Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel steun voor wet tegen designerdrugs in nieuwe Tweede Kamer

Veel steun voor wet tegen designerdrugs in nieuwe Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de nieuwe Tweede Kamer zijn vooral steunbetuigingen te horen voor de wet die designerdrugs illegaal moet maken. Deze chemische drugs hebben veel overeenkomsten met verboden middelen als xtc en amfetamine, maar kunnen toch legaal worden verkocht omdat ze een net iets andere samenstelling hebben. De inmiddels grootste partij PVV is voor, evenals de mogelijke toekomstige coalitiepartners VVD, NSC en BBB en de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP.

Demissionair ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) willen de designerdrugs verbieden door de Opiumwet te wijzigen. Momenteel bevat deze een lijst met softdrugs en een lijst met harddrugs. Daar willen de bewindslieden een derde lijst aan toevoegen waarin hele stofgroepen worden verboden. Dat moet het kat-en-muisspel voorkomen met drugsproducenten die middelen zodra ze verboden zijn een klein beetje aanpassen en daarna weer door kunnen gaan met legale verkoop.

Onlangs moest de politie na een inval in Zaanstad grondstoffen voor designerdrugs teruggeven aan de eigenaar, omdat deze toch legaal bleken. Yeşilgöz en meerdere Kamerleden hopen dat de wet een einde maakt aan zulke voorvallen.

Kritischere houding

De progressieve fracties D66 en GroenLinks-PvdA zijn kritischer op het wetsvoorstel. Zij vinden het in sommige gevallen beter om drugs streng te reguleren in plaats van te verbieden. Joost Sneller (D66) en Songül Mutluer (GroenLinks-PvdA) denken dat de overheid zo meer grip houdt op de excessen: gebruikers kunnen beter worden voorgelicht en de handel blijft uit handen van criminelen.

Stoffen die een vergelijkbare werking hebben als MDMA moeten worden gelegaliseerd, vindt Mutluer, omdat ze de risico's hiervan mee vindt vallen. Andere meer schadelijke drugs worden wat haar betreft wel verboden. Ze waarschuwt voor mogelijk negatieve gevolgen als middelen verboden worden die niet schadelijk zijn. Het Kamerlid ziet gebeuren dat mensen de lijst met verboden stofgroepen minder serieus gaan nemen.

Explosiegolf

René Claassen (PVV) haalt in zijn eerste Kamerdebat herinneringen op aan hoe hij "struikelde over de drugsverslaafden" toen hij opgroeide in Heerlen. Hij vindt het uit den boze dat designerdrugs online met een druk op de knop besteld kunnen worden. Ook Harmen Krul (CDA) wil "niet normaal maken wat niet normaal is". Voor Lilian Helder (BBB) komt de wet "geen dag te vroeg". De vele aanslagen met explosieven laten volgens haar zien dat veel criminaliteit schuilgaat achter drugshandel.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

14 uur geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

1 dag geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

2 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

2 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

2 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

3 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

4 dagen geleden