Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vegetarische schoolmaaltijd tart Franse ministers

Vegetarische schoolmaaltijd tart Franse ministers

PARIJS/LYON (ANP/DPA) - Plannen om in scholen in Lyon alleen nog maar maaltijden zonder vlees voor te schotelen zorgen voor verhitte debatten tussen Franse politici. Volgens burgemeester Gregory Doucet (Groenen) is ervoor gekozen om gezondheidsredenen, maar het voornemen is bij enkele ministers in het verkeerde keelgat geschoten.

"Laten we ermee ophouden ideologie op de borden van onze kinderen te scheppen", twitterde landbouwminister Julien Denormandie. Kinderen moeten voedsel krijgen dat ze nodig hebben om te groeien, en daar hoort vlees volgens hem bij.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin ziet er ook geen brood in. Hij serveerde de plannen op Twitter af als "schandalige ideologie". Darmanin vindt het "moralistische en elitaire" beleid van de Groenen een "onaanvaardbare belediging" voor boeren en slagers. De kwestie ligt nu op het bordje van het regiobestuur, in opdracht van de landbouwminister.

De stad Lyon, met meer dan een half miljoen inwoners, kwam met de (tijdelijke) plannen op de proppen vanwege de coronapandemie. De maaltijden bevatten overigens wel vis en eieren. Onderwijswethouder Stéphanie Leger stelt dat een vleesloze maaltijd de beste optie is om geen kinderen uit te sluiten. Zij zei erbij dat het een tijdelijke maatregel is die vorig jaar ook al een paar maanden van kracht was.

Meer uit Buitenland

Oekraïne denkt dat overleg met Rusland nu niet mogelijk is

GUANGZHOU (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne staat open voor gesprekken met Rusland als Moskou te goeder trouw bereid is te onderhandelen, maar die signalen zijn er niet. De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba heeft dat in Guangzhou gezegd tijdens een overleg met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi.

20 minuten geleden
Klimaatactivisten leggen vliegverkeer Keulen Bonn Airport stil

KEULEN (ANP/DPA) - Vijf klimaatactivisten hebben zich woensdag op de luchthaven Keulen Bonn vastgelijmd aan het asfalt bij de start- en landingsbanen. Het vliegverkeer werd tijdelijk opgeschort, maar was om 09.15 uur weer hervat.

2 uur geleden
Musk ontkent 45 miljoen per maand te doneren aan campagne Trump

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Miljardair Elon Musk ontkent dat hij gezegd zou hebben dat hij 45 miljoen dollar per maand schenkt aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Wel bevestigt hij dat hij "enkele donaties deed" aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de verkiezing van Trump. Maar dat zou om veel lagere bedragen gaan.

4 uur geleden
Honderden arrestaties bij protest tegen Netanyahu in Washington

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De politie in Washington D.C. heeft dinsdag zo'n tweehonderd demonstranten gearresteerd in een van de gebouwen van het Capitool. Zij protesteerden daar tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die woensdag het Congres toespreekt.

5 uur geleden
Trump en Netanyahu ontmoeten elkaar vrijdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een ontmoeting met de premier van Israël, Benjamin Netanyahu. Dat bevestigde Trump op zijn sociale medium TruthSocial, nadat dagen was gespeculeerd over een bezoek van Netanyahu aan Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida.

6 uur geleden
Trump dient klacht over Harris in bij verkiezingscommissie

WASHINGTON (ANP) - Het campagneteam van Donald Trump heeft een klacht ingediend bij de federale verkiezingscommissie van de VS, de FEC. De campagneleiders beweren dat de overdracht van de campagnekas van Joe Biden aan Kamala Harris in strijd is met de wet.

7 uur geleden
Taiwan zet zich schrap voor tyfoon Gaemi

TAIPEI (ANP) - Taiwan maakt zich woensdag op voor de komst van tyfoon Gaemi. De financiële markten zijn opgeschort, bijna alle vluchten zijn geannuleerd, scholen hebben hun deuren gesloten en de meeste mensen gaan niet naar hun werk. Het leger staat paraat in verband met verwachte stortregens en harde wind.

7 uur geleden