Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel verontreinigingen in kopvlees rivierkreeftjes

Veel verontreinigingen in kopvlees rivierkreeftjes

WAGENINGEN (ANP) - In het vlees uit de kop van rivierkreeftjes zit een hoog gehalte aan verontreinigingen zoals zware metalen, dioxines en pcb's. In het staartvlees is dat gehalte veel lager. Het is daarom beter om alleen staartjes van rivierkreeften te eten. Voor het maximale gehalte aan verontreinigingen in het kopvlees moet een norm worden vastgesteld, aangezien dit vlees wel in recepten wordt gebruikt, vindt onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research (WENR), onderdeel van de Wageningen Universiteit.

Rivierkreeftjes zijn invasieve exoten die eigenlijk niet in Nederlandse wateren thuishoren. Ze veroorzaken veel overlast en worden op grote schaal gevangen. Sinds 2010 mogen opgeviste rivierkreeften voor consumptie worden aangeboden. In sommige horecagroothandels zijn in Nederland gevangen rivierkreeften te koop, een aantal restaurants heeft de beestjes op de kaart staan. Maar tot nu toe was niet bekend of het eten van rivierkreeftjes uit Nederland gezondheidsrisico's met zich meebracht. De dieren nemen namelijk verontreinigingen uit waterbodems in hun lichaam op.

Onderzoekers van WENR hebben rivierkreeftjes van 22 locaties verspreid over het land onderzocht op zware metalen, pcb's, dioxines en PFAS. Alle metalen werden teruggevonden in zowel de kop als de staart van de dieren. Dat is volgens de onderzoekers niet verwonderlijk, aangezien alle metalen van nature ook in waterbodems voorkomen. Maar het gehalte een dioxines en pcb's was in het kopvlees veel hoger dan in het staartvlees. Dat komt doordat die stoffen zich ophopen in vetrijke weefsels en organen, die bij rivierkreeften in de kop zitten. Ook de meerderheid van vervuilingen met PFAS werd in kopvlees gevonden.

Staartvlees is spiervlees en daarvoor gelden Europese normen. Vlees uit rivierkreeftstaartjes bleef vrijwel altijd onder de in de normen genoemde grenswaardes. De onderzoekers bevelen sterk aan om ook normen vast te stellen voor het bruine kopvlees, aangezien dat wel geserveerd en gegeten wordt maar een veel hoger vervuilingsgehalte heeft.

Meer uit Gezond

Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

10 uur geleden
NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

10 uur geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeƫnt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

2 dagen geleden
WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

3 dagen geleden
Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiƫle tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

3 dagen geleden
Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Zo wordt Red Bull duurder en light frisdranken en havermelk goedkoper. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

3 dagen geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

4 dagen geleden