Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel vragen in Kamer over oplossing inkomensfout overheid

Veel vragen in Kamer over oplossing inkomensfout overheid

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is blij dat gemeenten namens het kabinet inkomensondersteuning gaan bieden aan de duizenden mensen die door een fout van de overheid onder het bestaansminimum terechtkomen. Maar tijdens een debat over de kwestie waren er nog wel veel vragen over de tijdelijke regeling die in het leven wordt geroepen totdat er een structurele oplossing is.

Zo vrezen partijen, waaronder de PVV, dat het kabinet toch langer op gemeenten blijft leunen. Op zijn vroegst vanaf 2028 kan het kabinet zelf een oplossing regelen, omdat de IT-systemen van de Belastingdienst dit voor die tijd niet aankunnen.

NSC-Kamerlid Merlien Welzijn wees er in het debat op dat het om 17.000 huishoudens gaat die door een samenloop van belastingen en inkomensregelingen van de overheid te weinig geld krijgen om rond te komen. Maar gemeenten gaan slechts 6400 huishoudens benaderen. Welzijn vroeg aan staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie) welke mensen niet worden bereikt.

'Zeer onwenselijk'

Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA) voorziet dat gemeenten met veel werk worden opgezadeld. Zij krijgen van de Belastingdienst een onvolledige en mogelijk achterhaalde lijst van huishoudens die in aanmerking komen, en zullen dus zelf ook informatie moeten opvragen. "Hoe gaat de staatssecretaris de uitvoeringslast voor gemeenten beperken en hoe worden gemeenten hiervoor gecompenseerd?" vroeg zij zich af.

Huishoudens die in aanmerking komen, krijgen straks een vast bedrag ter compensatie, benadrukte PVV'er Léon de Jong. Sommige mensen krijgen dus meer dan waar ze recht op hebben, anderen juist minder. "Dat is zeer onwenselijk", zei hij. Hij vroeg Nobel hoe hij ervoor gaat zorgen dat het kabinet "tot een zo passend mogelijk" bedrag gaat komen.

'Niet perfect'

De staatssecretaris kon een deel van de zorgen uit de Kamer wegnemen. Wel erkende Nobel zelf ook dat de regeling "niet perfect" is. "Maar dit is wel de enige maatregel die haalbaar is op de korte termijn."

De ingreep moet een oplossing bieden voor huishoudens waarvan de ene partner een uitkering ontvangt en de ander nauwelijks eigen inkomen heeft. Zij ontvangen onterecht minder toeslagen dan een vergelijkbaar huishouden in de bijstand. Dat dit speelt is al jaren bekend, hoewel het lang onduidelijk was om hoeveel mensen het gaat.

Meer uit Politiek

Nieuwe box 3-stelsel uitgesteld, tegenvaller van 2,5 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - Het alternatief voor de huidige box 3-belasting is definitief met een jaar uitgesteld, meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit). Na een uitspraak van de Hoge Raad moet er nog te veel gebeuren voordat het nieuwe systeem voor vermogensbelasting klaar is.

20 uur geleden
Karremans beducht voor misleiding over 'natuurlijke' anticonceptie

DEN HAAG (ANP) - Er gaat veel desinformatie rond over 'natuurlijke' anticonceptiemethoden, waarschuwt staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd en Preventie) Hij gaat na of hij overheidsmaatregelen tegen desinformatie ook tegen dit misleidende materiaal kan inzetten.

21 uur geleden
Schoof hoopt dat lhbti-jongere zich niets aantrekt van weerstand

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof hoopt dat lhbti-jongeren zich niet laten intimideren door weerstand tegen Paarse Vrijdag. Die dag is bedoeld om de emancipatie van deze jongeren te bevorderen, maar stuit volgens een peiling van de NOS op meer en meer tegengeluiden. Schoof doet ook een beroep op scholen en docenten.

22 uur geleden
NVZ: overleg met Agema over bezuinigingen heeft niks opgeleverd

UTRECHT (ANP) - Het overleg tussen de zorgbranche en zorgminister Fleur Agema over nieuwe bezuinigingen op de zorg heeft niets opgeleverd. Dat meldt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert vrijdag na het gesprek.

23 uur geleden
Drinkwater voldeed vorig jaar 601 keer niet aan de normen

DEN HAAG (ANP) - Het drinkwater voldeed vorig jaar bij 601 metingen niet aan de normen. Meestal ging het om stoffen die geen direct gevaar voor de volksgezondheid vormen. Bij 24 metingen werden ziekmakende bacteriën zoals enterococcen of E.coli gevonden.

23 uur geleden
Iedereen betaalt iets meer belasting in 2026 door gedoe over btw

DEN HAAG (ANP) - Alle werkenden betalen in 2026 iets meer belasting om te voorkomen dat het gedoe rond de btw-verhoging op cultuur, sport en boeken de schatkist geld kost. Dat meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Vanaf 2026 kosten wegwerpbekers of -bakjes overal 25 cent

DEN HAAG (ANP) - Vanaf 1 januari 2026 betalen consumenten overal hetzelfde voor wegwerpbekers of -bakjes op bijvoorbeeld stations of bij tankstations. Nu bepalen ondernemers nog zelf de prijs, wat tot onduidelijkheid leidt. Daarom wordt de meerprijs overal 25 eurocent, meldt staatssecretaris Chris Jansen (Milieu).

1 dag geleden