Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veiligheidsberaad vergadert donderdag over coronamaatregelen

Veiligheidsberaad vergadert donderdag over coronamaatregelen

ARNHEM (ANP) - Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio vergadert donderdagavond digitaal over eventuele nieuwe coronamaatregelen die het kabinet vrijdag bekend gaat maken. Voor de burgemeesters staat het nog niet vast dat de strenge lockdown wordt verlengd, ze willen daarvoor overtuigende argumenten van het Outbreak Management Team OMT horen. Het OMT komt woensdag met een nieuw advies, waar de ministers donderdag over vergaderen.

Waarschijnlijk praten twee nieuwe ministers mee met het beraad. Het gaat om coronaminister Ernst Kuipers en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad, vindt het lastig dat het beraad een dag voor de aankondiging van mogelijke nieuwe maatregelen pas hoort wat er in het vat zit wat het kabinet betreft. "Dan is er maar weinig tijd om eventueel nog iets aan te passen", meent hij. De veiligheidsregio's moeten coronabeleid uitvoeren en handhaven. Het is al eerder voorgekomen dat het kabinetsbeleid werd aangepast, omdat de burgemeesters aangaven dat bepaalde maatregelen in de praktijk onmogelijk handhaafbaar zouden zijn.

Winkeliers en horecaondernemers in verschillende gemeenten hebben aangekondigd dat ze zaterdag hun deuren gaan openen, ook als dat na vrijdag nog niet mag. De ondernemers zeggen niet langer te kunnen verdragen dat klanten in Duitsland en België wel kunnen winkelen en de horeca kunnen bezoeken. Sommige winkeliers laten klanten al stiekem via de achterdeur binnen, meldt De Gelderlander.

Meer uit Binnenland

Gökmen T. woont strafzaak geboeid bij

ROTTERDAM (ANP) - Tramschutter Gökmen T. draagt handboeien tijdens zijn strafzaak die dinsdagochtend begon in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Dat is ongebruikelijk tijdens strafzaken. Voor T. geldt al ruim twee jaar een regime waarbij hij in de gevangenis handboeien moet dragen, klaagde hij in de rechtbank.

46 minuten geleden
Onderzoek: Nederlandse tieners weten weinig van burgerschap

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse jongeren weten weinig over burgerschap en leren er op school ook weinig over. De kennis van jongeren over hoe een democratische samenleving eruit ziet en wat hun rol daarin is, blijft "op veel punten achter bij die in andere landen". Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.

53 minuten geleden
Ruim 980.000 kilo zout gestrooid om gladheid

DEN HAAG (ANP) - Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds maandagavond 19.00 uur ruim 980.000 kilo zout gestrooid om de verwachte gladheid, meldt de verkeersdienst van Rijkswaterstaat. In het hele land zijn strooiwagens de weg opgegaan. "Hiermee proberen we gladheid zoveel mogelijk te voorkomen en zorgen we voor een veilige doorstroming", meldt Rijkswaterstaat op X.

2 uur geleden
Klimaatenquête: meeste Nederlanders tegen fossiele subsidies

LUXEMBURG (ANP) - Het merendeel van de Nederlanders is voorstander van het afschaffen van subsidies en belastingvoordelen voor de luchtvaartsector en alle bedrijven die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De Europese Investeringsbank (EIB) meldt op basis van de jaarlijkse Klimaatenquête dat 72 procent hier voor is.

4 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest, dienstverlening getroffen

SOEST (ANP) - In het gemeentehuis in het Utrechtse Soest heeft maandagavond korte tijd brand gewoed. De brand brak rond 23.45 uur uit aan het Raadhuisplein 1 en was volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio snel onder controle. Wel is er veel schade aan de balieruimte en kantoren van burgerzaken. "Dat heeft gevolgen voor de dienstverlening aan inwoners", aldus de veiligheidsregio.

8 uur geleden
Extinction Rebellion: nieuwe acties bij Maastricht Aachen Airport

MAASTRICHT (ANP) - Extinction Rebellion (XR) kondigt nieuwe acties aan bij Maastricht Aachen Airport (MAA). Een gesprek maandagavond met directeur Jonas van Stekelenburg van MAA leverde in de ogen van de actievoerders te weinig op. "Acties zullen doorgaan totdat MAA concrete stappen zet naar een beleid dat in lijn is met een leefbare aarde in de toekomst", aldus XR in een verklaring.

8 uur geleden
Driekwart 18-plussers maakt zich zorgen over klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

9 uur geleden