Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VEH: systeem hypotheekrenteaftrek betaalt zichzelf

VEH: systeem hypotheekrenteaftrek betaalt zichzelf

AMERSFOORT (ANP) - Het is niet nodig om de hypotheekrenteaftrek helemaal af te schaffen, want huiseigenaren financieren het systeem op den duur helemaal zelf, stelt Vereniging Eigen Huis (VEH). De belangenvereniging voor huizenbezitters liet onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek het systeem doorrekenen en daaruit blijkt dat het stelsel de overheid vanaf 2042 geen geld meer kost, maar juist oplevert. Dat komt door aanpassingen die al gemaakt zijn.

Zo werd al eerder de hypotheekrenteaftrek beperkt tot maximaal dertig jaar. Vanaf 2031 zijn er daarom huizenbezitters met een hypotheek die daar geen aanspraak meer op kunnen maken. Die mensen betalen nog wel het eigenwoningforfait, de belasting op huizenbezit. De inkomsten daarvan stijgen ook en daardoor kost het huidige stelsel van belastingen en aftrekregelingen steeds minder tot er vanaf 2042 zelfs geld binnenkomt voor de Staat.

Daarbij is SEO uitgegaan van een jaarlijkse stijging van de huizenprijzen van 2 procent. Als die stijging groter is, zoals nu, dan komt het omslagpunt eerder.

Bovendien helpt het systeem van hypotheekrenteaftrek volgens VEH onder meer starters op de woningmarkt als de rente stijgt. De extra aftrek kan die stijging helpen opvangen. VEH denkt ook niet dat de hypotheekrenteaftrek een opdrijvend effect heeft voor de huizenprijzen.

VEH wil vanwege de uitkomsten van het onderzoek dat er voorzichtig wordt gekeken naar het huidige systeem voordat er drastische wijzigingen worden doorgevoerd. De roep om de hypotheekrenteaftrek verder te beperken of zelfs af te schaffen is de laatste tijd toegenomen, ziet directeur belangenbehartiging van VEH Karsten Klein. Hij roept politieke partijen op "niet uit opportunisme overhaast te kiezen voor een nieuw stelsel".

Meer uit Financieel

Inflatie eurozone neemt af tot 2,6 procent in februari

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in februari afgenomen tot 2,6 procent op jaarbasis, van 2,8 procent in januari. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De prijzen voor voeding, alcohol en tabak stegen vorige maand opnieuw, maar minder hard dan in januari. De energieprijzen daalden daarentegen in februari minder sterk dan in de voorgaande maand.

25 minuten geleden
Fietsenfabrikant Accell ruziet met bonden over reorganisatieplan

HEERENVEEN (ANP) - Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

31 minuten geleden
Elon Musk klaagt OpenAI en topman Sam Altman aan

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Elon Musk klaagt OpenAI en topman Sam Altman aan. Volgens de topman van Tesla schenden zij contractueel vastgelegde afspraken uit de periode dat Musk betrokken was bij de oprichting van de ontwikkelaar achter AI-programma's als ChatGPT, staat in rechtbankdocumenten.

33 minuten geleden
Grote drukte bij Belastingdienst op eerste dag aangifte

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat op de eerste dag van maart aangifte doet, is aanzienlijk hoger dan voorheen. Door de drukte was het soms onmogelijk in te loggen.

56 minuten geleden
Topman Ryanair bevestigt schrappen vluchten deze zomer

DUBLIN (ANP) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat deze zomer minder vaak vliegen tussen enkele van zijn bestemmingen, bevestigt topman Michael O'Leary. Eerder waarschuwde hij al dat de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa tijdens de zomervakantie mogelijk vluchten zou moeten schrappen. Dat komt volgens Ryanair omdat het minder nieuwe toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing krijgt aangeleverd dan gehoopt.

59 minuten geleden
Gasunie maakt minder winst door lagere omzet en meer personeel

GRONINGEN (ANP) - Gasunie heeft vorig jaar minder winst gemaakt, meldt het bedrijf in zijn jaarverslag. Dat komt volgens het bedrijf omdat er minder binnenkwam, maar ook omdat de kosten voor personeel en voorinvesteringen in de energietransitie hoger waren.

1 uur geleden
Op eerste ochtend al 100.000 belastingaangiften binnen

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft donderdagochtend voor 08.00 uur al meer dan 100.000 aangiften binnengekregen. Sommigen zaten er al vroeg klaar voor. De eerste aangifte was 3,5 minuut na middernacht binnen.

1 uur geleden