Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo'n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo'n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Het aantal melkgeiten steeg licht naar bijna 489 duizend. De omvang van de varkensstapel nam met een kleine 2 procent af naar ruim 11 miljoen. Ook het aantal kippen daalde: het laatste jaar met ruim 2 procent naar 98 miljoen. De rundveestapel is met 3,8 miljoen runderen nagenoeg gelijk gebleven vergeleken met een jaar eerder.

Hoewel de veestapel ten opzichte van 2021 is gekrompen, worden er nog altijd meer landbouwdieren gehouden dan tien jaar geleden. In 2012 telde het CBS er zo'n 113 miljoen. Volgens het statistiekbureau neemt ook de schaalvergroting in de landbouwsector nog altijd verder toe. De gemiddelde melkgeitenboerderij houdt dit jaar 735 dieren. In 2012 waren dit er nog 495. Hoewel het totaal aantal gehouden kippen al jarenlang gelijk blijft - het totaalcijfer schommelt rond de 100 miljoen - zijn er steeds minder kippenboerderijen in Nederland. Dit betekent dat minder bedrijven dus steeds meer kippen zijn gaan houden.

Het inkrimpen van de veestapel wordt onder meer door coalitiepartij D66 genoemd als een van de manieren om de stikstofuitstoot terug te dringen. De afgelopen jaren zijn al meerdere maatregelen genomen om de groei van het aantal landbouwdieren een halt toe te roepen. Zo hebben meerdere provincies in verband met mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden een stop op de geitenhouderij ingesteld. De daling van het aantal varkens en varkensbedrijven is mede het gevolg van een stoppersregeling met als doel om ammoniakuitstoot te verminderen.

Meer uit Binnenland

Deel Kamer kijkt na harde woorden in enquêterapport naar zichzelf

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de partijen in de Tweede Kamer wijst ook op de eigen rol na de harde woorden van de enquêtecommissie naar het fraudebeleid. De Kamer voerde zijn taken niet goed uit en heeft niet voorkomen dat mensen werden vermorzeld door het fraudebeleid van de overheid.

52 minuten geleden
Commissievoorzitter: rapport kan en mag niet in la verdwijnen

DEN HAAG (ANP) - Het parlementaire-enquêterapport over het fraudebeleid van de overheid "kan en mag niet in een la verdwijnen". Daarvoor is het onderwerp te belangrijk en zijn de conclusies te ernstig, vindt commissievoorzitter Michiel van Nispen, die zich overigens niet kan voorstellen dat het gebeurt.

55 minuten geleden
Timmermans vindt dat rechtse partijen aan de slag moeten gaan

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB moeten zorgen dat er snel een kabinet komt, zei Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Die spreekt maandag en dinsdag vrijwel alle fractieleiders in de Tweede Kamer over de formatie.

1 uur geleden
Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

1 uur geleden
Gedupeerde toeslagenaffaire herkent conclusies enquêtecommissie

DEN HAAG (ANP) - Dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten, zoals de parlementaire-enquêtecommissie concludeert, is niet nieuw voor Roger Derikx. Als een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire herkent hij de bevindingen. "Ik hoop nu dat duidelijk is dat de Staat dit probleem niet kan oplossen."

1 uur geleden
Enquêtecommissie vond het 'spannend' journalisten de maat te nemen

DEN HAAG (ANP) - Het was niet makkelijk om in het parlementaire-enquêterapport ook de pers als speler in fraudeschandalen te noemen en kritisch te zijn op de media, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen. "U mag best weten: het is best spannend om ook kritisch te zijn op journalisten." Toch was het wel belangrijk om de rol van de media te benoemen. Het past de commissie niet om aanbevelingen richting de media te doen, aldus de voorzitter tijdens een persconferentie. Hij hoopt wel op reflectie door de beroepsgroep zelf.

2 uur geleden
CNV roept overheid op naar totale toeslagenstelsel te kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV wil dat de overheid snel kijkt naar het totale toeslagen- en inkomstenstelsel en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

2 uur geleden