Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veiligheidstroepen schieten op betogers Myanmar: 38 doden

Veiligheidstroepen schieten op betogers Myanmar: 38 doden

YANGON (ANP/AFP/RTR) - Myanmarese veiligheidstroepen hebben opnieuw het vuur geopend op burgers die demonstreren tegen de staatsgreep door het leger. Volgens de Verenigde Naties zijn woensdag 38 mensen omgekomen, meldde de VN-gezant voor Myanmar, Christine Schraner Burgener.

"Het was de bloedigste dag sinds de coup op 1 februari", zei de Zwitserse op een digitale persconferentie. In totaal zijn de afgelopen maand meer dan vijftig slachtoffers overleden en heel veel mensen gewond geraakt, voegde ze eraan toe.

Myanmarezen gaan al weken massaal de straat op uit protest tegen de coup. De autoriteiten proberen die protesten met steeds zwaardere middelen de kop in te drukken. Veiligheidstroepen hebben herhaaldelijk dodelijk geweld gebruikt, ondanks internationale kritiek.

Automatische wapens

Getuigen meldden dat in Yangon, de grootste stad van Myanmar, zeker acht personen zijn gedood doordat veiligheidstroepen daar met automatische wapens om zich heen hebben geschoten. Hierbij zijn ook meerdere gewonden gevallen. In de centraal gelegen stad Monywa vonden zes mensen de dood. Er vielen eveneens doden in Mandalay, de tweede stad van het land. Ook in de stad Myingyan liep de situatie uit de hand. Daar stonden betogers met geïmproviseerde schilden tegenover ordetroepen. "Ze schoten met traangas, rubberen kogels en met scherp", zei een lokale hulpverlener, die sprak over zeker tien gewonden.

Het leger greep op 1 februari de macht en arresteerde regeringsleider Aung San Suu Kyi. De generaals zeggen dat is gefraudeerd bij de verkiezingen die zijn gewonnen door de politieke partij van de Nobelprijswinnares. Ook andere topfunctionarissen zijn opgepakt.

Internationale kritiek

De autoriteiten vervolgen nu ook zes journalisten, onder wie een fotograaf van persbureau Associated Press. Zij deden verslag van de protesten en riskeren een jarenlange gevangenisstraf. De journalisten worden volgens een advocaat verdacht van het overtreden van een wet die onder meer het "zaaien van angst en verspreiden van nepnieuws" verbiedt.

Internationaal groeit de kritiek op de Myanmarese autoriteiten. Het Verenigd Koninkrijk wil volgens ingewijden dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vrijdag vergadert over de situatie in het land.

Meer uit Buitenland

Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

30 minuten geleden
Bondsdag stemt voor legalisering cannabis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het wetvoorstel van de regering om onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik te legaliseren. Het voorstel was omstreden, maar kon uiteindelijk rekenen op de steun van een grote meerderheid van de parlementariërs: 407 stemden voor, 226 tegen en 4 onthielden zich.

1 uur geleden
Autoriteiten melden tien doden door brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP/AFP/RTR) - Door de brand in een appartementencomplex in Valencia zijn zeker tien doden gevallen, meldt de burgemeester van de Spaanse stad. Donderdagmiddag brak een verwoestende brand uit in de torenflat.

2 uur geleden
Belgische youtuber Acid zamelt 127.000 euro in na veroordeling

BRUSSEL (ANP) - De populaire Belgische youtuber Acid heeft na zijn veroordeling al meer dan 127.000 euro opgehaald met een crowdfundingsactie. Nathan Vandergunst, zoals de youtuber eigenlijk heet, kreeg dinsdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 800 euro opgelegd. De youtuber moet daarnaast een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

3 uur geleden
Nieuwe EU-sancties twee jaar na Oekraïne-invasie raken ook China

BRUSSEL (ANP) - Een dag voordat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel, heeft de Europese Unie een dertiende pakket strafmaatregelen genomen tegen de verantwoordelijken. Naast Russische personen en organisaties pakt de EU nu ook bedrijven uit onder meer China, India en Turkije aan.

4 uur geleden
Ex-jihadiste verliest bezwaar tegen verlies Brits burgerschap

LONDEN (ANP/DPA/AFP) - Shamima Begum, die als 15-jarige haar ouderlijk huis in Londen verliet en als moslimstrijdster naar Syrië ging, is terecht haar Britse nationaliteit kwijtgeraakt. Dat concluderen rechters in een beroepszaak. De nu 24-jarige verloor haar staatsburgerschap nadat ze in 2019 was aangetroffen in een vluchtelingenkamp in Syrië, waar ze nog steeds leeft.

5 uur geleden
Senator Chuck Schumer in Kyiv om Oekraïne gerust te stellen

KYIV/WASHINGTON (ANP) - De voorzitter van de Amerikaanse Senaat Chuck Schumer bezoekt Kyiv volgens Amerikaanse media om president Volodymyr Zelensky gerust te stellen over voortgaande hulp uit de VS. De Democratische senaatsvoorzitter belooft extra hulp ongeacht of het voorgestelde pakket van 60 miljard dollar (55 miljard euro) dat vooralsnog in het Huis van Afgevaardigden is gestrand, wordt goedgekeurd of niet.

5 uur geleden