Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veevoer sinds oorlog Oekraïne kwart duurder, problemen in sector

Veevoer sinds oorlog Oekraïne kwart duurder, problemen in sector

DEN HAAG (ANP) - Grondstoffen voor veevoer zijn door de oorlog in Oekraïne veel moeilijker beschikbaar en daardoor in een paar weken een kwart duurder geworden. Volwaardig eten voor biologische kippen, varkens en koeien kan helemaal niet meer. "Dat is een acuut probleem. Als dit niet wordt opgelost, blijven de dieren niet gezond", zegt Henk Flipsen, directeur van de belangenvereniging voor voerbedrijven Nevedi.

Met name kippen en varkens eten vooral mengvoer. Dat bestaat uit bijvoorbeeld granen, maïs, en zonnebloempitschilfers, die voor een groot deel uit Oekraïne komen. Door de oorlog daar zijn leveringen stil komen te liggen. Zo is er te weinig biologisch voer. Vooral in zonnebloemschilfers zit het aminozuur methionine, dat legkippen nodig hebben om gezond te blijven. Ook een woordvoerster van voerbedrijf ForFarmers zegt dat vooral biologisch voer nu "een uitdaging" is.

Volgens Flipsen overleggen EU-ministers deze week over een oplossing, die bijvoorbeeld zou kunnen zijn dat tijdelijk een deel van het voer niet-biologisch mag zijn. "De verwachting is wel dat er deze week iets over wordt gezegd. En ik ga ervan uit dat ook de Nederlandse overheid een oplossing zal bepleiten voor dit probleem", aldus de directeur.

Krappe grondstofmarkt

Door de krappe grondstoffenmarkt steeg de inkoopprijs van veevoer volgens Flipsen afgelopen jaar gemiddeld al met een kwart, een stijging die er sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne nog een keer bij is gekomen.

Volgens belangenvereniging LTO Pluimveehouderij/NOP kan die snelle prijsstijging ervoor zorgen dat kippenboeren ervoor kiezen geen nieuwe dieren aan te kopen als zij hun gestegen kosten niet kunnen doorberekenen. "Dat willen we niet, want we willen dat er voedselzekerheid er is", aldus vakgroepvoorzitter Kees de Jong.

Eieren

Hij riep supermarkten eerder op meer te gaan betalen voor de eieren om de gestegen voerkosten te compenseren. "Veel supermarkten hebben na die oproep wat bij de prijs gedaan, maar de verwerkende industrie nog niet." Die heeft eieren nodig voor bijvoorbeeld cake, koek en mayonaise. "Ook die prijzen moeten omhoog", stelt De Jong.

ForFarmers zegt te verwachten dat regulier veevoer in ieder geval de komende twee maanden nog aan klanten geleverd lijkt te kunnen worden. "En de prijsstijgingen zullen ergens in keten moeten worden verdeeld. Het zou kunnen dat ook de consument daar een deel van gaat betalen", aldus de zegsvrouw.

Meer uit Financieel

ACM staat bedrijven toe om samen te werken voor vergroening

DEN HAAG (ANP) - Voor het halen van duurzame doelen mogen bedrijven met elkaar samenwerken. Dat is de kern van een nieuwe regel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder wil namelijk niet dat de concurrentieregels "onnodig in de weg staan" bij inspanningen in het bedrijfsleven voor vergroening, bijvoorbeeld op het gebied van recycling van afval of het verminderen van de CO2-uitstoot.

3 minuten geleden
Hoop gloort voor failliete veerdienst naar Noorwegen

GRONINGEN (ANP) - Er gloort hoop voor de vorige maand failliet verklaarde veerdienst Holland Norway Lines. Curator Hans Silvius onderhandelt met twee 'serieuze' gegadigden die de ferry willen overnemen.

17 minuten geleden
Rentes op staatsobligaties uit VS en Europa hard omhoog

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De rentes op staatsobligaties uit de Verenigde Staten en Europa zijn de afgelopen dagen hard gestegen. Op de obligatiemarkt is onrust ontstaan door de angst voor een nog hogere rente in de VS en zorgen over een economische recessie.

1 uur geleden
Oud-topman Jegen van HEMA naar fietsenfabrikant Accell

HEERENVEEN (ANP) - Oud-topman Tjeerd Jegen van winkelketen HEMA wordt de nieuwe directeur van Accell Group, het bedrijf achter de fietsenmerken Batavus en Sparta. Verder heeft sinds deze maand voormalig topman Kasper Rørsted van het Duitse sportartikelenmerk Adidas de rol van president-commissaris op zich genomen bij Accell.

2 uur geleden
HDN: hypotheekmarkt lijkt zich voorzichtig te herstellen

DE MEERN (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Er lijkt daarmee volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) sprake van enig herstel op de hypotheekmarkt.

3 uur geleden
Koperprijs op laagste niveau sinds eind mei

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van koper is gedaald naar het laagste niveau sinds eind mei en staat nu op ongeveer 8000 dollar per ton. Op de Londense metaalmarkt dook hij er zelfs even iets onder. Door de zorgen over de rente en de afzwakkende economie staat de koperprijs onder druk.

3 uur geleden
Ook ING verhoogt spaarrente naar 1,5 procent

AMSTERDAM (ANP) - ING verhoogt de spaarrente halverwege deze maand naar 1,5 procent. Daarmee kruipt de rente voor een groot deel van de Nederlandse spaarders weer wat verder omhoog. Eerder ging de rente bij Rabobank al naar 1,7 procent en ABN AMRO kondigde een renteverhoging aan tot 1,5 procent.

4 uur geleden