Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veiligheidsberaad: beter naleven, controleren en handhaven op QR

Veiligheidsberaad: beter naleven, controleren en handhaven op QR

UTRECHT (ANP) - De QR-code moet beter worden nageleefd, gecontroleerd en gehandhaafd. Dat zeiden de burgemeesters en demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) na afloop van het Veiligheidsberaad maandagavond in Utrecht. In een deel van de horeca en in de sportkantines blijft de naleving achter, zegt Grapperhaus. "Dat moet veranderen, want wij willen wegblijven van een zwaar maatregelenpakket. Wij hebben een gezamenlijk doel: voorkomen dat de zorg overbelast raakt en kwetsbare mensen beschermen."

Dinsdag besluit het kabinet over nieuwe maatregelen. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's hebben hierin een adviserende rol. De bewindvoerders wilden maandagavond nog niet vooruitlopen op de plannen. Mogelijk komen de mondkapjes weer terug in publieke binnenruimten en bij contactberoepen. Ook wordt de coronapas waarschijnlijk verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden.

Daar bovenop willen de burgemeesters "hun inspanning vergroten", zoals burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen het omschrijft. In eerste instantie willen zij ondernemers en sportclubs vooral gaan informeren over de regels en hen hulp aanbieden. "Dat hoeft geen boa te zijn, maar kan ook assistentie zijn in de vorm van een gastheer- of dame aan de deur", zegt voorzitter Bruls van het beraad.

Handhaving is volgens hem pas het sluitstuk. "Als mensen echt niet luisteren, dan treden wij op. Dan volgt er een boete of in het ergste geval een sluiting. Wij beginnen niet met de handhaving. Laten wij elkaar helpen en zorgen dat het systeem functioneert. Laten we alles op alles zetten om nieuwe lockdowntoestanden te voorkomen."

Meer uit Binnenland

COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

38 minuten geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

1 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

2 uur geleden
Wakker Dier: 7 supermarkten zetten stappen naar meer plantaardig

AMSTERDAM (ANP) - Ook Aldi, Dirk, Lidl en Plus hebben beloofd ambitieuze stappen te zetten om meer plantaardige producten te verkopen, meldt Wakker Dier zaterdag. Eerder zeiden Albert Heijn, Ekoplaza en Odin dit te doen, waarmee nu zeven supermarkten de doelstelling van Wakker Dier omarmen "voor een transitie naar meer plantaardige eiwitten", aldus de organisatie.

3 uur geleden
Máxima maakt zich zorgen over jongeren die kopen op krediet

BOGATA (ANP) - Koningin Máxima is bezorgd over het gemak waarmee jongeren aankopen kunnen doen op krediet. "Ik maak me veel zorgen over de vele koop-nu-betaal-later-aanbiedingen die bijvoorbeeld jongeren in Nederland krijgen", zegt de vorstin in een interview met het AD.

7 uur geleden
Nieuwe partijleider Jimmy Dijk spreekt geplaagd SP toe op congres

DEN HAAG (ANP) - Jimmy Dijk staat zaterdag voor het eerst als partijleider op het podium bij het congres van de SP. De leden kunnen wel wat opbeurende woorden gebruiken in het theater 't Spant in Bussum: in november verloor Dijks voorganger Lilian Marijnissen de zevende verkiezingen op rij. Kort daarna besloot ze om uit de politiek te stappen. Bij de partij is sowieso sprake van een grote wisseling van de wacht. Tiny Kox is vorige maand na ruim twintig jaar vertrokken als senator en bovendien kiezen de leden een nieuw bestuur.

8 uur geleden
Winsum neemt afscheid van omgebracht meisje

WINSUM (ANP) - De inwoners van het Groningse dorp Winsum nemen zaterdag afscheid van een 17-jarig meisje, dat vorige week om het leven werd gebracht. Haar ex-vriend van 19 jaar is daarvoor gearresteerd. De uitvaart is in sporthal De Tirrel in het dorp. De begrafenis is in besloten kring.

8 uur geleden