Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Veiligheid gaat boven snelste tellen van de stemmen'

'Veiligheid gaat boven snelste tellen van de stemmen'

SCHIERMONNIKOOG (ANP) - De traditionele 'strijd' tussen de kleinste gemeentes om als snelste de verkiezingsuitslag door te geven, heeft door corona tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen een andere lading gekregen. "Veiligheid en coronaproof staan dit jaar voorop", aldus een woordvoerster van de gemeente Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog, Vlieland en Rozendaal (Gelderland) hebben vaak gestreden om deze eer. "We willen het wel snel doen, maar niet ten koste van allerlei besmettingen, maar het doel is dit keer de verkiezingen veilig en coronaproof te laten verlopen. Als we de kans krijgen het snel te doen, doen we het snel. Maar het gaat om de veiligheid", aldus de zegsman.

Het Waddeneiland met 913 inwoners is de laatste verkiezingen steeds de snelste geweest. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 kwam het ook als eerste met de uitslag. Dat gold ook voor de gemeenteraadsverkiezingen het jaar ervoor. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 won Schiermonnikoog ook. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 ging die eer ook naar Schiermonnikoog. Na de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 streek Vlieland met de eer.

Volgens Vlieland, dat 1186 inwoners heeft, is het "leuk zo'n onderlinge strijd, maar het is dit jaar al ingewikkeld genoeg om alles op orde te krijgen", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Ook wij willen het goed en veilig doen. Door het stemmen per brief en de eerdere stemdagen wordt het anders. Maar we gaan wel proberen het zo snel mogelijk te doen. Maar we hebben geen tactiek. Zeker niet omdat er nu andere dingen bij komen kijken. We proberen het zo goed als het kan te doen."

Voor de gemeente Rozendaal is het eigenlijk geen 'strijd' meer. "We hebben er een nieuwe wijk bijgekregen en hebben hierdoor nu 1750 inwoners, dat is behoorlijk wat meer dan Schiermonnikoog en Vlieland", aldus een woordvoerster van de gemeente. "Door de briefstemmers van dit jaar en de mensen die op maandag en dinsdag kunnen stemmen, zou het wel kunnen dat wel snel kunnen tellen. Maar we gaan liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit."

Meer uit Politiek

Staatssecretaris dinsdag naar Tubbergen om 'asielhotel'

TUBBERGEN (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gaat aanstaande dinsdag naar Tubbergen, om te praten met de gemeenteraad over de situatie die daar is ontstaan nadat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in de gemeente een hotel heeft aangekocht waar enkele honderden mensen terechtkunnen. Er is veel protest tegen deze aankoop, zowel bij omwonenden als bij het gemeentebestuur.

6 uur geleden
Rutte: amper opties voor ingreep in najaar tegen koopkrachtpijn

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de "historisch slechte koopkrachtcijfers" die vrijdag naar buiten zijn gekomen, zijn de mogelijkheden "uitermate beperkt, zo niet afwezig" om dit jaar nog meer te doen voor huishoudens, zegt premier Mark Rutte. Het Centraal Planbureau (CPB) kwam met uiterst zorgwekkende cijfers over de gevolgen van de inflatie.

9 uur geleden
Kaag over interview Hoekstra: we moeten ons aan afspraken houden

DEN HAAG (ANP) - Ook wat D66-leider Sigrid Kaag betreft blijven de stikstofdoelen voor 2030 staan, ondanks de opmerkingen van CDA-voorman Wopke Hoekstra daarover. "Het is belangrijk dat we ons als kabinet aan de afspraken houden", zegt zij over de doelen in het coalitieakkoord. "Dat is de betrouwbaarheid van de overheid."

10 uur geleden
Van der Burg verwacht geen herhaling van situatie Tubbergen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) denkt niet dat op korte termijn nog meer gemeenten verrast gaan worden met een plek waar ze asielzoekers op moeten gaan vangen. Dat gebeurde recent in Tubbergen, waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een hotel aankocht waar enkele honderden mensen terechtkunnen. Er is veel protest tegen deze aankoop, zowel bij omwonenden als bij het gemeentebestuur. Van der Burg gaat op korte termijn naar Tubbergen.

12 uur geleden
Rutte: kabinet schuift uitlatingen Hoekstra even ter zijde

DEN HAAG (ANP) - De opmerkingen van CDA-leider en minister Wopke Hoekstra over de stikstofdoelen zijn nog geen dag oud, maar worden door het kabinet even in de ijskast gezet. "We hebben met elkaar afgesproken die maar even terzijde te leggen", zegt premier Mark Rutte na de ministerraad. Hoekstra heeft voor onrust in de coalitie gezorgd door in een interview met het AD te zeggen dat de deadline van 2030 voor halvering van de stikstofuitstoot wat hem betreft niet heilig is.

12 uur geleden
Kabinet trekt portemonnee voor vollere gasopslag Bergermeer

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil de gasberging Bergermeer in Noord-Holland veel verder vullen voor het komende winterseizoen dan aanvankelijk de bedoeling was. Het doel gaat omhoog van 68 procent naar 90 procent. Om dat te bereiken is een extra subsidiebedrag van 210 miljoen euro beschikbaar, meldt energieminister Rob Jetten.

14 uur geleden
Milieuorganisaties boos over stikstofopmerkingen Hoekstra

AMSTERDAM (ANP) - Milieuorganisaties maken zich boos over de opmerkingen van CDA-minister en partijleider Wopke Hoekstra over de stikstofdoelen. Hij zei vrijdag in het AD dat zijn partij het niet per se meer nodig vindt dat de doelen voor stikstofvermindering al worden gehaald in 2030, zoals is afgesproken in het regeerakkoord. De minister, tevens vicepremier, meent met zijn uitspraken bij te dragen aan een oplossing voor de stikstofcrisis, zo voegde hij later op de dag nog toe.

15 uur geleden