Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veiling verzekeringsproducten op Russische obligaties van start

Veiling verzekeringsproducten op Russische obligaties van start

LONDEN (ANP/AFP) - In Londen wordt een veiling gehouden waarbij investeerders kunnen bieden op de verzekeringsproducten die zijn afgesloten op Russische obligaties. Rusland kon in juni geen geld overmaken naar schuldeisers van zijn buitenlandse obligaties door westerse sancties tegen het land vanwege de invasie van Oekraïne. Moskou bleef daardoor voor het eerst sinds 1918 in gebreke met de rentebetalingen op zijn buitenlandse schuld.

Het niet betalen van zijn schuld leidde tot een ingewikkeld proces om beleggers te compenseren die zogeheten credit default swaps (CDS) hadden gekocht. Dat is een soort verzekering die obligatiehouders kunnen kopen om zich te beschermen tegen wanbetaling door de uitgever van de lening. De veiling werd herhaaldelijk uitgesteld omdat de organisatoren ervoor moesten zorgen dat de westerse sancties de uitbetaling van deze verzekeringsproducten niet zouden blokkeren.

Eind juni verstreek de respijtperiode voor een bedrag van ongeveer 100 miljoen dollar aan rentebetalingen, die Rusland sinds 27 mei aan buitenlandse investeerders verschuldigd was. Door het verstrijken van die termijn kon Rusland als wanbetaler worden beschouwd. Moskou zelf ontkent dat het zijn rekeningen niet meer kan betalen, maar dat het tot niet-betalen wordt gedwongen door het Westen. Rusland spreekt dan ook van een "kunstmatige" wanbetaling.

Ontheffing

Internationale ratingbureaus, de instellingen die bepalen of een land in gebreke is, kunnen officieel ook niet verklaren of Rusland in gebreke is. Dat komt door de westerse sancties die hen verbieden om nog een oordeel te geven over Russische schuldpapieren. De officiële uitspraak werd daarom overgelaten aan een weinig bekend panel van investeerders, het zogeheten Credit Derivatives Determinations Committee (CDDC), dat veilingen in verzekeringsproducten tegen kredietverzuim organiseert. Eind juni verklaarde het CDDC, bestaande uit vijftien banken en financiële instellingen, dat de gemiste betaling van Rusland een "kredietgebeurtenis" vormde die uitbetaling van de kredietverzekering mogelijk maakt.

Twijfels of de veilingen niet in strijd zouden zijn met de westerse sancties veroorzaakten een vertraging van drie maanden. Buitenlandse investeerders mogen geen Russische obligaties meer verhandelen, en de veilingen zijn in wezen transacties waarbij dergelijke activa betrokken zijn. Maar het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft in juli een ontheffing verleend om de veiling van acht Russische obligaties deze maand mogelijk te maken.

Meer uit Financieel

Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

55 minuten geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

2 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

3 uur geleden
AI slaagt over vijf jaar voor alle examens, zegt topman Nvidia

PALO ALTO (ANP/RTR) - Kunstmatige intelligentie (AI) kan over vijf jaar slagen voor alle examens die mensen ook kunnen halen. Dat heeft topman Jensen Huang van maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia voorspeld op een bijeenkomst aan de Amerikaanse Stanford Universiteit. Hij voegde er wel aan toe dat daarmee nog niet gezegd is dat computers dan even slim zijn als mensen.

4 uur geleden
Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

15 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

15 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

16 uur geleden