Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Veertig Nederlandse cruisepassagiers keren dinsdag terug'

'Veertig Nederlandse cruisepassagiers keren dinsdag terug'

DEN HAAG (ANP) - Zeker veertig Nederlanders die momenteel aan boord zijn van de MSC Splendida, vliegen dinsdag terug naar Nederland. Dat zeggen opvarenden Cees en Ineke in 't Veld. Het cruiseschip zou aanvankelijk aanmeren op meerdere plekken in Griekenland en Italië, maar vanwege het nieuwe coronavirus staan die landen dat niet toe. Het schip is nu onderweg naar Marseille, waar alle 1600 opvarenden van boord moeten.

"We varen via de Rode Zee en het Suezknaal richting Marseille", zegt Ineke. Daar wacht volgens haar een vliegtuig van Air France, die tientallen Nederlanders naar Amsterdam vliegt. Volgens Ineke en Cees gaat het om veertig mensen, die hun reis hebben geboekt bij Stip Reizen. "Maar er zijn ook reizigers die via Kras hebben geboekt". Of zij met hetzelfde vliegtuig teruggaan is onduidelijk. In totaal zouden zestig Nederlanders aanwezig zijn op het schip.

De situatie op de Splendida is volgens de twee uitstekend. "Het is heerlijk. Iedereen loopt vrij rond en het is mooi weer. We worden goed verzorgd en zouden wel langer willen blijven". Volgens het stel is er niemand op het schip besmet met het nieuwe coronavirus.

Costa Luminosa

Een ander cruiseschip waar veel Nederlanders op zitten, de Costa Luminosa, ligt momenteel in Marseille voor anker. Ook dat schip mocht eerder niet elders aanmeren en moest daarom doorvaren naar de Franse havenstad. Op de Costa Luminosa, met ruim 1420 opvarenden, werden twee passagiers positief getest op het coronavirus. Zij gingen daarom van boord in Puerto Rico. De kapitein van het schip heeft volgens persbureau Reuters donderdag laten weten dat sommige passagiers van boord mogen in Marseille. De rest zal dat pas doen in het Italiaanse Savona, waar de cruise vrijdag naartoe vaart.

De Nederlandse ambassadeur in Parijs, Pieter de Gooijer, zegt dat hij de situatie van de Nederlanders op de Costa Luminosa "op de voet" volgt en intensief contact heeft met de Franse autoriteiten en andere betrokkenen om duidelijkheid te verkrijgen. Volgens de ambassadeur draagt Costa Cruises zorg voor een gecoördineerde repatriëring van alle passagiersleden, in samenspraak met de betrokken reisorganisaties. "Waar mogelijk ondersteunen wij hen daarbij. We adviseren u om nauw contact te onderhouden met uw reisorganisatie voor al uw vragen over uw terugkeer naar Nederland", raadt hij de Nederlanders aan.

Om de verspreiding van het virus in te dammen hebben tal van landen hun grenzen gesloten. Hierdoor kunnen cruiseschepen niet aanmeren, waardoor die op zoek moeten naar een haven die wel schepen toelaat.

Meer uit Binnenland

Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

1 uur geleden
Cordaid opent Giro 667 voor slachtoffers damdoorbraak Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.

3 uur geleden
Limburgse Arcen noteert eerste lokale tropische dag van het jaar

HOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.

4 uur geleden
Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

5 uur geleden
Tankstations eind deze maand 'bomvol' door accijnsverhoging

HOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.

6 uur geleden
Eerste officiële zomerse dag van het jaar een feit

HOUTEN (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van dit jaar is een feit. De temperatuur in De Bilt steeg om 12.20 uur naar 25,5 graden en daarmee is sprake van een officiële zomerse dag. Deze eeuw gebeurde dat volgens Weeronline niet eerder zo laat in het jaar.

7 uur geleden
Organisaties bezorgd om mensenrechten bij Europese asieldeal

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat EU-landen afspraken hebben gemaakt over het nieuwe asielbeleid, maar vrezen dat veel asielzoekers alsnog onder slechte omstandigheden blijven zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Griekenland. In het asielbeleid moeten lidstaten verplicht een aantal asielzoekers overnemen of die plicht afkopen. Amnesty International vermoedt dat rijke landen kiezen voor afkopen en asielzoekers aan de Europese grens "in een benarde situatie blijven zitten".

7 uur geleden