Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vegetarische schoolmaaltijd tart Franse ministers

Vegetarische schoolmaaltijd tart Franse ministers

PARIJS/LYON (ANP/DPA) - Plannen om in scholen in Lyon alleen nog maar maaltijden zonder vlees voor te schotelen zorgen voor verhitte debatten tussen Franse politici. Volgens burgemeester Gregory Doucet (Groenen) is ervoor gekozen om gezondheidsredenen, maar het voornemen is bij enkele ministers in het verkeerde keelgat geschoten.

"Laten we ermee ophouden ideologie op de borden van onze kinderen te scheppen", twitterde landbouwminister Julien Denormandie. Kinderen moeten voedsel krijgen dat ze nodig hebben om te groeien, en daar hoort vlees volgens hem bij.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin ziet er ook geen brood in. Hij serveerde de plannen op Twitter af als "schandalige ideologie". Darmanin vindt het "moralistische en elitaire" beleid van de Groenen een "onaanvaardbare belediging" voor boeren en slagers. De kwestie ligt nu op het bordje van het regiobestuur, in opdracht van de landbouwminister.

De stad Lyon, met meer dan een half miljoen inwoners, kwam met de (tijdelijke) plannen op de proppen vanwege de coronapandemie. De maaltijden bevatten overigens wel vis en eieren. Onderwijswethouder Stéphanie Leger stelt dat een vleesloze maaltijd de beste optie is om geen kinderen uit te sluiten. Zij zei erbij dat het een tijdelijke maatregel is die vorig jaar ook al een paar maanden van kracht was.

Meer uit Buitenland

Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

21 minuten geleden
Lichamen en fresco's uit de oudheid gevonden in Pompeï

POMPEÏ (ANP) - In Pompeï zijn de botresten gevonden van drie mensen die in 79 na Christus omkwamen na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het gaat waarschijnlijk om twee vrouwen en een kind van negen maanden die hun toevlucht hadden gezocht in een bakkerij.

47 minuten geleden
Waarnemers: Turkse president genoot onrechtmatige voordelen

ANKARA (ANP/DPA) - De Turkse presidentsverkiezingen verliepen met "onrechtmatige voordelen" voor de herkozen president Erdogan, stellen Europese verkiezingswaarnemers. Vooringenomenheid in de media en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting hebben geleid tot ongelijke voorwaarden waarvan Erdogan profiteerde, concludeert de waarnemersmissie van de Europese organisaties OVSE en de Raad van Europa. De omstandigheden boden "in veel opzichten niet de voorwaarden voor het houden van democratische verkiezingen".

2 uur geleden
Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

4 uur geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

6 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

7 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

7 uur geleden