
Veiligheidsberaad toch bijeen over 'actualiteiten'
ARNHEM (ANP) - De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, komen maandag digitaal bijeen om "de actualiteiten" te bespreken, zegt een woordvoerder. Het ligt in de verwachting dat de burgemeesters onder andere bespreken hoe ze zullen omgaan met de aangekondigde, maar illegale heropening van de nachthoreca op 12 februari. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken praat maandag met ondernemers uit die sector.
De burgemeesters wilden de vrijwel wekelijkse bijeenkomst van het Veiligheidsberaad maandag eerst schrappen, maar besloten vrijdagmorgen om maandagavond toch een digitale vergadering te beleggen. Het kabinet kijkt op 15 februari opnieuw naar de coronaregels en wil voor die tijd nog niks aanpassen of veranderen. Dat betekent dat de nachthoreca volgende week zaterdag de deuren nog niet mag openen. Eerder sprak het Veiligheidsberaad af om de geldende coronaregels collectief te handhaven. Toen theaters vorige maand demonstratief openden, werd dat niet toegestaan.
Op maandag 14 februari moet er een besluit vallen over coronamaatregelen die gaan gelden met carnaval. Justitieminister Dilan Yesilgöz zei eerder dat carnaval anders zal zijn dan de mensen gewend zijn. Met name het 1,5 meter afstand houden is een lastige kwestie volgens Yesilgöz en de burgemeesters.
De burgemeesters van carnavalsgebieden overleggen deze weken met ondernemers en carnavalsverenigingen over het feest. Ze willen in elk geval voorkomen dat alle carnavalvierders naar de stad gaan waar het meeste is toegestaan. Het kabinet moet daarom een landelijk besluit over carnaval nemen, vindt het Veiligheidsberaad.
Meer uit Binnenland
OVERDINKEL (ANP) - De politie heeft woensdag meerdere mensen aangehouden bij een boerenwoning in het Overijsselse Overdinkel, op de grens met Duitsland. Op het erf is mogelijk een drugslab aangetroffen, aldus de politie. Er was ook sprake van gevaarlijke stoffen op het terrein aan de Goormatenweg.
13 minuten geledenROERMOND (ANP) - Enkele tientallen actievoerders van Extinction Rebellion (XR) hebben woensdagmiddag opnieuw gedemonstreerd voor het hoofdkantoor van Waterschap Limburg in Roermond. Ze eisten een verbod op schadelijke lozingen in de Maas van industrieterrein Chemelot bij Geleen en handhaving daarvan met grote boetes. Het waterschap is vergunningverlener voor de lozingen vanaf Chemelot.
24 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft in een zedenzaak een celstraf van vier jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 36-jarige man die zegt een fetisj te hebben voor ondergoed en billen. De man wordt verdacht van het plegen van ontucht met zijn eigen dochter toen zij nog geen anderhalf jaar oud was, door foto's van haar te maken met zijn penis op haar blote billen. "Ik schaam me ervoor dat ik dit heb gedaan", zei de verdachte woensdag in de rechtbank in Rotterdam.
26 minuten geledenHEUMEN (ANP) - De ontruiming van de noodopvang voor achthonderd asielzoekers in de gemeente Heumen bij Nijmegen gaat niet voor vrijdag lukken. Dat heeft een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gezegd. De noodopvang heeft vanaf vrijdag 1 december geen natuurvergunning meer. De Stichting Das & Boom wil van de provincie Gelderland weten hoe die gaat handhaven.
43 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema woensdagmiddag in de raad in een reactie op een vraag van JA21-raadslid Kevin Kreuger.
56 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse wethouder Touria Meliani vraagt Amsterdamse moslims die na de verkiezingsuitslag te maken krijgen met discriminatie daar melding van te maken. "We zeggen tegen al deze mensen die zich gediscrimineerd voelen: maak hier melding van, en als het verder gaat dan dat: doe aangifte", zo zei ze woensdagmiddag tijdens het mondelinge vragenuur in de raad.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De in 2018 voor cocaïnesmokkel en bedreiging tot bijna 13,5 jaar cel veroordeelde Muhammed S. is een jaar later door de politie gevraagd kroongetuige te worden. Dat stelde de 36-jarige Amstelvener donderdag tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank in Amsterdam in de strafzaak over de moord op Vincent Jalink ruim zeven jaar geleden.
1 uur geleden