4 uur geleden
Japanse commerciële lander komt in baan rond maan

TOKIO (ANP) - Een onbemande commerciële lander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace.

6 uur geleden
Nog geen besluit over vervolging ex-president Trump

NEW YORK (ANP) - Een mogelijk besluit over de vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump om zwijggeld voor een pornoster valt in ieder geval niet deze woensdag. Een speciale jury in New York die dit besluit moet nemen, komt niet bijeen, aldus Amerikaanse media.

7 uur geleden
Parlement Zweden geeft groen licht voor NAVO-toetreding

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Het Zweedse parlement heeft zoals verwacht formeel ingestemd met de toetreding van het land tot de NAVO. De wetswijzigingen die nodig zijn voor deelname aan de militaire alliantie, zijn woensdag goedgekeurd. Het blijft echter onzeker of en wanneer Zweden lid kan worden van de NAVO.

7 uur geleden
Brits parlement akkoord met nieuwe Brexit-deal over Noord-Ierland

LONDEN (ANP/DPA) - Het Britse parlement heeft ingestemd met het nieuwe akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over het Brexit-geschil rond Noord-Ierland. Een duidelijke meerderheid van het Lagerhuis toonde zich voorstander van een mechanisme dat het Noord-Ierse parlement inspraak geeft bij de toepassing van nieuwe Europese regels in deze Britse regio.

8 uur geleden
Johnson houdt vol: ik heb niet gelogen tegen parlement

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson houdt vol dat hij het parlement niet bewust heeft misleid over het 'partygate'-schandaal. Hij verdedigde zichzelf woensdag voor een parlementaire commissie die onderzoekt of er sprake was van bewuste misleiding toen Johnson zei dat er geen regels waren overtreden in zijn kantoor en ambtswoning, waar het personeel feestjes hield tijdens de coronalockdowns. "Hand op mijn hart, ik heb niet gelogen tegen het Lagerhuis."

8 uur geleden