Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veiligheidsberaad verwisselt corona voor opvang Oekraïners

Veiligheidsberaad verwisselt corona voor opvang Oekraïners

ARNHEM (ANP) - De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad praten maandag digitaal met elkaar over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeenten. Het beraad had twee jaar lang de perikelen rond de coronapandemie op de agenda staan, maar verwisselt die nu voor de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. "We zaten er niet op te wachten dat er meteen een andere crisis op ons bordje zou liggen, want er is de afgelopen jaren al heel veel gevraagd van ambtenaren. Maar het moet", aldus Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

Vorige maand lieten de burgemeesters weten dat het Veiligheidsberaad in het vervolg de schakel wil zijn tussen landelijke besluiten in geval van een crisis en de regionale uitvoering en handhaafbaarheid daarvan. Voor de coronacrisis speelde het beraad niet zo'n grote rol, maar in de afgelopen twee jaar werden de burgemeesters als voorzitters van hun veiligheidsregio een belangrijke gesprekspartner voor het kabinet. Of het beraad formeel zo'n schakelrol krijgt is nog niet besloten, maar de oorlog in Oekraïne heeft wel voor een nieuwe crisis gezorgd, aldus Bruls.

De veiligheidsregio's moeten snel voor 50.000 opvangplekken voor gevluchte Oekraïners zorgen. Bruls verwacht dat er nog veel meer plaatsen nodig zijn als de Oekraïners hier mogelijk vele maanden of jaren moeten blijven. Omdat de Oekraïners geen asielzoekers zijn maar vluchtelingen, is niet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA verantwoordelijk voor de opvang, maar zijn de gemeenten dat. Daarbij gaat het ook om onder meer zorg, onderwijs en werk. Er is nog veel onduidelijk over wie wat precies gaat coördineren.

Meer uit Politiek

SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

6 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

7 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

7 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

7 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

8 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

8 uur geleden
Justitieminister noemt aanval op Trump schok voor democratie

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel noemt de aanval op de Republikeinse presidentskandidaat "schokkend". In eerste plaats voor Trump zelf en de andere slachtoffers van de schietpartij, "maar ook voor Amerika en voor iedere democratie".

8 uur geleden