Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veiligheidsregio's halen opvangdeadline voor Oekraïners net niet

Veiligheidsregio's halen opvangdeadline voor Oekraïners net niet

DEN HAAG (ANP) - De Veiligheidsregio's hebben hun deadline voor de inrichting van opvangplekken voor 25.000 Oekraïense vluchtelingen net niet gehaald. Volgens de nieuwste cijfers zijn er nu ruim 23.800 plekken beschikbaar, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Staatssecretaris Eric van der Burg is desondanks "diep onder de indruk" van het werk dat is verzet in de gemeenten.

De 25 Veiligheidsregio's hebben twee weken geleden afgesproken dat ze elk duizend opvangplekken zouden inrichten. Ze hadden daarvoor twee weken de tijd. Praktisch lijkt dat nog geen grote gevolgen te hebben, aangezien ongeveer de helft van de beschikbare plekken nog vrij is. Hoeveel mensen uiteindelijk deze kant op komen, is echter nog onduidelijk. De komende tijd moet iedere regio in ieder geval nog eens duizend plekken zien te creëren.

Van der Burg zegt bij de nieuwste cijfers dat de opvang "een enorme opgave" is voor de gemeenten. Hij prijst daarbij de Nederlandse bereidheid om mensen te helpen. "Zo hebben de veiligheidsregio's en gemeenten de afgelopen twee weken keihard gewerkt en dat heeft voor nu voor meer dan genoeg opvangplekken gezorgd", aldus de bewindsman in een reactie. "Ik zie echter ook dat we ons moeten voorbereiden op wat er nog komen gaat. Samen moeten we de schouders eronder blijven zetten!"

Voor het weekend leek de deadline haalbaarder dan hij werkelijk was. Het ministerie zei donderdag nog dat er 23.000 mensen opgevangen konden worden, maar toen zaterdag nieuwe cijfers naar buiten kwamen werd dat aantal naar beneden bijgesteld. Dat kwam volgens een woordvoerder door verbetering van het registratiesysteem. Gemeenten vangen momenteel zo'n 12.600 vluchtelingen op.

Meer uit Binnenland

Houten trekt plan opvang asielzoekers in om 'zorgen en vragen'

HOUTEN (ANP) - De Utrechtse gemeente Houten ziet af van het plan om 175 asielzoekers op te vangen op een nieuwe locatie aan de rand van de plaats. Op dezelfde locatie wilde de gemeente ook 150 woningzoekenden, onder wie jongeren en statushouders, en drie maatschappelijke organisaties huisvesten. Het project was een maand geleden aangekondigd.

23 minuten geleden
Politie: uitspraak over schieten op tractor is pittig

UTRECHT (ANP) - De politie noemt de straf voor de agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in Heerenveen op de jonge tractorbestuurder Jouke schoot, een pittige uitspraak van de rechtbank. De agent werd veroordeeld tot tachtig uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

26 minuten geleden
Geen treinen tussen Rotterdam en Schiphol op zondag

UTRECHT (ANP) - Zondag rijden er geen treinen tussen Rotterdam Centraal, Leiden Centraal en Schiphol Airport. Spoorbeheerder ProRail verricht dan grootschalige werkzaamheden aan het spoor bij die stations, meldt de NS. Ook de Intercity Direct tussen Amsterdam en Rotterdam rijdt niet.

1 uur geleden
Meer mensen naar speelgoedbanken voor Sinterklaas en Kerstmis

DEN HAAG (ANP) - Bij meerdere speelgoedbanken in het land is het in aanloop naar Sinterklaas en Kerstmis drukker dan in voorgaande jaren. In onder meer Almelo, Den Haag en Delft noteren de organisaties dit jaar een toename in de vraag naar tweedehands speelgoed.

2 uur geleden
OM eist tbs tegen vrouw die kind uit raam gooide

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Den Haag tbs met dwangverpleging geëist tegen een 32-jarige vrouw uit Oekraïne die haar zestien dagen oude zoontje zou hebben gedood door hem vanaf tweehoog naar beneden te gooien. Het drama voltrok zich op 24 februari bij een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Parallelweg in Den Haag. De vrouw heeft verklaard dat een stem in haar hoofd haar opdroeg haar baby te doden.

2 uur geleden
Verdachte opgepakt 33 jaar na roofmoord op Rotterdamse ondernemer

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie heeft dinsdag een verdachte opgepakt voor de roofmoord op de 54-jarige ondernemer Hans van der Mee, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Van der Mee werd op 14 februari 1990 in zijn winkel met huishoudelijke apparatuur in de Ruilstraat overvallen en doodgeschoten. De politie heeft een 59-jarige Rotterdammer opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij zijn dood.

2 uur geleden
Agent veroordeeld tot taakstraf van 80 uur voor schieten op Jouke

UTRECHT (ANP) - De agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in Heerenveen op de jonge tractorbestuurder Jouke schoot, is vrijdag veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De rechtbank in Utrecht acht de agent schuldig aan poging tot doodslag.

3 uur geleden