Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VEH roept andermaal om bouw extra seniorenwoningen

VEH roept andermaal om bouw extra seniorenwoningen

AMERSFOORT (ANP) - Om de problemen op de woningmarkt te tackelen zijn er vooral ook meer seniorenwoningen nodig. Momenteel is er een tekort van 350.000 levensloopbestendige woningen, rekende de Vereniging Eigen Huis (VEH) uit. Tegen 2040 zal meer dan een kwart van de bevolking bestaan uit 65-plussers, aldus de organisatie. Een derde daarvan is ouder dan 80 jaar. Daarmee vormen ze de snelst groeiende bevolkingsgroep.

Volgens VEH-directeur Cindy Kremer moeten overheden, waaronder gemeenten, de tekorten snel omzetten in doelgericht beleid. "Per saldo zou tot wel de helft van de nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de woonwensen van ouderen om zelfstandig te kunnen wonen", benadrukt ze. "Velen van hen willen graag verhuizen, maar er zijn onvoldoende geschikte woningen. Daardoor blijven zij in een te groot huis wonen dat steeds meer zorgen en beperkingen oplevert."

De VEH baseert zich daarbij op de bevindingen van het eigen woonwensenonderzoek onder ruim 82.500 huiseigenaren van 55 jaar en ouder. Daaruit komt naar voren dat 40 procent van de senioren denkt aan verhuizen naar een kleinere woning. Maar geschikte woningen zijn nauwelijks beschikbaar. "Als meer ouderen kunnen verhuizen naar een passende woning, leidt dat tot een betere doorstroming op de woningmarkt. Bovendien helpt het zorgkosten te beteugelen", aldus de VEH.

Verder noemt de VEH het opvallend dat veel gemeentelijke woonzorgvisies zich concentreren op de huur- en zorgsector. De meeste senioren bezitten daarentegen een koophuis. In gemeentelijke nieuwbouwplannen moeten daarom wat de VEH betreft concrete prestatieafspraken komen over de bouw van levensloopbestendige woningen.

Een deskundige van ABN AMRO stelde eerder dit jaar al dat veel ouderen nu wel willen verhuizen naar een seniorenwoning, maar dat toch niet doen omdat er geen passend en betaalbaar aanbod is. Volgens de bank zou Nederland de komende jaren daarom minimaal zelfs 400.000 tot 500.000 nieuwe seniorenwoningen nodig hebben.

Meer uit Financieel

Philips onderuit op Damrak na nieuwe waarschuwing FDA

AMSTERDAM (ANP) - Philips is woensdag hard onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van het zorgtechnologieconcern. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen, omdat isolatieschuim los kon laten. Het aandeel opende ruim 5 procent lager en zag het verlies in de eerste handelsminuten verder oplopen tot bijna 7 procent.

27 minuten geleden
Aandacht voor Philips en cijfers Prosus op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de AEX-fondsen Philips en Prosus. De Amerikaanse toezichthouder FDA waarschuwde opnieuw voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij het zorgtechnologieconcern sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

1 uur geleden
Goudprijs gaat richting oude recordniveau

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs gaat richting het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. Op de metaalmarkt in Singapore staat de prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) op ongeveer 2048 dollar. Goud bereikte een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce in augustus 2020.

1 uur geleden
Formule 1-uitzender Viaplay stelt publicatie resultaten weer uit

STOCKHOLM (ANP) - Streamingdienst Viaplay stelt opnieuw op het laatste moment de publicatie van zijn kwartaalcijfers uit. De derdekwartaalcijfers worden nu donderdag na het sluiten van de beurs in Stockholm gepubliceerd in plaats van woensdag.

1 uur geleden
Producenten industrie opnieuw iets minder negatief

DEN HAAG (ANP) - De producenten in de industrie waren in november opnieuw iets minder negatief dan een maand eerder. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doordat ondernemers minder negatief waren over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden en de voorraden gereed product. Hun oordeel over de orderportefeuille veranderde niet.

2 uur geleden
Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

8 uur geleden
Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

10 uur geleden