Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veiligheidsraad stemt tegen verlenging wapenembargo Iran

Veiligheidsraad stemt tegen verlenging wapenembargo Iran

NEW YORK (ANP) - Tot groot ongenoegen van de Verenigde Staten wordt een wapenembargo tegen Iran door de VN-Veiligheidsraad niet verlengd. In de nucleaire overeenkomst die Iran in 2015 sloot met een aantal landen staat dat het wapenembargo half oktober afloopt.

Amerika wil graag dat de sancties in stand blijven. Het land stemde vrijdag samen met de Dominicaanse Republiek als enige voor verlenging. "Het falen van de Veiligheidsraad om resoluut op te treden ter verdediging van de internationale vrede en veiligheid is onvergeeflijk", reageerde minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken.

Rusland en China stemden tegen het voorstel en elf andere leden van de raad, waaronder Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, onthielden zich van stemming. Volgens de Chinese ambassadeur bij de Verenigde Naties toont dit "eens te meer aan dat unilateralisme niet op steun kan rekenen en pesterijen zullen mislukken". De Verenigde Staten hebben al laten weten te blijven strijden voor verlenging van het wapenembargo en het opleggen van meer sancties.

De Russische president Vladimir Poetin stelde vrijdag voor om een videoconferentie te houden voor de landen die de nucleaire overeenkomst met Iran hebben gesloten, waaronder de VS die zich in 2018 terugtrokken uit de deal. Poetin wil zo verdere "confrontatie en escalatie" voorkomen.

In het akkoord uit 2015 werd Iran opheffing van sancties beloofd in ruil voor het beperken van zijn kernprogramma. President Donald Trump vond echter dat zijn voorganger Barack Obama een slechte deal had gesloten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

'Amy Coney Barrett favoriet om Ginsburg op te volgen'

WASHINGTON (ANP) - Amy Coney Barrett, rechter bij een federaal hof van beroep, is een van de belangrijkste favorieten om Ruth Bader Ginsburg op te volgen in het Amerikaans Hooggerechtshof. Dat heeft NBC News zaterdag gemeld, met een beroep op drie bronnen. Volgens ingewijden, onder wie een functionaris van het Witte Huis, wordt "de komende dagen" een kandidaat gepresenteerd.

58 minuten geleden
Ginsburg krijgt standbeeld in geboorteplaats New York

NEW YORK (ANP) - Ruth Bader Ginsburg, het vrijdag overleden lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof, krijgt een standbeeld in de wijk Brooklyn in haar geboorteplaats New York. Dat heeft Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York bekendgemaakt.

3 uur geleden
Opnieuw tientallen betogers opgepakt in Minsk

MINSK (ANP) - De Wit-Russische oproerpolitie heeft zaterdagmiddag in Minsk opnieuw tientallen demonstranten opgepakt. Voor de zoveelste keer gingen vooral vrouwen in de hoofdstad de straat op om het aftreden te eisen van president Alexandr Loekasjenko, die vorig maand volgens hen de verkiezingsuitslag in zijn voordeel heeft veranderd.

5 uur geleden
Trump kondigt spoedige nominatie nieuwe opperrechter aan

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Trump wil snel een nieuwe kandidaat voor het Amerikaanse Hooggerechtshof voordragen aan de Senaat. Dat zei hij amper een dag na het overlijden van Ruth Bader Ginsburg, het progressiefste lid van het hof. Ginsburg overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd. Ze kampte al tien jaar met verschillende vormen van kanker.

5 uur geleden
Taiwan beschuldigt China van schenden luchtruim

TAIPEI (ANP/DPA) - Chinese straaljagers hebben volgens het Taiwanese ministerie van Defensie voor de tweede dag op rij het luchtruim van de eilandstaat geschonden. Taiwan noemt het een provocatie. De actie valt samen met een bezoek van hoge Amerikaanse en Japanse functionarissen. Die zijn officieel op bezoek in Taiwan om de laatste eer te bewijzen aan oud-president Lee Teng-hui, die in juli overleed.

6 uur geleden
Oudste vrouw (117) ter wereld nu ook oudste Japanse ooit

FUKUOKA (ANP/DPA) - De volgens het Guinness-boek oudste nog levende vrouw ter wereld, Kane Tanaka, heeft nu ook het record in Japan gepakt. Ze is sinds zaterdag met 117 jaar en 261 dagen de oudste mens ooit in haar vaderland, voor zover bekend. Tanaka, die in een bejaardenhuis in Fukuoka woont, verdrong Nabi Tajima van de eerste plaats op de ranglijst. Ze volgde haar in maart vorig jaar op als oudste ter wereld.

6 uur geleden
Overstromingen in zuiden van Frankrijk

MONTPELLIER (ANP) - Drie departementen in het zuiden van Frankrijk kampen volgens meteorologen in het gebied met ernstige overstromingen. Deze worden veroorzaakt door de overvloedige regenval van de afgelopen dagen.

7 uur geleden