Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veiligheidsregio's: opvang van eerste Oekraïners gaat lukken

Veiligheidsregio's: opvang van eerste Oekraïners gaat lukken

DEN HAAG (ANP) - Het gaat lukken om de Oekraïners die nu Nederland binnenkomen op te vangen, laten meerdere veiligheidsregio's weten. Ze zijn nog druk op zoek naar plekken om de vluchtelingen onder te brengen. Daarom hebben ze nog geen precieze informatie over de beschikbare locaties en hoeveel mensen er kunnen worden opgevangen, maar het aanbod neemt toe. "De maatschappelijke steun is hartverwarmend", laat de Veiligheidsregio Utrecht bijvoorbeeld weten.

Alle 25 veiligheidsregio's van Nederland hebben de opdracht gekregen om op korte termijn duizend plekken voor Oekraïners te vinden. In de periode daarna moeten er nog eens duizend opvangplekken bij komen. In totaal zou Nederland dan plek hebben voor in elk geval 50.000 Oekraïense vluchtelingen. Mensen die bij particulieren thuis kunnen verblijven, bijvoorbeeld bij vrienden of familieleden die al in Nederland woonden, worden hier niet in meegerekend.

Noord-Holland Noord zegt al aan de eerste opdracht te hebben voldaan. De regio heeft 1248 opvangplekken. Een groot deel daarvan is nu al beschikbaar, de rest komt er voor het einde van de week bij. Momenteel maken ongeveer vijftig vluchtelingen gebruik van die opvang.

De Veiligheidsregio Twente heeft gesproken met de veertien gemeenten in de regio. Na dat overleg is "geconstateerd dat we aan de opdracht vanuit het Rijk voor duizend opvangplekken op korte termijn, en nog eens duizend daarna, kunnen gaan voldoen." Friesland zegt "op zeer korte termijn in elk geval 230 plekken" beschikbaar te hebben, en de overige plekken "gaan wij invullen".

Meer uit Binnenland

Huidige ov-chipkaart blijft zeker tot 2025 in gebruik

DEN HAAG (ANP) - De huidige ov-chipkaart kan naar verwachting in ieder geval tot 2025 gebruikt worden, laat staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten in een Kamerbrief. De opvolger van de ov-chipkaart, de ov-pas, wordt waarschijnlijk volgend jaar in stappen ingevoerd.

1 uur geleden
Lichaam gevonden in Elst is van 57-jarige vermiste man

ELST (ANP) - Het lichaam dat op 23 mei werd gevonden in een woning aan het Colosseum in Elst is van de 57-jarige vermiste bewoner, bevestigt de politie dinsdag berichtgeving van De Gelderlander. De man was sinds september vorig jaar zoek. Vorige maand werd een 56-jarige vrouw uit diezelfde Gelderse plaats opgepakt. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij zijn overlijden en misbruik van zijn persoonsgegevens. Ze zit nog vast.

2 uur geleden
Rechter: beste bescherming tegen wolvenaanval nog onduidelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is op dit moment niet duidelijk wat de beste manier is om vee te beschermen tegen wolvenaanvallen. Het plaatsen van een wolfwerend raster gebeurt het meest, maar het is onder andere ook mogelijk een kuddewaakhond in te schakelen of licht en geluid te gebruiken. Er zijn geen concrete regels of voorschriften. Een veehouder die geprobeerd heeft om zijn vee te beschermen, kan het niet verweten worden als de genomen maatregelen niet hebben gewerkt.

2 uur geleden
Rijksmuseum Oudheden mag van Egypte niet meer graven in dodenstad

LEIDEN (ANP) - Wetenschappers van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden mogen van de Egyptische oudheidkundige dienst geen opgravingen meer doen in de bekende Egyptische necropolis Sakkara. De Egyptenaren besloten tot de boycot omdat ze al langere tijd boos zijn over de tentoonstelling Kemet, Egypte in hiphop, jazz, soul & funk, bevestigt directeur Wim Weijland na een bericht in de NRC.

2 uur geleden
Eerste claims komen binnen bij NS na storing treinverkeer

UTRECHT (ANP) - De eerste claims zijn inmiddels binnen bij de NS na de grote storing zondag en maandag in het treinverkeer rond Amsterdam. "We verwachten dat er nog veel claims binnenkomen de komende dagen", laat een woordvoerder desgevraagd weten. "Reizigers weten onze klantenservice goed te vinden."

2 uur geleden
Van der Sloot gaat alsnog in beroep tegen uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot, de 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005, heeft maandag geweigerd het laissez passer te ondertekenen waarmee hij door Peru zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Van der Sloot is van plan in beroep te gaan tegen zijn uitlevering. Een hoorzitting over het beroep is waarschijnlijk dinsdag of donderdag. Dat vertelde zijn advocaat Maximo Altez maandag aan de Amerikaanse zender ABC News.

3 uur geleden
Cel en taakstraf AZ-aanhanger na supportersgeweld AFAS Stadion

ALKMAAR (ANP) - De politierechter in Alkmaar heeft dinsdag een AZ-aanhanger veroordeeld tot dertig dagen cel, waarvan 22 dagen voorwaardelijk, wegens zijn rol tijdens de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. Daarnaast kreeg de 38-jarige man uit Heerhugowaard een taakstraf van 150 uur.

3 uur geleden