Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veiligheidsregio's willen eindelijk uit de asielcrisis stappen

Veiligheidsregio's willen eindelijk uit de asielcrisis stappen

NIJMEGEN (ANP) - De 25 veiligheidsregio's in Nederland willen de crisis rondom de asielopvang zo snel mogelijk achter zich laten. Om dat te bereiken is het essentieel dat de spreidingswet er nu komt, die dwang regelt voor gemeenten die niet willen meewerken aan opvang. De spreidingswet en een plan voor een nieuwe organisatie van de asielopvang zijn de basis, maar "alle partijen moeten nog flink aan de slag om eindelijk uit de asielcrisis te komen en te blijven", aldus Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad hielden dinsdagmorgen een extra onlinevergadering met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over de spreidingswet en het 'transitieplan crisisnoodopvang', het plan waarin de asielopvang vanaf volgend jaar anders wordt geregeld. Basis voor dat transitieplan is dat crisisnoodopvang geen taak van gemeenten of veiligheidsregio's is. Het Veiligheidsberaad heeft meer dan eens aangegeven dat de gemeenten daarmee willen stoppen, omdat het te veel geld en menskracht gaat kosten. "We hebben geholpen omdat het niet anders kon, maar nu willen we terug naar normale verhoudingen", aldus Bruls.

Het is de bedoeling dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers vanaf 1 juli 2023 de verantwoordelijkheid voor de noodopvang helemaal heeft overgenomen. Onder leiding van provinciale regietafels moeten er regionale opvangplannen komen, die voorzien in voldoende noodopvangcapaciteit vanaf 1 april volgend jaar. Die plannen moeten ook perspectief bieden op structurele reguliere opvangplaatsen op de langere termijn, dus op de inrichting van meer asielzoekerscentra en het huisvesten van statushouders. Volgens Bruls kan het Veiligheidsberaad zich daarin vinden. "Het is de invulling van eerder gemaakte afspraken."

Meer uit Binnenland

Uitspraak in kwestie Van Lienden over geld voor advocaat

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam doet dinsdag uitspraak in het kort geding van Sywert van Lienden tegen Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) om een geldbedrag waar de stichting beslag op heeft gelegd. Van Lienden zegt het geld nodig te hebben om een advocaat te kunnen betalen in de mondkapjesaffaire.

35 minuten geleden
Politie arresteert betogers protestkamp UvA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft de eerste betogers van het protestkamp bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam gearresteerd.

38 minuten geleden
Politie ontruimt protestkamp bij Roeterseilandcampus UvA

AMSTERDAM (ANP) - De politie gaat naar eigen zeggen het protestkamp bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam ontruimen. De driehoek van Amsterdam (politie, OM en stadsbestuur) besloten om het terrein te ontruimen om erfvredebreuk.

1 uur geleden
Kleine overtredingen niet beboet als actie om vroegpensioen

DEN HAAG (ANP) - Politieagenten schrijven niet langer bekeuringen uit voor kleine overtredingen. Ze doen dit om de onderhandelingen over een structureel vroegpensioen voor politiemensen op gang te brengen. Het is een gezamenlijk initiatief van de vier politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe.

3 uur geleden
Vrouw aangereden door ME-bus in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - In Eindhoven is maandagavond een voetgangster aangereden door een busje van de Mobiele Eenheid (ME). Het ongeluk gebeurde rond 22.30 uur. De vrouw kwam onder de ME-bus terecht toen ze wilde oversteken op de Vestdijk in het centrum van de Brabantse plaats. Ze is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

3 uur geleden
Volkskrant-stuk over NOS Sport wint journalistieke prijs De Tegel

DEN HAAG (ANP) - Volkskrantjournalisten Abel Bormans, Maud Effting en Willem Feenstra hebben de Tegel in de categorie Nieuws gewonnen voor hun onthullingen over de werksfeer op de redactie van NOS Sport. "Goed teamwerk dat nieuws maakte, maar nog wel meer deed dan dat. De Tegel lichten. Praktijken blootleggen die niet door de beugel kunnen", aldus de jury van de journalistieke prijs in het juryrapport.

3 uur geleden
Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

DEN HAAG (ANP) - Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van onderhandelingen tussen de vier partijen zei onder anderen PVV-leider Geert Wilders dat er nog steeds "geen garantie op een goede afloop" is, maar hij zei ook dat het een "goede dag" was. Dat zeiden informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf ook, maar die tekenden daarbij aan dat dit "geen garantie voor morgen" is.

6 uur geleden