
Veiling verzekeringsproducten op Russische obligaties van start
LONDEN (ANP/AFP) - In Londen wordt een veiling gehouden waarbij investeerders kunnen bieden op de verzekeringsproducten die zijn afgesloten op Russische obligaties. Rusland kon in juni geen geld overmaken naar schuldeisers van zijn buitenlandse obligaties door westerse sancties tegen het land vanwege de invasie van Oekraïne. Moskou bleef daardoor voor het eerst sinds 1918 in gebreke met de rentebetalingen op zijn buitenlandse schuld.
Het niet betalen van zijn schuld leidde tot een ingewikkeld proces om beleggers te compenseren die zogeheten credit default swaps (CDS) hadden gekocht. Dat is een soort verzekering die obligatiehouders kunnen kopen om zich te beschermen tegen wanbetaling door de uitgever van de lening. De veiling werd herhaaldelijk uitgesteld omdat de organisatoren ervoor moesten zorgen dat de westerse sancties de uitbetaling van deze verzekeringsproducten niet zouden blokkeren.
Eind juni verstreek de respijtperiode voor een bedrag van ongeveer 100 miljoen dollar aan rentebetalingen, die Rusland sinds 27 mei aan buitenlandse investeerders verschuldigd was. Door het verstrijken van die termijn kon Rusland als wanbetaler worden beschouwd. Moskou zelf ontkent dat het zijn rekeningen niet meer kan betalen, maar dat het tot niet-betalen wordt gedwongen door het Westen. Rusland spreekt dan ook van een "kunstmatige" wanbetaling.
Ontheffing
Internationale ratingbureaus, de instellingen die bepalen of een land in gebreke is, kunnen officieel ook niet verklaren of Rusland in gebreke is. Dat komt door de westerse sancties die hen verbieden om nog een oordeel te geven over Russische schuldpapieren. De officiële uitspraak werd daarom overgelaten aan een weinig bekend panel van investeerders, het zogeheten Credit Derivatives Determinations Committee (CDDC), dat veilingen in verzekeringsproducten tegen kredietverzuim organiseert. Eind juni verklaarde het CDDC, bestaande uit vijftien banken en financiële instellingen, dat de gemiste betaling van Rusland een "kredietgebeurtenis" vormde die uitbetaling van de kredietverzekering mogelijk maakt.
Twijfels of de veilingen niet in strijd zouden zijn met de westerse sancties veroorzaakten een vertraging van drie maanden. Buitenlandse investeerders mogen geen Russische obligaties meer verhandelen, en de veilingen zijn in wezen transacties waarbij dergelijke activa betrokken zijn. Maar het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft in juli een ontheffing verleend om de veiling van acht Russische obligaties deze maand mogelijk te maken.
Meer uit Financieel
AUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal ruim 13 procent minder auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder andere in Europa verloor de door Elon Musk geleide fabrikant van elektrische auto's de afgelopen maanden fors terrein.
11 minuten geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat ongeveer 9000 werknemers ontslaan. Dit is de tweede grote ontslagronde dit jaar bij het Amerikaanse softwareconcern. Het bedrijf probeert zo de kosten in het gareel te houden nu het steeds meer geld uitgeeft aan kunstmatige intelligentie (AI). In mei werden 6000 arbeidsplaatsen geschrapt.
14 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
3 uur geledenBOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.
3 uur geleden