Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Veiligheid Lelystad Airport in gevaar'

'Veiligheid Lelystad Airport in gevaar'

LELYSTAD (ANP) - Huidige gebruikers van Lelystad Airport vrezen voor de veiligheid van de operaties nu op de luchthaven luchtverkeersleiding is ingesteld. Dit komt onder meer doordat aanvliegroutes zijn gewijzigd en procedures anders lopen. Ook zou de toename van het radioverkeer te veel afleiden.

Vliegschool Wings over Holland, een van de gebruikers van de luchthaven, heeft uit voorzorg alle vluchten dit jaar gestaakt en eist maatregelen. Ook een helikopterbedrijf zet alleen ervaren piloten op solovluchten in.

Sinds 7 november is Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) actief op de luchthaven in Lelystad. Deze is nodig om straks de van Schiphol overgehevelde vakantievluchten te kunnen afhandelen. Vooralsnog gaat het om een inregelperiode om gebruikers te laten wennen aan de nieuwe werkwijze.

Verbeterpunten

In een brief hebben de verzamelde vliegscholen op Lelystad Airport meerdere verbeterpunten aangestipt. Een daarvan is het verminderen van het radiocontact met de luchtverkeersleiding en het instellen van een extra frequentie waarop radioverkeer moet plaatsvinden. Ook zou een vaste aanvlieg- en vertrekroute moeten worden ingesteld.

Volgens LVNL is veiligheid topprioriteit. De organisatie erkent dat er voor de huidige gebruikers veel veranderingen zijn en neemt de signalen serieus. "We zijn druk bezig met maatregelen om de situatie voor de bedrijven op de luchthaven te verbeteren naar aanleiding van de ervaringen van de afgelopen drie weken."

Vrijheid ingeperkt

Niet alleen de veiligheid is voor de huidige gebruikers een punt van zorg. Met de komst van vakantievluchten zal op termijn sprake zijn van verdringing, vrezen ze.

Verder vinden de gebruikers dat hun vrijheid wordt ingeperkt. Tot voor kort waren tot wel zeshonderd starts en landingen per dag mogelijk op drukke dagen. Dat zijn er in de nieuwe situatie 42 per uur, een stuk minder. Ook leven er zorgen over de bereikbaarheid van Lelystad Airport, onder meer via het openbaar vervoer.

Meer uit Binnenland

1,5 jaar cel voor vrouw die eigen stalking in scène zette

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht heeft de 34-jarige Sanne S. veroordeeld tot anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk voor het in scène zetten van haar eigen stalking. De vrouw uit Putten deed jarenlang aangifte tegen een man die haar zou lastigvallen, maar die aangiftes bleken vals.

33 minuten geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

41 minuten geleden
Zweedse media: Joost Klein moet begin juni voorkomen in Zweden

MALMÖ (ANP) - Joost Klein moet zich begin juni melden bij de rechtbank in het Zweedse Malmö voor het voorval tijdens het Eurovisie Songfestival vorige week. Dat zegt zijn advocaat tegen Zweedse media. Het lokale Openbaar Ministerie en de rechtbank kunnen het nieuws niet bevestigen.

1 uur geleden
Mogelijk opzettelijke aanrijding Eindhoven, man in levensgevaar

EINDHOVEN (ANP) - Een 56-jarige fietser is donderdagmiddag aangereden in Eindhoven, mogelijk met opzet. Volgens de politie is de man er zo slecht aan toe dat gevreesd wordt voor zijn leven. De 58-jarige bestuurder van de bestelbus waarmee het gebeurde, is aangehouden en zit nog vast.

1 uur geleden
Zo'n 150 mensen bij pro-Palestijns protest VU Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij het gebouw van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam voeren vrijdag een paar honderd pro-Palestijnse demonstranten actie, ziet een verslaggever van het ANP. De betogers willen dat de universiteit inzicht geeft in alle banden met Israëlische bedrijven en academische instellingen en de banden verbreekt met instellingen die "medeplichtig blijven aan het apartheidsstelsel en de lopende genocide".

1 uur geleden
Van der Burg: 1500 asielplekken minder sinds hoofdlijnenakkoord

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht 1500 opvangplekken minder dan twee dagen geleden, meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Dat zou een direct gevolg zijn van het voornemen van PVV, VVD, NSC en BBB om de 'spreidingswet' te schrappen die de verdeling van asielzoekers over gemeenten regelt.

2 uur geleden
Pro-Palestijns protest op terrein Academiegebouw Leiden

LEIDEN (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten voeren vrijdagochtend actie bij het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Ze hebben zich verzameld op het universiteitsterrein aan het Rapenburg in het centrum van de stad.

3 uur geleden