Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel zorgen in Kamer over mogelijke sluiting ambassades

Veel zorgen in Kamer over mogelijke sluiting ambassades

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer zijn veel zorgen over de bezuinigingen van het nieuwe rechtse kabinet die het diplomatieke netwerk kunnen raken. Ook coalitiepartij VVD is er niet helemaal gerust op, bleek maandag tijdens een debat in de Kamer over het mensenrechtenbeleid.

PVV, VVD, NSC en BBB willen de uitgaven van het ambtelijk apparaat van de kerndepartementen met 22 procent verminderen. Bij Buitenlandse Zaken zou dat in het uiterste geval kunnen leiden tot sluiting van 34 diplomatieke posten, bleek eerder uit ambtelijke stukken over het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie.

"De internationale positie van Nederland zal ernstig verzwakt worden", denkt Kati Piri van GroenLinks-PvdA als zoveel posten moeten verdwijnen. D66'er Jan Paternotte wees op de groeiende invloed van China. Het verdwijnen van zoveel ambassades en consulaten zou "oliedom" zijn. Ook CDA, ChristenUnie en Volt delen de zorgen.

Aangenomen motie

De Kamer nam in februari nog een motie van GroenLinks-PvdA en NSC aan waarin werd gesteld "dat een stevige diplomatieke slagkracht middels het postennetwerk onontbeerlijk is" en dat "het sluiten van ambassades onverstandig zou zijn". De motie kreeg een grote meerderheid achter zich. Van de nieuwe coalitiepartijen stemde alleen de PVV tegen.

Ook bij VVD vallen de bezuinigingen zwaar. "Wij hopen dat het postennetwerk zoveel mogelijk zal worden ontzien", zegt Roelien Kamminga (VVD). Ze wil snijden in de posten "niet bij voorbaat uitsluiten". Het kan wel "efficiënter", denkt het liberale Kamerlid. Ook kan er meer worden samengewerkt.

Ontwikkelingssamenwerking

Het ministerie krijgt nog meer bezuinigingen te verwerken. De nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp moet vanaf 2027 structureel 2,4 miljard euro bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Volgend jaar gaat het om 350 miljoen en het jaar daarop om een bezuiniging van 550 miljoen euro.

Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) ziet een "verstrekkende opgave" voor haar ministerie waar ze nog twee weken de baas van is. Dan zal Caspar Veldkamp van de NSC haar opvolgen. Hij was eerder ambassadeur in Israël en Griekenland.

Meer uit Politiek

Schoof kiest Doetinchem voor eerste werkbezoek als premier

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof zal woensdag zijn eerste werkbezoek als premier houden. Hij bezoekt Doetinchem en laat zich daar bijpraten over de veiligheid in de buurt.

2 uur geleden
Premier Schoof dankt Biden voor inzet voor een veilig Europa

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft "groot respect" voor de Amerikaanse president Joe Biden, laat hij via een woordvoerder weten. "Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking en zijn niet aflatende inzet voor een veilig Europa."

21 uur geleden
Van der Burg: besluit Biden maakt voor Democraten niet meer uit

HILVERSUM (ANP) - VVD-Kamerlid Eric van der Burg meent dat het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap voor de Democraten geen verschil meer zal maken. "Het zat eraan te komen. De vraag was niet of, maar alleen maar wanneer. Ik vrees voor de Democraten dat het niet uitmaakt of het nu gebeurt of volgende week, maar dat Trump een zodanig sterke positie heeft dat het vechten tegen de bierkaai is."

21 uur geleden
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest

BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."

1 dag geleden
GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

2 dagen geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

3 dagen geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

3 dagen geleden