Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veiligheidsregio's: eerste opvang Oekraïners gaat lukken

Veiligheidsregio's: eerste opvang Oekraïners gaat lukken

UTRECHT (ANP) - De veiligheidsregio's kunnen voldoende opvangplekken regelen om de eerste stroom Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Dat zeiden zij voorafgaand aan het Veiligheidsberaad in Utrecht. Zij denken onder meer aan hotels, leegstaande kantoorpanden en bij particulieren. "Wij hebben alleen nog een duidelijke opdracht van het kabinet nodig", zegt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen.

De burgemeesters hopen die formele opdracht maandagavond te krijgen. Bij de burgemeesters schuiven onder anderen minister Dilan Yesilgöz en staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken aan. "Wij hebben onderling gezegd ons tot het uiterste in te spannen om datgene wat het kabinet van ons vraagt ook te gaan leveren", stelt burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht. Het is volgens haar "een immense puzzel" om alle vluchtelingen te kunnen huisvesten. "Maar het moet wel."

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken is "onder de indruk van de betrokkenheid" van de burgemeesters en de mensen uit de samenleving. Overal in het land bieden particulieren onderdak aan. De burgemeesters noemen deze steun hartverwarmend, maar zij waarschuwen wel dat mensen moeten beseffen dat het niet om een of twee weken gaat. "Zorg ervoor dat de saamhorigheid en solidariteit die nu heel stevig zijn, dat wij die ook in de toekomst vasthouden", aldus Paul Depla van Breda.

Buren

Volgens staatssecretaris Van der Burg (Asiel) hebben tot nu toe duizend Oekraïners zich gemeld in Nederland. Veel van hen slapen nu bij mensen thuis. "Het is mooi om te zien dat particulieren vluchtelingen onderdak bieden. Zij geven aan dat het voelt alsof ze buren aan het helpen zijn, dat is heel fijn. We moeten er tevens voor zorgen dat voor de langere termijn - we weten niet hoelang dat zal zijn - de opvang ook geregeld is."

Het lukt regio's om in eerste instantie 2000 vluchtelingen uit Oekraïne (tijdelijk) te huisvesten. "Maar wij moeten er rekening mee houden dat er in ons land meer dan 50.000 mensen moeten worden opgevangen. Dus we gaan door met zoeken", aldus Wouter Kolff van Dordrecht. "De situatie in Oekraïne is buitengewoon ernstig. Wij weten niet hoe die zich verder ontwikkelt."

Meer uit Binnenland

ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

2 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

2 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

4 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

4 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

4 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

4 uur geleden
Dorpsraad: uitstoot leidt onomstotelijk tot gezondheidsschade

WIJK AAN ZEE (ANP) - De dorpsraad Wijk aan Zee is blij dat dat nu officieel is geconstateerd dat de uitstoot van Tata Steel onomstotelijk leidt tot gezondheidsschade. Dat stelt Linda Valent, woordvoerster van de dorpsraad Wijk aan Zee. Ze reageert daarmee op de conclusies van een RIVM-onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel.

5 uur geleden