Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel tuinders merken effect stoppen Russisch gas dinsdag al

Veel tuinders merken effect stoppen Russisch gas dinsdag al

DEN HAAG (ANP) - Tuinders die afhankelijk zijn van dagprijzen voor aardgas merken dinsdag al een "negatief effect" van het dichtdraaien van de Russische gaskraan, waarschuwt brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland. "Hoe dan ook zet deze stap van Gazprom druk op de prijsvorming met reeds zeer hoge gasprijzen", zegt woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Gazprom stopt vanaf dinsdag met het leveren van aardgas aan GasTerra. De Nederlandse gashandelaar, in handen van onder meer Shell, Esso Nederland en de Nederlandse staat, weigert te betalen in roebels zoals de Russen willen.

Glastuinbouw Nederland waarschuwt dat vanaf dinsdag ongeveer de helft van de Nederlandse tuinders al te maken krijgt met hogere prijzen, omdat zij met dagprijzen voor gas werken. Door het wegvallen van Russisch gas zullen die dagprijzen hoger zijn, schat de organisatie in. Het gaat om ongeveer 1500 glastuinbouwers.

Voldoende voorraad

Voor komende zomer maakt de organisatie zich nog geen zorgen."Er is nu voldoende voorraad. We verwachten dat de glastuinbouw deze zomer niet in de problemen komt", reageert een woordvoerster van de tuindersorganisatie. Voor na 1 oktober, als het huidige contract van GasTerra met Gazprom afloopt voor de levering van 2 miljard kubieke meter gas, verwacht Glastuinbouw Nederland dat GasTerra een back-up heeft. Daar heeft de organisatie nog niets van vernomen. GasTerra zelf liet maandag weten de hoeveelheid gas uit het Gazprom-contract te hebben ingekocht op de gasmarkt in Amsterdam. GasTerra wilde het huidige aflopende contract al niet verlengen.

VNO-NCW zegt de mogelijke gevolgen van het wegvallen van Russisch gas met de leden en de overheid na te gaan. Volgens VNO-NCW zet de stap van Gazprom de leveringszekerheid van gas in de toekomst onder druk. "Het onderstreept dat Nederland moet blijven werken aan alternatieven, bijvoorbeeld door gas te winnen uit kleine velden en in te zetten op vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en de verduurzaming te versnellen", aldus de werkgeversorganisatie.

Glastuinbouw Nederland vraagt het kabinet al langer om oplossingen voor de hard gestegen energieprijzen in de sector, maar heeft daar tot op heden nog niks van vernomen. Zo komen projecten om te verduurzamen in de knel door de sterk gestegen prijzen, waarschuwde de organisatie eerder. "Voor het najaar maken we ons zorgen. We hopen dat Den Haag nog iets gaat doen en wachten nog steeds op een goede oplossing."

Meer uit Financieel

Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

1 uur geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

3 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

5 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

5 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

6 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

7 uur geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

7 uur geleden