Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel vertrouwen in economie van Europese consument en ondernemer

Veel vertrouwen in economie van Europese consument en ondernemer

BRUSSEL (ANP) - Het vertrouwen in de economie van de eurozone is nog nooit zo hoog geweest. Vooral ondernemers zien het positief in, meldt de Europese Commissie. Consumenten werden juist iets minder positief dan een maand eerder.

Die consumenten denken iets minder vaak dat hun financiële situatie in de komende maanden beter wordt en zullen ook minder vaak grote aankopen doen. Dat had onder meer te maken met de opkomst van de Delta-variant van het coronavirus, stellen economen van ING die verder op de oplopende prijzen wijzen.

Grondstoffen worden al een tijdje duurder omdat de economie hard draait nadat er vorig jaar hard juist een enorme terugval was. Steeds meer bedrijven gaan die hogere kosten doorberekenen aan hun afnemers. Uiteindelijk worden daardoor ook de prijzen voor consumenten duurder.

Herstel

Mogelijk gaat dat in de komende maanden gevolgen hebben voor de economie, maar nu is er nog weinig aan de hand. Zo maakte Zweden bekend dat de economie in het tweede kwartaal 0,9 procent groeide ten opzichte van de voorgaande periode. Daarmee is de krimp van 2020 weer ingelopen.

In Duitsland liep de werkloosheid deze maand sterker terug dan economen hadden voorzien. Daarmee trekt de Duitse arbeidsmarkt wat bij. Het herstel daarvan liep wat achter bij bijvoorbeeld de industriële productie.

Meer uit Financieel

ECB: betalen met biljetten leidt nauwelijks tot klimaatschade

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het betalen met bankbiljetten heeft maar een geringe impact op het milieu. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de kwestie onderzocht en concludeert dat het jaarlijkse gebruik van contant geld van één persoon gelijkstaat aan de uitstoot van een autorit van 8 kilometer.

42 minuten geleden
Duitse autotoeleverancier Bosch schrapt 1500 banen

STUTTGART (ANP/AFP/DPA) - Het Duitse industrieconcern Bosch gaat in eigen land 1500 banen schrappen bij de tak die versnellingsbakken maakt. Bosch wijst daarbij op de overgang naar elektrisch rijden, maar ook op de zwakkere economie en gestegen kosten.

1 uur geleden
Pensioenfondsen roepen Tesla op arbeidsrechten te respecteren

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Een groep Scandinavische pensioenfondsen stuurt deze week een gezamenlijke brief naar Tesla. Daarin zullen ze de Amerikaanse elektrische autofabrikant oproepen om collectieve onderhandelingen voor zijn werknemers in Scandinavië te respecteren. Dat meldde het Deense pensioenfonds PFA maandag.

1 uur geleden
Studie: een op vijf exporteurs verwacht volgend jaar minder omzet

ZOETERMEER (ANP) - Exporteurs hebben niet al te hoge verwachtingen voor het nieuwe jaar. Bijna de helft van de handels- en productiebedrijven denkt dat de omzet gelijk zal blijven, terwijl een op de vijf een krimp voorziet. Dat meldt ondernemersvereniging evofenedex, die samen met kredietverzekeraar Atradius onderzoek deed naar de internationale handel in november.

2 uur geleden
Microsoft wil cloudactiviteiten in Duitsland verdubbelen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Microsoft heeft dit jaar de capaciteit van zijn cloudplatform Azure in Duitsland al aanzienlijk uitgebreid en heeft plannen om het aanbod begin 2024 te verdubbelen. Dat zei Marianne Janik, de baas van Microsoft Duitsland, maandag in een toespraak in München.

2 uur geleden
Adyen verder omhoog op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Adyen was maandag opnieuw de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. De betalingsverwerker werd vorige week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten. Het aandeel werd 1,9 procent hoger gezet. De chipbedrijven ASMI en Besi volgden met plussen van 1,4 en 1,2 procent.

3 uur geleden
Lobbyclub: recordaantal mensen VS pakt vliegtuig rond feestdagen

ORLANDO (ANP/BLOOMBERG) - Maar liefst 7,5 miljoen mensen in de Verenigde Staten zullen gedurende de feestdagenperiode in het vliegtuig stappen. Dat verwacht de American Automobile Association (AAA), die spreekt van een recordaantal. Ook het aantal mensen dat met de auto op pad gaat om bijvoorbeeld vrienden en familie te bezoeken neemt flink toe.

3 uur geleden