Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel voormalige wethouders hebben binnen jaar ander werk

Veel voormalige wethouders hebben binnen jaar ander werk

DEN HAAG (ANP) - Veel wethouders die niet worden herkozen of zelf besluiten te vertrekken, vinden volgens loopbaanbureaus binnen een jaar ander werk. "Het is wel heel wisselend wat ze precies gaan doen. Een deel gaat ondernemen of richting het bedrijfsleven, een deel wordt ergens anders wethouder. En bij ons zien we aardig wat mensen die voor het burgemeesterschap gaan", zegt Pim Eijkelenboom van Transitium Groep.

Het loopbaanbureau, dat naar eigen zeggen 65 procent van de markt beheerst, ervaart dat rond de 64 procent van de oud-wethouders in het eerste jaar een nieuwe baan vindt. "In het tweede jaar gaat het grootste gedeelte van de overgebleven groep aan het werk."

Wanneer wethouders in de formatieperiode niet worden herkozen, op enig moment een motie van wantrouwen moeten incasseren of zelf besluiten te stoppen kunnen ze een beroep doen op een zevental geaccrediteerde loopbaanbureaus, waar Transitium Groep er een van is. Deze bureaus begeleiden hen in hun zoektocht naar een nieuwe baan.

Verschillen per persoon

Hoe dat gaat, verschilt per persoon, legt Herbert Zilverentant van loopbaanbureau Geerts & Partners uit. In principe hanteert het bureau drie fases: reflectie, oriëntatie en dan de terugkeer naar de arbeidsmarkt. Maar: "geen wethouder is hetzelfde en geen manier waarop iemand vertrekt is hetzelfde", aldus Zilverentant. Zo is bij sommige oud-wethouders de wijze van vertrek erg pijnlijk, bijvoorbeeld als iemand onverwacht niet herkozen wordt. "Dan moet het zelfvertrouwen van die persoon weer opgepoetst worden."

Oud-wethouders hebben recht op wachtgeld als ze langer dan drie maanden wethouder zijn geweest. Dat wachtgeld, dat gebaseerd is op het inkomen, wordt maximaal drie jaar en twee maanden uitbetaald. Maar "het gebeurt echt zelden dat iemand dit drie jaar gebruikt. Het is een vangnet, geen hangmat", zo legt Eijkelenboom uit.

Sollicitatieplicht

Zo bestaat er, vanaf drie maanden na het vertrek van de wethouder, een sollicitatieplicht. Hier helpen de loopbaanbureaus ook bij. Volgens Eijkelenboom is de waarde van de wethouder op de arbeidsmarkt in de afgelopen jaren in positieve zin veranderd. "Het is een heel inhoudelijk vak, denken meer mensen nu in vergelijking met vroeger. Er lijkt meer bewustzijn over hoe het hele politieke spel gaat."

Meer uit Binnenland

Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

1 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

8 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

8 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

13 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

13 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

14 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

14 uur geleden