Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vele scouts, ook Nederlandse, van kampterrein naar regio Seoul

Vele scouts, ook Nederlandse, van kampterrein naar regio Seoul

GYEONGGI/SEOUL (ANP) - De Wereldjamboree aan de Koreaanse kust is onder dreiging van een tyfoon gestopt en de deelnemers, onder wie naar schatting 2000 Nederlandse scouts, worden naar de regio Seoul overgebracht voor een alternatief programma. Het gaat om circa 36.000 scouts en vrijwilligers die met meer dan duizend bussen naar verscheidene plaatsen in de regio van de Zuid-Koreaanse hoofdstad gaan, berichten Zuid-Koreaanse media. Slechts 4400 gaan naar de gemeente Seoul waar de regering op zeventien plekken onderdak heeft weten te regelen. De helft gaat naar de regio Gyeonggi bij Seoul.

De regering besloot inderhaast vervoer en opvang te regelen, maar dat bleek voor zo veel tieners niet gemakkelijk. Toch is er plek gevonden in onder meer universiteitscomplexen en andere onderwijs- en sportinstellingen. Volgens een woordvoerster van de Nederlandse scouts is dinsdagmiddag Nederlandse tijd een deel van de Nederlanders inmiddels aangekomen, een ander deel is nog onderweg. De nieuwe accommodaties zijn "een stuk luxer dan een tent", stelt de woordvoerster, die zegt dat de deelnemers het naar hun zin hebben.

De Zuid-Koreaanse media en politiek beschouwen de chaotische jamboree als een blamage voor het land. De bijeenkomst van 43.000 tieners van padvindersverenigingen uit bijna 160 landen was al in opspraak geraakt door de slechte voorbereiding op de zeer warme zomerdagen. Net toen de problemen rond de hitte leken te zijn bedwongen, werd maandag de waarschuwing gegeven dat donderdag een tyfoon aan de zuidkust wordt verwacht en de deelnemers weg moeten van het lage polderterrein aan de kust bij Saemangeum, circa 175 kilometer ten zuiden van Seoul. Een deel van de deelnemers vertrok vorige week zelf al vanwege de aanhoudende hitte.

Verwijten

De regering heeft extra geld in de resterende dagen van de jamboree gestoken en heeft opvang in en rond Seoul en een alternatief programma geregeld, met toeristische uitstapjes om Zuid-Korea te leren kennen. Het programma is ook met een dag ingekort en sluit nu vrijdagavond af met een popconcert in het Sangam World Cup stadion in het westen van Seoul. Daar draait het om K-pop en de groep BTS wordt verwacht. Maar twee leden zitten momenteel in militaire dienst. Een parlementariƫr heeft het opperbevel opgeroepen de twee verlof te geven omdat volgens hem het land al zo diep in verlegenheid is gebracht.

Politieke partijen verwijten elkaar de tekortkomingen van de Wereldjamboree. De huidige regeringspartij verwijt de vorige regeringspartij het initiatief genomen te hebben de bijeenkomst in Saemangeum te houden. De huidige oppositiepartij verwijt de regering te hebben gefaald bij de organisatie.

Meer uit Binnenland

Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

43 minuten geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

16 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

19 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

20 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

20 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

21 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

22 uur geleden