Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vele tientallen gewonden bij nieuwe protesten in Jeruzalem

Vele tientallen gewonden bij nieuwe protesten in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP) - Het aantal mensen dat gewond is geraakt bij nieuwe schermutselingen in Jeruzalem is volgens de Palestijnse Rode Halve Maan opgelopen tot negentig. Eerder sprak de organisatie over 53 gewonden. Volgens de reddingswerkers liepen de meeste slachtoffers verwondingen op door rubberen kogels en verdovingsgranaten.

De Israëlische politie zette in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem het waterkanon in om betogende Palestijnen uiteen te drijven. De autoriteiten probeerden zaterdagavond nieuwe ongeregeldheden te voorkomen na de gewelddadige confrontatie een dag eerder tussen Palestijnen en de Israëlische oproerpolitie bij de Al-Aqsa-moskee in de stad.

Daarbij raakten ruim tweehonderd Palestijnen en bijna twintig agenten gewond. De rellen braken uit nadat duizenden Palestijnse moslims het avondgebed hadden gehouden. In een reactie op het optreden van de Israëlische politie noemde de Turkse president Erdogan, zelf moslim, Israël een "wrede terroristische staat."

Het zogeheten Midden-Oosten-kwartet, dat de Verenigde Staten, Rusland, de Verenigde Naties en de Europese Unie omvat, zegt zich grote zorgen te maken over het oplaaiende geweld. De gezanten van het kwartet "uiten hun diepe bezorgdheid over de dagelijkse botsingen en het geweld in Oost-Jeruzalem, in het bijzonder de confrontaties van gisteravond tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen op Haram Al-Sharif / Tempelberg", zei de groep in een verklaring.

"We zijn verontrust door de provocerende verklaringen van sommige politieke groeperingen, de lancering van raketten en de hervatting van brandgevaarlijke ballonnen vanuit Gaza richting Israël, en de aanvallen op Palestijnse landbouwgrond op de Westelijke Jordaanoever", staat in de verklaring. Ook hekelt het kwartet Israëlische plannen om Palestijnse families uit huizen te zetten waarin ze al generatieslang verblijven. "We roepen de Israëlische autoriteiten op om terughoudendheid te betrachten en maatregelen te vermijden die de situatie tijdens deze periode van islamitische heilige dagen verder zou kunnen laten escaleren."

Een oorzaak van het jongste geweld zijn de spanningen rond de aanstaande uitzetting van tientallen Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Zij moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Onder meer de Verenigde Staten en Europese landen hebben er bij Israël op aangedrongen van de uitzettingen af te zien.

Meer uit Buitenland

NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

20 minuten geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

1 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

2 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

3 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

4 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

5 uur geleden
Arrestaties en gewonde agenten bij linkse demonstraties Leipzig

LEIPZIG (ANP/DPA) - Bij een grote extreemlinkse protestdag in Leipzig, "Tag X", zijn volgens de Duitse politie zo'n vijftig agenten gewond geraakt toen het tot botsingen kwam met de demonstranten. Twee van hen kunnen niet meer werken. Er zijn ook gewonden onder de demonstranten, maar hoeveel is onbekend. Zeker zeventig mensen zijn opgepakt.

7 uur geleden