Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Venetië maakt zich op voor prijzen na sober festival

Venetië maakt zich op voor prijzen na sober festival

VENETIË (ANP) - Het Filmfestival van Venetië maakt zich op voor de prijsuitreiking van de 77e editie. Alle ogen in de filmwereld waren gericht op de Italiaanse stad, omdat het het eerste grote festival sinds de coronacrisis is dat weer plaatsvond.

Er waren vanwege de wereldwijde reisrestricties veel minder bezoekers en journalisten dan normaal het geval is. In bioscopen moesten gasten verplicht een mondkapje dragen en werd elke keer dat iemand een zaal betrad de temperatuur gemeten. In de zalen zelf moest iedereen zich houden aan een strenge stoelindeling, om te voorkomen dat mensen te dicht bij elkaar zaten.

Voor zover bekend hebben de strenge richtlijnen voorlopig hun vruchten afgeworpen; Italiaanse media meldden dat er nog geen besmettingen op het festivalterrein zijn geconstateerd. De belangrijkste prijs die juryvoorzitter Cate Blanchett zaterdag mag gaan uitreiken is de prestigieuze Gouden Leeuw. Onder de achttien titels in de competitie bevindt zich de Nederlandse co-productie Quo Vadis, Aida?, over de val van de Dutchbat-enclave Srebrenica in 1995.

In de film zijn rollen weggelegd voor Nederlandse acteurs als Raymond Thiry, Reinout Bussemaker, Joes Brauers, Micha Hulshof, Sanne den Hartogh, Teun Luijkx en Juda Goslinga. De Bosnische regisseur Jasmila Zbanic is nog in Venetië aanwezig, mocht de film in de prijzen vallen. Quo Vadis, Aida? zal begin 2021 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Meer uit Buitenland

Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

1 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

2 uur geleden
VS geven beelden vrij van incident met oorlogsschepen bij Taiwan

TAIPEI (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en China maken elkaar verwijten over een incident met oorlogsschepen uit de twee landen in de Straat van Taiwan. De Amerikaanse marine publiceerde een video met beelden van de "onveilige interactie". Een Chinees schip zou de Amerikaanse torpedobootjager USS Chung-Hoon hebben afgesneden.

3 uur geleden
Oekraïense minister: helft schuilkelders Kyiv onbruikbaar

KYIV (ANP/RTR) - De helft van de schuilkelders in de Oekraïense hoofdstad Kyiv is niet klaar voor gebruik. Dat zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin, op basis van een onderzoek dat werd ingesteld nadat drie Oekraïners om het leven waren gekomen bij een Russische aanval omdat ze geen schuilkelder in konden vluchten.

4 uur geleden
'Beruchtste moordenares' Australië vrij na twijfel over schuld

SYDNEY (ANP/RTR/AFP) - Een Australische vrouw die 20 jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen en is vrijgelaten. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is.

5 uur geleden
Afghaanse schoolmeisjes vergiftigd op school in noorden

KABUL (ANP/RTR) - Zo'n zestig schoolmeisjes in het noorden van Afghanistan zijn opgenomen in ziekenhuizen, nadat ze waren vergiftigd door mensen die de school waren binnengedrongen en klaslokalen met een giftige stof bestookten. Volgens de politie maken de slachtoffers het inmiddels goed. Er zijn geen mededelingen gedaan over de aard van het gif of de daders.

5 uur geleden
Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

11 uur geleden