Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel verwarring op Schiphol over treinstaking, drukte bij taxi's

Veel verwarring op Schiphol over treinstaking, drukte bij taxi's

SCHIPHOL/AMSTERDAM (ANP) - De treinstaking bij de Nederlandse Spoorwegen stelt heel wat internationale reizigers voor hoofdbrekens. Op luchthaven Schiphol krijgen de nog werkende NS-medewerkers veel vragen over de overgebleven opties om Nederland door te reizen. Taxichauffeurs doen ondertussen goede zaken.

De 33-jarige Lorena uit Buenos Aires zegt dat ze naar Groningen moet, om haar vriend te bezoeken. Ze heeft geen idee hoe ze daar moet komen nu er geen treinen rijden. "Misschien met de taxi, maar ik weet niet hoeveel dat kost", zegt de Argentijnse, terwijl ze even uitrust op een bankje in Schiphol Plaza.

Iets verderop laat een medewerker in NS-uniform twee jonge backpackers weten dat hun enige optie om op hun bestemming te komen de taxi is. "Dat zal zo’n 400 of 500 euro kosten, maar dat is de enige mogelijkheid", legt hij uit.

Regionale stakingen

Meer geluk heeft een echtpaar uit Californië dat naar Amsterdam moet. Zij hebben nog de mogelijkheid om de bus te pakken en daar verder te reizen met de tram. "En we zijn vakbondsmensen, dus we steunen dit. Wat ze ook eisen, we hopen dat ze krijgen wat ze willen", zegt de vrouw lachend.

Vakbonden FNV, CNV en VVMC houden vrijdag regionale stakingen in het westen en noordwesten van het land, maar de NS legde het treinverkeer uit voorzorg in heel Nederland stil. Alleen tussen Utrecht en Schiphol rijden nog treinen, met een tussenstop op Amsterdam-Zuid.

Taxi's

Hier zoekt Hamza, een jonge vastgoedadviseur uit Istanbul, naar mogelijkheden om naar Hamburg te reizen. Op een ov-site had hij gezien dat zijn trein naar Duitsland nog zou gaan, maar op het station kreeg hij te horen dat die reis toch niet doorging. "Ik kwam gisteren aan in Amsterdam voor vakantie, ik wist helemaal niets van de stakingen. Ik had wel eerder info willen hebben", zegt hij. Hij hoopt vanaf Schiphol een langeafstandsbus te pakken naar Hamburg. Op de site van busvervoerder Flixbus is duidelijk te zien dat meer mensen dat idee hebben. Bijna alle ritten naar de havenstad zijn volgeboekt, alleen in de avond zijn er nog wat plekken vrij. "Misschien moet ik maar een vlucht boeken, als dit niet lukt."

Bij de taxistandplaats van Schiphol vormt zich een lange rij. Een taxicoördinator moet een pas gearriveerde reiziger teleurstellen die naar Den Haag wil. Daar gaan volgens hem geen taxi’s heen. Een vrouw uit de Italiaanse regio Puglia zoekt verderop een taxi om in Amsterdam te komen, waar ze aan boord van een cruiseschip zal gaan. "Maar onze eerste ervaring hier is negatief. We hadden een taxi gereserveerd, maar die kwam niet opdagen", zegt ze.

Meer uit Binnenland

VVD verwacht na aanval Iran op Israël einde aan discussie F-35

DEN HAAG (ANP) - De VVD gaat ervan uit dat na de aanval van Iran op Israël de discussie ophoudt over de noodzaak van het leveren van F-35- en reserveonderdelen aan Israël. Dat schrijft buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans van de VVD op X.

5 uur geleden
Israël gaat angstige uren tegemoet, zegt CIDI-directeur

DEN HAAG (ANP) - Directeur Naomi Mestrum vreest dat Israël angstige uren tegemoet gaat, nadat bekend is geworden dat Iran een aanval met drones en raketten is begonnen op Israël. "We hebben met afschuw kennis genomen van het bericht. De komende uren zal meer duidelijk worden over de impact van de aanval", aldus Mestrum.

6 uur geleden
Buitenlandse Zaken roept reizigers Israël op alert te zijn

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Israël op de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Toeristen die met een georganiseerde reis in Israël zijn, wordt op het hart gedrukt contact te houden met de reisorganisatie. Nederlanders die dringend hulp nodig hebben, moeten de ambassade bellen, schrijft het ministerie op X.

6 uur geleden
Kerk in Vent staat stil bij door lawine omgekomen Nederlanders

VENT (ANP) - Tijdens een kerkdienst in het dorpje Vent in de Oostenrijkse deelstaat Tirol is aan het einde van de middag stilgestaan bij het overlijden van drie Nederlanders bij een lawine donderdag. De slachtoffers van 33, 35 en 60 maakten deel uit van een groep van zeventien Nederlanders, die met vier Oostenrijkse berggidsen een toertocht maakten. Een vierde slachtoffer raakte onderkoeld. De man van 32 verbleef daarom een nacht ter observatie in het ziekenhuis.

11 uur geleden
Actievoerders bij Eurovision in Concert roepen op tot boycot Songfestival

AMSTERDAM (ANP) - Rond de veertig mensen demonstreerden zaterdagmiddag voor de deur van Eurovision in Concert in AFAS Live in Amsterdam, waar dertig deelnemers van het Eurovisie Songfestival later optreden met hun inzending voor het festival. De demonstranten riepen deelnemers en publiek op om het songfestival te boycotten omdat Israël, dat niet meedoet aan deze preparty, optreedt tijdens het Eurovisie Songfestival.

12 uur geleden
Man (21) uit Delft opgepakt om explosie in Pijnacker vorige week

PIJNACKER (ANP) - Een 21-jarige man uit Delft is vrijdag opgepakt in verband met een ontploffing bij een woning aan de Thorbeckelaan in het Zuid-Hollandse Pijnacker. Dit meldt de politie zaterdagmiddag. De woning liep in de nacht van 6 op 7 april veel schade op.

15 uur geleden
Cyberaanval op boekenleverancier, mogelijk bankgegevens gestolen

EDE (ANP) - Distributeur van onder meer schoolboeken Iddink Learning Materials in Ede is donderdag geraakt door een cyberaanval. Er zijn vermoedelijk persoonlijke data buitgemaakt of ingezien, maar het bedrijf zoekt nog uit hoeveel en welke. Iddink Learning Materials levert boeken en lesmateriaal aan middelbare scholen en aan leerlingen rechtstreeks. Het bedrijf zegt meteen te hebben ingegrepen.

16 uur geleden