Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel zorgen in Tweede Kamer over uitvoering nieuwe pensioenwet

Veel zorgen in Tweede Kamer over uitvoering nieuwe pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer bestaat voldoende steun voor de doelen van de nieuwe pensioenwet, maar er leven breed nog wel zorgen en vragen over de uitvoering. Ook over de overgangsperiode - de komende vier jaar - naar een nieuw toekomstbestendiger stelsel zijn veel twijfels. Tijdens het eerste debat over de pensioenherziening vuurde de Kamer een volle dag zoveel vragen af op minister Carola Schouten (Pensioenen) dat zij maandag niet meer toekwam aan de beantwoording.

Ze begint daar donderdag aan. Eind september volgt een plenair debat. Daarna moet de Eerste Kamer zich er nog over buigen. Het is de bedoeling dat de wetsherziening begin 2023 afgerond is, zodat de vakbonden, werkgevers en de pensioenfondsen tot 2027 de tijd hebben om over te stappen op het nieuwe stelsel.

De coalitiepartijen wezen er onder meer op dat het toekomstige stelsel beter inspeelt op een persoonlijke en transparante pensioenopbouw. Ook sluit het beter aan op werknemers die, anders dan voorheen, vaker een andere kortdurende baan heeft en daarom verschillende pensioenpotjes opbouwt. Maar meerdere partijen vinden dat er meer aandacht moet zijn voor de 'witte vlek', mensen die geen pensioen opbouwen, zoals zelfstandige ondernemers (zzp'er).

Veel vragen

Sommige partijen zoals de SP vinden dat er meer tijd moet zijn voor de beoogde vernieuwing, die volgens de socialisten ook niet echt een verbetering is omdat er meer onzekerheden in zouden zitten. De SP wees erop dat er sinds maart - toen het kabinet het wetsvoorstel indiende - nog steeds veel vragen zijn. En dat terwijl er schriftelijke vragenrondes en gesprekken met deskundigen zijn geweest.

Bovendien is een commissie nog bezig met allerlei berekeningen over de gevolgen. Maar pensioenfondsen dringen er juist op aan dat er snel duidelijkheid komt over de nieuwe regels, zodat ze zich al erop kunnen voorbereiden.

De wet is een uitwerking van het pensioenakkoord op hoofdlijnen dat het kabinet en werkgevers en vakbonden na jaren van onderhandelingen in 2019 sloten. In 2020 kwam een definitief akkoord over het nieuwe stelsel. Het vorige kabinet wilde de wet eigenlijk een jaar eerder laten ingaan, in 2022, en de inwerkingtreding in 2026. Door de vele kritiek en reacties op het eerst voorstel was er meer tijd nodig om al wat wijzigingen door te voeren.

Meer uit Politiek

FNP-lijsttrekkerskandidaat Soepboer verlaat per direct Kamer

NIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.

3 dagen geleden
Kamer wil niet terugkomen van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.

4 dagen geleden
GL-PvdA en D66 willen Kamer terug van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.

4 dagen geleden
Veldkamp deelt zorgen om inperking anticorruptiediensten Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.

4 dagen geleden
Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt (73) overleden

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.

5 dagen geleden
Provincies willen geen noodopvang, maar uitvoering spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.

1 week geleden
Hermans kiest Schiermonnikoogroute voor stroomkabel naar Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.

1 week geleden