Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veiligheidsberaad praat met bewindsman over crisisnoodopvang

Veiligheidsberaad praat met bewindsman over crisisnoodopvang

ARNHEM (ANP) - Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praat dinsdagavond in Utrecht met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over de crisisnoodopvang. Ook andere zaken rondom de asielopvang en de opvang van gevluchte Oekraïners komen aan de orde.

Eerder spraken de burgemeesters met Van der Burg af dat de crisisnoodopvanglocaties per 1 juli gesloten zouden worden. Crisisnoodopvang is geen taak voor gemeenten. Omdat er veel te weinig plekken voor arriverende asielzoekers zijn, werkten gemeenten de afgelopen jaren uit humanitaire overwegingen steeds mee aan het inrichten van crisisopvangplekken.

De burgemeesters vinden nu dat het Rijk die taak moet overnemen omdat er geen sprake meer is van een acute crisissituatie. Het regelen van de rest van de asielopvang gaat dit jaar over naar de zogenoemde provinciale regietafels, omdat de gemeenten er geen geld, tijd en menskracht meer voor hebben.

Een aantal gemeenten houdt hun crisisnoodopvanglocatie na 1 juli open, omdat er nog geen alternatieven zijn. Naar verwachting zal de bewindsman dinsdagavond aan de burgemeesters laten weten hoeveel plekken er op de korte termijn nodig zijn en hoe dat geregeld gaat worden. Het is al bekend dat er deze zomer waarschijnlijk veel meer asielzoekers naar Nederland zullen komen dan eerder werd gedacht. Omdat er in Ter Apel geen plaats is moeten die mensen in eerste instantie naar een crisisnoodopvanglocatie.

Meer uit Politiek

Van der Burg verruimt asielbeleid voor Eritreeërs met dienstplicht

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) verruimt het asielbeleid voor Eritreeërs met dienstplicht. Vluchtelingen uit dit land die een militaire dienstplicht moeten vervullen, kunnen al langer asiel aanvragen. Dat gaat nu ook gelden voor Eritreeërs die zijn opgeroepen voor een zogeheten civiele dienstplicht, dus buiten het leger. Ook deze mensen lopen volgens de bewindsman risico op "mishandeling, seksueel- en gendergerelateerd geweld, dwangarbeid en andere soorten van misbruik".

1 uur geleden
Minister overweegt verlaging leerplichtleeftijd van 5 naar 4 jaar

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Mariëlle Paul onderzoekt of de leerplichtleeftijd kan worden verlaagd van 5 naar 4 jaar, bevestigt haar woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. De demissionaire bewindsvrouw hoopt zo te voorkomen dat kinderen op jonge leeftijd een achterstand oplopen.

2 uur geleden
Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

DEN HAAG (ANP) - In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen. Maar, geeft ze aan tegenover de Kamer, ze stemmen lang niet altijd op die manier.

19 uur geleden
Minister Van der Wal: Nederland was nooit fan van EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - Het was andere EU-landen al veel langer duidelijk dat Nederland bepaald geen fan was van de natuurherstelwet, zegt demissionair minister Christianne van der Wal tegen de Tweede Kamer. Het demissionaire kabinet kondigde recent aan na een oproep van de Kamer tegen de wet te stemmen, terwijl het eerst nog van plan was de verordening te steunen. Dat voornemen was mede ingegeven door strategische overwegingen, aldus de bewindsvrouw.

20 uur geleden
Kabinet wil minder bagageafhandelbedrijven op Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het aantal bedrijven dat bagage afhandelt op Schiphol moet worden verlaagd, heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) besloten. Het besluit zou een nieuwe kofferberg zoals in het chaotische jaar 2022 moeten helpen voorkomen.

21 uur geleden
Informateurs kijken terug op week met gesprekken in goede sfeer

DEN HAAG (ANP) - De informateurs kijken terug op een week met formatiegesprekken in goede sfeer. Donderdag hebben zij samen met onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB twaalf uiteenlopende organisaties ontvangen die in hun werk merken hoe beleid uitpakt, waaronder Agractie, de Raad van State en de Pensioenfederatie. De formerende partijen hebben volgens de informateurs laten merken dat zij veel met zulke organisaties willen samenwerken om zo het vertrouwen in de overheid te herstellen.

22 uur geleden
Kabinet wil dat douane vaker informatie kan delen voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De douane moet vaker gegevens kunnen delen met politie, marechaussee, de FIOD en de FIU (meldpunt voor ongebruikelijke geldtransacties), vindt verantwoordelijk demissionair staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries. Dit is volgens haar van belang in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit en andere illegale activiteiten. De staatssecretaris komt met een wetsvoorstel om dit te regelen.

23 uur geleden